Zauważyłam,że na moim blogu stosunkowo mało jest dań z rybą w roli głównej, postaram się więc nadrobić te zaległości. Dziś proponuję dorsza w sosie teriyaki grillowanego w piekarniku, którego można też przygotować na grillu standardowym. Sos teryiaki w tym przepisie, składa się już z typowo japońskich składników i można, a nawet należy, go modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Można jednak użyć wersji mocno uproszczonej, a też pysznej, z tego przepisu z kurczakiem. Podałam go z mocno imbirowym makaronem. Polecam!
Scroll down for English
Grillowany dorsz teriyaki
(2 porcje)
Składniki:
- 2 filety z dorsza (najlepiej o grubości 2 – 2,5 cm)
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego brązowego cukru
- 2 łyżki mirinu (albo soku ananasowego lub jabłkowego)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki mirinu (albo soku ananasowego lub jabłkowego)
- 2 łyżki sake
Przygotowanie:
- Wymieszaj wodę, sos sojowy, cukier brązowy i mirin najlepiej w woreczku i włóż do płynu rybę. Odciśnij jak najwięcej powietrza i bardzo dokładnie woreczek zawiąż lub zamknij. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
- W międzyczasie przygotuj sos teriyaki. W małym rondelku wymieszaj miód, sos sojowy, mirin i sake. Podgrzewaj na średnim ogniu,aż sos zgęstnieje. Uważaj aby go nie przypalić i pamiętaj,że jak trochę ostygnie będzie jeszcze gęstszy.
- Włącz piekarnik na funkcję grilla i ustaw najwyższą możliwą temperaturę.
- Przygotuj też blachę wyłożoną papierem do pieczenia z rusztem, tak aby ryby nie dotykały dna.
- Wyłóż ryby skórą do dołu i wstaw do piekarnika na prawie najwyższą półkę. Grilluj przez 10 minut (w zależności od grubości, cieńsze kawałki krócej) smarując co kilka minut sosem. Następnie przewróć ryby na drugą stronę i grilluj kolejne 10 minut (w zależności od grubości) smarując co jakiś czas sosem.
- Wyjmij ryby z piekarnika,posmaruj kolejną warstwą sosu teryiaki i pozwól im „odpocząć” przez kilka minut. Następnie podawaj.
English version
Grilled Cod Teriyaki
(serves 2)
Ingredients:
- 2 cod fillets (about 2-2,5 cm thick)
- 1/2 cup water
- 2 tablespoons dark soy sauce
- 2 tablespoons dark brown sugar
- 2 tablespoons mirinu (or pineapple or apple juice)
Teriyaki sauce:
- 2 tablespoons honey
- 2 tablespoons dark soy sauce
- 2 tablespoons mirinu (or pineapple juice or apple)
- 2 tablespoons sake
Preparation:
- Combine the water, soy sauce, brown sugar and mirin best in large bag and add in the fish. Press uot as much air as you can and seal the bag. Put in the fridge for at least an hour.
- In the meantime, prepare the teriyaki sauce. In a small saucepan, mix honey, soy sauce, mirin and sake. Boil over medium heat until the sauce thickens. Be careful not to burn it, and remember that it will thicken more as it cools.
- Turn the broiler on (maximum temperature) and move the oven rack up to the upper third position.
- Put the wire rack on a baking sheet and place the fish pieces skin side down onto the rack, keeping the elevated off the pan.
- Grill the 10 minutes (depending on the thickness) basting with the sauce every few minutes. Then flip the fish over and grill the next 10 minutes (depending on thickness) basting with the sauce every few minutes
- Remove fish from oven, give the fish one final baste with the teriyaki sauce an rest for few minutes. Then serve.
Enjoy!
Wiewióra says
brakowało mi konceptu na środowa rybką 🙂 a teraz pomysł mam 🙂 piękna i na pewno smaczna. Miłego poniedziałku.
Dzi says
A dziękuję;)
Beata says
Dużo bym dała, by zjeść coś tak pysznego. Świetny zestaw!
Dzi says
Z tym uproszczonym sosem jest na prawdę łatwa w przygotowaniu,polecam!