Share the post "Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami / Double chocolate strawberry brownie"
Dziś proponuję coś absolutnie przepysznego. Słodkie i wilgotne brownie z truskawkami zatopionymi w czekoladzie z pewnością umili popołudniową kawusię 😉 Wykorzystałam tutaj jako bazę niezawodny przepis Gordona Ramsaya na najlepsze brownie na świecie, które zawsze się udaje i jest obłędne. Truskawki nadają świeżości, a czekolada wiadomo, zawsze cudowna. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami
(15 -20 kawałków)
Składniki:
- 245 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
- 200 g masła, pokrojonego w kostkę, plus trochę do posmarowania formy
- 175 g drobno zmielonego cukru lub cukru pudru
- 125 g brązowego cukru
- 4 duże jajka, rozbełtane rózgą
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli morskiej
- szklanka pokrojonych w plasterki truskawek
- 200 g posiekanej mlecznej czekolady
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30 x 23 cm.
- Umieść gorzką czekoladę i masło w żaroodpornej misce na garnku z gotującą się woda (tak by nie dotykała spodem wody) i rozpuść mieszając od czasu do czasu. Możesz też podgrzać miskę z czekoladą i masłem w mikrofalówce (jeżeli wkładasz przykrytą, zostaw szczelinę dla uwalniającej się pary) przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wystudź ją przez chwilę.
- Zdejmij miskę z ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka, wanilię i przesianą mąkę i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia.
- Gdy brownie porządnie przestygnie, ułóż na wierzchu pokrojone truskawki. W międzyczasie rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (patrz pkt. 2) i polej nią truskawki.
- Schłodź w lodówce, aż warstwa czekolady stwardnieje i podawaj. Chociaż przyznam się, ze nie chciałam czekać i jadłam jeszcze ciepłe. Pycha!
Przygotowanie TC:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30 x 23 cm.
- W misie z założoną końcówką do ugniatania umieść masło i rozpuść przez 3 minuty przy prędkości 3 i temperaturze 70°C. Następnie dodaj czekoladę i rozpuszczaj przez 5 minut przy prędkości 3 i temperaturze 45°C.
- Teraz dodaj cukry i zmiksuj przy prędkości 8 przez 1 minutę, po czym dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę i sól i zmiksuj przy prędkości 8 przez 1 minutę lud do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia.
- Gdy brownie porządnie przestygnie, ułóż na wierzchu pokrojone truskawki. W międzyczasie rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (patrz pkt. 2) i polej nią truskawki.
- Schłodź w lodówce, aż warstwa czekolady stwardnieje i podawaj. Chociaż przyznam się, ze nie chciałam czekać i jadłam jeszcze ciepłe. Pycha!
Smacznego!
English version
Double chocolate strawberry brownie
(15-20 brownies)
Ingredients:
- 245 g dark chocolate, roughly chopped
- 200 g butter, diced, plus extra for greasing
- 175 g caster sugar
- 125 g brown sugar
- 4 large eggs, lightly beaten
- 2 tsp vanilla extract
- 115 g plain flour
- pinch of sea salt
- 1 cup sliced strawberries
- 200 g milk chocolate, chopped into pieces
Preparation:
- Preheat the oven to 180°C. Grease and line a 30 x 23cm cake tin with baking parchment.
- Put the chocolate and butter into a large heatproof bowl set over a pan of gently simmering water (don’t let the bottom of the bowl touch the water underneath) and leave until melted, stirring occasionally. If you prefer, put the chocolate and butter into a heatproof bowl, cover (leaving a small air gap) and melt in the microwave on high for about 3 minutes, stirring occasionally.
- Remove from the heat and cool the chocolate down by whisking in the sugars using a balloon whisk. Add the eggs and vanilla extract and mix in with a wooden spoon until combined. Sift over the flour and salt and stir again until smooth and combined. Pour into the prepared tin, smoothing the top level.
- Bake for 35–40 minutes, rotating the tin halfway through baking.
- Once the brownies are completely cool, lay the sliced strawberries in a single layer on top. Place the semisweet chocolate in a heatproof bowl over a pan of simmering water. Stir the chocolate until it completely melts. Remove from the heat and pour the chocolate over the strawberries. Spread evenly, being careful not to move the strawberries around.
- Chill in the refrigerator until the chocolate layer hardens. Store up to a week in an airtight container in the refrigerator (let sit at room temperature for a few minutes before serving).
Preparation for TC:
- Preheat the oven to 180°C. Grease and line a 30 x 23cm cake tin with baking parchment.
- Put the butter in the bowl with the kneading tip in place and dissolve for 3 minutes at 3 and 70 ° C. Then add the chocolate and dissolve for 5 minutes at 3 and 45 ° C.
- Now add the sugars and blend at speed 8 for 1 minute, then add eggs, vanilla extract, sifted flour and salt and blend at speed 8 for 1 minute people to obtain a uniform consistency.
- Bake for 35–40 minutes, rotating the tin halfway through baking.
- Once the brownies are completely cool, lay the sliced strawberries in a single layer on top. Place the semisweet chocolate in a heatproof bowl over a pan of simmering water. Stir the chocolate until it completely melts. Remove from the heat and pour the chocolate over the strawberries. Spread evenly, being careful not to move the strawberries around.
- Chill in the refrigerator until the chocolate layer hardens. Store up to a week in an airtight container in the refrigerator (let sit at room temperature for a few minutes before serving).
Enjoy!
Natalia Skóra says
U mnie też dziś truskawki w roli głównej 😉
W wolnej chwili zapraszam do siebie: https://natkaopowiada.blogspot.com <3
Marta says
Ale zrobiłaś mi smaka na takie czekoladowe brownie… uwielbiam to ciasto! Mimo że ma milion kalorii, to smakuję obłędnie 🙂 Twojej wersji z truskawkami jeszcze nie jadłam, ale na pewno chętnie spróbuję i wykorzystam przepis przy najbliższej okazji 🙂
Dzi says
Polecam!
Aleksandra says
W punkcie 3 brakuje informacji co dodac (ale mozna sie (domyslec!). Ja bym jeszcze sprecyzowala ze w punkcie 1 chodzi o gorzka czekolade, a nie obydwie. Jestem w trakcie przygotowywania 🙂
Dzi says
Uf, dzięki za czujność. Już poprawione 😉
Gold Sushi says
Świetnie wygląda 🙂 Połączenie truskawek z czekoladą zawsze wychodzi na plus.
Olga says
niebo w gębie :))