Share the post "Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza"
Uwielbiam pizzę, szczerze przyznaję, że czasami kupujemy w chwili słabości. Jednak mimo wszystko lepiej zrobić ją samemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej tłuste. Dziś proponuję wersję troszkę inną niż standardowa, bo z bresaolą (można zastąpić szynką parmeńską lub inną ulubioną wędliną), gruszką i 3 serami: gorgonzolą, mozzarellą i goudą. W smaku dosyć specyficzna, jak dla mnie przepyszna, chociaż mój połówek stwierdził, że jak dla niego nie powinna nazywać się pizza 😛 Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą
(1 duża 32 cm)
Składniki:
- 1 porcja ciasta do pizzy, kupionego, ewentualnie z tego lub tego przepisu
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
- 1 gruszka, z usuniętym rdzeniem i pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki startego sera gouda
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- 1/4 szklanki pokruszonej lub posiekanej gorgonzoli
- 6-7 plasterków bresaoli lub prosciutto, zwiniętych w rulon i pokrojonych w cienkie paski
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 240 oC. Natłuść blaszkę do pieczenia lub przygotuj kamień do pizzy i wyłóż rozwałkowane ciasto.
- Na średniej wielkości patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć cebulę. Smaż do miękkości i ładnego zarumienienia, przez około 10 minut.
- Na przygotowanym cieście rozprowadź łyżeczkę oliwy z oliwek, posyp solą, pieprzem i tymiankiem i wyłóż cebulę.
- Następnie posyp całość serami i gorgonzolą, a na wierzch rozłóż gruszkę i bresaolę.
- Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut lub do ładnego zarumienienia. Wyjmij i podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Bresaola, pear and gorgonzola pizza
(1×32 cm)
Ingredients:
- 1 portion of pizza dough, store bought or homemade from this or this recipe
- 1 yellow onion, thinly sliced
- pinch of salt and pepper
- 1 tsp fresh thyme
- 1 pear, cored and thinly sliced
- 1/2 cup gouda, shredded
- 1/2 cup mozzarella, shredded
- 1/4 cup gorgonzola, crumbled
- 6-7 slices of bresaola or prosciutto, rolled up and sliced thinly
Preparation:
- Preheat oven to 240 oC. Grease a baking sheet or pizza stone with oil and roll the pizza dough out onto the sheet.
- Heat a medium sized skillet over medium high heat with 1 tbsp of oil. Add the sliced onion and cook until it softens and turns golden brown (about 10 minutes).
- Brush the teaspoon of olive oil all over the top of the dough, then sprinkle on salt, pepper, the fresh thyme and place the onion
- Sprinkle the shredded cheeses and gorgonzola crumbles all over the pizza. Finish the pizza off by placing the slices of pear and prosciutto evenly over the top of the pizza.
- Bake the pizza for 15-20 minutes or until it is bubbly and golden. Remove from the oven and serve immediately.
Enjoy!
Kasia knifeandspoon.pl says
Ciekawe połączenie z gruszką 😉 może być fajny smak.
Dzi says
Jest:) jak dla mnie, bomba:)
codojedzenia says
o bardzo lubię takie połączenie
Marcin says
Witam no tak szczerze nie jestem przekonany co do takiego połączenia. Jednak tak sobie myślę, że może warto czasami się czymś zainspirować i poeksperymentować. Obiecuję, że za tydzień wypróbuję tą pizzę, ponieważ teraz mam zamiar wypróbować inne danie. Dziękuje za pomysł i jak przetestuję to się odezwę jak wyszło.
Dzi says
Zapewniam, że warto!
Mateusz says
Prezentuje się świetnie, na pewno w niedalekiej przyszłości spróbuję zrobić taką pizzę. Jestem ciekawy jak gruszka komponuje się z resztą składników.
Dzi says
Gruszka komponuje sie zaskakująco dobrze, sama byłam sceptyczna zanim spróbowałam:)
adrianna says
Poszukuję dobre przepisy na pizze, także nie obrazisz się jak sobie pożyczę i sprawdzę a na pewno podzielę się informacją czy mi smakuje a ze zdjęć wygląda na smaczną i tak trochę w moje smaki.
Dzi says
Jasne! Polecam:)
Antolka says
to ciasto wygląda pysznie 😀 ciekawa propozycja jescze nigdy nei widziałam takiej pizzy 🙂
Dzi says
To prawda, ta pizza jest absolutnie wyjątkowa:)