Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza

Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam pizzę, szczerze przyznaję, że czasami kupujemy w chwili słabości. Jednak mimo wszystko lepiej zrobić ją samemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej tłuste. Dziś proponuję wersję troszkę inną niż standardowa, bo z bresaolą (można zastąpić szynką parmeńską lub inną ulubioną wędliną), gruszką i 3 serami: gorgonzolą, mozzarellą i goudą. W smaku dosyć specyficzna, jak dla mnie przepyszna, chociaż mój połówek stwierdził, że jak dla niego nie powinna nazywać się pizza 😛 Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

pizza

Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą

(1 duża 32 cm)

Składniki:

  • 1 porcja ciasta do pizzy, kupionego, ewentualnie z tego lub tego przepisu
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1 gruszka, z usuniętym rdzeniem i pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki startego sera gouda
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 1/4 szklanki pokruszonej lub posiekanej gorgonzoli
  • 6-7 plasterków bresaoli lub prosciutto, zwiniętych w rulon i pokrojonych w cienkie paski

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 240 oC. Natłuść blaszkę do pieczenia lub przygotuj kamień do pizzy i wyłóż rozwałkowane ciasto.
  2. Na średniej wielkości patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć cebulę. Smaż do miękkości i ładnego zarumienienia, przez około 10 minut.
  3. Na przygotowanym cieście rozprowadź łyżeczkę oliwy z oliwek, posyp solą, pieprzem i tymiankiem i wyłóż cebulę.
  4. Następnie posyp całość serami i gorgonzolą, a na wierzch rozłóż gruszkę i bresaolę.
  5. Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut lub do ładnego zarumienienia. Wyjmij i podawaj natychmiast.

Smacznego!

pizza

English version

Bresaola, pear and gorgonzola pizza

(1×32 cm)

Ingredients:

  • 1 portion of pizza dough, store bought or homemade from this or this recipe
  • 1 yellow onion, thinly sliced
  • pinch of salt and pepper
  • 1 tsp fresh thyme
  • 1 pear, cored and thinly sliced
  • 1/2 cup gouda, shredded
  • 1/2 cup mozzarella, shredded
  • 1/4 cup gorgonzola, crumbled
  • 6-7 slices of bresaola or prosciutto, rolled up and sliced thinly

Preparation:

  1. Preheat oven to 240 oC. Grease a baking sheet or pizza stone with oil and roll the pizza dough out onto the sheet.
  2. Heat a medium sized skillet over medium high heat with 1 tbsp of oil. Add the sliced onion and cook until it softens and turns golden brown (about 10 minutes).
  3. Brush the teaspoon of olive oil all over the top of the dough, then sprinkle on salt, pepper, the fresh thyme and place the onion
  4. Sprinkle the shredded cheeses and gorgonzola crumbles all over the pizza. Finish the pizza off by placing the slices of pear and prosciutto evenly over the top of the pizza.
  5. Bake the pizza for 15-20 minutes or until it is bubbly and golden. Remove from the oven and serve immediately.

Enjoy!

pizza

Share the post "Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bresaola, gorgonzola, gouda, gruszka, kuchnia włoska, mozzarella, pizza, ser, ser pleśniowy, szynka parmeńska

« Konkurs ze sklepem ran.o home – wyniki!
Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    20 marca 2015 at 13:48

    Ciekawe połączenie z gruszką 😉 może być fajny smak.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 marca 2015 at 14:19

      Jest:) jak dla mnie, bomba:)

      Odpowiedz
  2. codojedzenia says

    20 marca 2015 at 20:12

    o bardzo lubię takie połączenie

    Odpowiedz
  3. Marcin says

    21 marca 2015 at 15:04

    Witam no tak szczerze nie jestem przekonany co do takiego połączenia. Jednak tak sobie myślę, że może warto czasami się czymś zainspirować i poeksperymentować. Obiecuję, że za tydzień wypróbuję tą pizzę, ponieważ teraz mam zamiar wypróbować inne danie. Dziękuje za pomysł i jak przetestuję to się odezwę jak wyszło.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 marca 2015 at 17:02

      Zapewniam, że warto!

      Odpowiedz
  4. Mateusz says

    21 marca 2015 at 16:50

    Prezentuje się świetnie, na pewno w niedalekiej przyszłości spróbuję zrobić taką pizzę. Jestem ciekawy jak gruszka komponuje się z resztą składników.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 marca 2015 at 17:01

      Gruszka komponuje sie zaskakująco dobrze, sama byłam sceptyczna zanim spróbowałam:)

      Odpowiedz
  5. adrianna says

    24 marca 2015 at 11:38

    Poszukuję dobre przepisy na pizze, także nie obrazisz się jak sobie pożyczę i sprawdzę a na pewno podzielę się informacją czy mi smakuje a ze zdjęć wygląda na smaczną i tak trochę w moje smaki.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 marca 2015 at 12:06

      Jasne! Polecam:)

      Odpowiedz
  6. Antolka says

    29 marca 2015 at 21:43

    to ciasto wygląda pysznie 😀 ciekawa propozycja jescze nigdy nei widziałam takiej pizzy 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 marca 2015 at 22:20

      To prawda, ta pizza jest absolutnie wyjątkowa:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak-duszony-z-miodem i-cytryna-Braised-chicken-with-honey-and-lemon

Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon

Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Szakszuka-z-chorizo-i-chilli-Chorizo-chilli-shakshuka

Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka

Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną gruszką i jabłkiem / Apple and pear dutch baby

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress