Share the post "Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet"
Uwielbiam grzyby, wszystkie bez wyjątku 🙂 Może nie mają większej wartości odżywczej, ale ich smak i aromat rekompensują wszelkie braki. Niestety nie lubię ich zbierać, jakoś zawsze trafiam twarzą w pajęczynę – okropne! Dlatego zakupiłam w sklepie piękne kurki, które postanowiłam wykorzystać do szybkiego obiadu w „tygodniu”, z kurczakiem, parmezanem, w pysznym i bardzo kremowym sosie z dodatkiem białego wina. Pycha!
Scroll down for recipe in English
Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka, ponacinane ostrym nożem
- 1/2 szklanki mąki doprawionej solą i pieprzem
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 450 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki
- 1 duży ząbek czosnku, posiekany
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
Przygotowanie:
- Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej.
- Włóż na nią obtoczonego w mące kurczaka i smaż do zarumienienia, około 5 minut z każdej strony. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
- Włóż na patelnię grzyby wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut, aż grzyby lekko zmiękną.
- Następnie wlej bulion z kurczaka, wino i wsyp tymianek, wymieszaj zeskrobując wszelkie przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Włóż udka i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut (aż przestanie być surowy). Ponownie wyjmij kurczaka z patelni.
- Teraz wlej śmietankę, parmezan, musztardę Dijon, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, po czym włóż ponownie kurczaka ponownie do patelni. Podgrzej całość i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Creamy chicken and chanterelle skillet
(4 servings)
Ingredients:
- 4 chicken legs, scored
- 1/2 cup flour seasoned with salt and pepper
- 2 tablespoons vegetable oil
- 450 g chanterelles, bigger sliced in half
- 1 large clove garlic, chopped
- 3/4 cup white wine
- 3/4 cup chicken stock
- 1 heaping tablespoon chopped fresh thyme (or 2 teaspoons dry)
- 1/2 cup Parmesan cheese
- 2 tablespoons Dijon mustard
- 1/2 cup cream
Preparation:
- In a large skillet, heat oil on medium high heat.
- Dredge chicken in seasoned flour and sauté until golden brown, about 5 minutes on each side. Remove from pan and set aside.
- Add mushrooms and garlic to pan, saute for a few minutes until mushrooms are slightly limp.
- Next add chicken stock, white wine and thyme – scraping up all the bits in the bottom of the pan, add chicken back to pan and simmer for about 15-20 minutes (until cooked through). Remove chicken from pan.
- Add cream, Parmesan, dijon and salt and pepper to taste. Stir and cook until sauce is thick and add chicken back to pan to reheat and serve.
Enjoy!
Marek Masalski says
Zdjęcia wyglądają jak zawsze smakowicie! Byłem w ten weekend w Białowieży oraz okolicznych lasach w których aż roi się od grzybiarzy. Jednak o tej porze chyba kurki za bardzo nie rosną? Można wykorzystać jakieś inne grzyby?
Dzi says
Jak najbardziej wszystkie grzyby będą tutaj pasowały:)
bubu says
patrząc na zdjęcia, aż chce się jeść 🙂
Psychol says
Ja również napatrzyłem sięna zdjęcia i wiem na co muszę zdecydować się jutro… Co prawda nie wiem czy jeszcze kurki dostanę ale podgrzybki już są… Bardzo dziękuję za przepis i inspirację do działania. Pozdrawiam.
Dzi says
🙂
Marta says
Przepysznie to wygląda, uwielbiam kurczaka pod każdą postacią także ten przepis jest idealny dla mnie 🙂
Dzi says
🙂
Krzysiek says
Zgłodniałem przez tak pysznie wyglądający artykuł!
Roksana says
Jeśli potrawa smakuje równie dobrze jak wygląda to jestem pod wrażeniem! 🙂 Spisuje przepis do swojego kuchennego notatnika i mam nadzieję, że w niedługim czasie uda mi się go wykonać samodzielnie!
Kinga says
Wygląda przepysznie, i zgłodniałam przez Ciebie! 🙂
Dzi says
🙂