Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku / Indonesian pork tenderloin

Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku / Indonesian pork tenderloin

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku / Indonesian pork tenderloin"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam coś wyjątkowego dla fanów dosyć nietypowych wschodnioazjatyckich smaków. Marynowana polędwiczka wieprzowa w sosie z masła orzechowego, sosu sojowego i dżemu morelowego, z odrobiną pikantnego chilli tworzą kombinację idealną. Jest to też świetna propozycja obiadu w tzw. tygodniu, gdyż można polędwiczkę zamarynować dzień wcześniej, a po powrocie z pracy ją już tylko upiec. Obiad dosłownie w 30 minut. Jak widać na zdjęciu podałam z zapiekaną dynią z grzybami leśnymi. Polecam!

Scroll down for English

Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g)
  • 1/4 szklanki konfitury/dżemu morelowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • sok z 1 limonki
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka posiekanych świeżych listków kolendry

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce umieść konfiturę, czosnek, mieloną kolendrę, sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, sok z limonki, sok pomarańczowy, płatki chilli i pieprz.  Całość dokładnie wymieszaj, zwracając szczególną uwagę na wmieszanie masła orzechowego.
  2. Przygotuj odpowiedniej wielkości woreczek foliowy (lub naczynie) włóż do niego polędwiczki i wlej marynatę. Odciśnij z woreczka powietrze i bardzo staranie rozprowadź marynatę tak, by cała polędwiczka była nią pokryta. Włóż polędwiczkę do lodówki i marynuj przez minimum 30 minut, lub najlepiej na całą noc.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C . Na dużej patelni (najlepiej dostosowanej do zapiekania w piekarniku) na średnim ogniu rozgrzej olej, po czym włóż polędwiczkę oczyszczoną z marynaty i obsmaż do zarumienienia z każdej strony, przez około 7 minut. Następnie umieść patelnię w piekarniku (lub przełóż polędwiczkę do naczynia żaroodpornego) i piecz, aż termometr kuchenny wetknięty w mięso wskaże nam temp. 70 oC, co powinno zająć około 15 minut. Wyjmij polędwiczkę z piekarnika i odstaw na 10 minut przed pokrojeniem, żeby „odpoczęła” .
  4. W międzyczasie, gdy wieprzowina piecze się w piekarniku, zlej marynatę do małego rondelka i gdy wydaje się zbyt gęsta, wmieszaj trochę soku z pomarańczy lub wody. Doprowadź sos do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając i gotuj przez 1 minutę, po czym zdejmij z ognia.
  5. Wyłóż pokrojoną polędwiczkę na talerze, polej sosem i posyp kolendrą.

Smacznego!

English version

Indonesian Pork Tenderloin

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 1 pork tenderloin (about 450 g)
  • 1/4 cup apricot preserves
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1/2 tsp ground coriander
  • 1/4 cup soy sauce
  • 1 tbsp rice wine vinegar
  • 2 tbsp creamy peanut butter
  • 1 lime, juiced
  • 1/4 cup orange juice
  • 1/2 tsp crushed red pepper flakes
  • 1/2 tsp ground black pepper
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 1 tbsp fresh cilantro, chopped

Preparation:

  1. Combine preserves, garlic, coriander, soy sauce, rice wine vinegar, peanut butter, lime juice, orange juice, crushed red pepper and black pepper in a small bowl. Whisk well to combine, paying attention to break up the peanut butter.
  2. Place pork tenderloin in bag and pour the marinade on top. Squeeze out the air, and seal, using your hands to squish bag and distribute marinade evenly. Place in refrigerator and let marinade for at least 30 minutes, or overnight.
  3. Preheat oven to 220 oC. Heat  the vegetable oil in large oven-proof skillet over medium-high heat until shimmering. Add the pork tenderloin, and sear on all sides, until it’s nicely browned – about 7 minutes or so. Place the entire skillet into the preheated oven, and cook until a meat thermometer registers 70 oC – about 15 minutes. Remove from oven and let sit for 10 minutes before slicing.
  4. While the pork is in the oven, pour the marinade into a small saucepan. If it seems too thick, add a splash or orange juice or water. Bring to a boil over medium-high heat, stirring constantly. Boil for 1 minute, then turn off heat. Pour sauce over the sliced tenderloin and sprinkle with chopped cilantro for garnish.
Enjoy!

Share the post "Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku / Indonesian pork tenderloin"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kuchnia azjatycka, limonka, masło orzechowe, mięso, obiad, polędwiczka, wieprzowina

« Puree z dyni / Pumpkin puree
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies »

Comments

  1. Dzi says

    19 października 2013 at 09:44

    Są bardzo smaczne, polecam:)

    Odpowiedz
  2. Studenci says

    19 października 2013 at 19:19

    Na polędwiczki chyba jeszcze nie będziemy się porywać 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. November 2013: #MonthofMeals - Mom Favorites pisze:
    6 listopada 2013 o 15:51

    […] November 6th: Indonesian Pork Tenderloin (Use Google Translate to get recipe in English.  Unless you can read Polish), recipe from […]

    Odpowiedz
  2. Indonesian Pork Tenderloin | Searching for Spice pisze:
    7 czerwca 2014 o 08:21

    […] The recipe is adapted from Karmelowy.pl […]

    Odpowiedz
  3. Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    10 lipca 2017 o 09:18

    […] i gotowe! Jeśli jesteś fanem tego rodzaju mięsa, z pewnością przypadnie Ci do gustu przepis na polędwiczki po indonezyjsku, w sosie karmelowym lub z balsamicznymi truskawkami, wszystkie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną

Restauracja Akademia – recenzja

Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs

Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym / Pork shank in beer & honey with pumpkin puree

Ziemniaki-zapiekane-z-dynia-i-brie-Pumpkin-potato-gratin-with-brie

Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress