Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet

Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam grzyby, wszystkie bez wyjątku 🙂 Może nie mają większej wartości odżywczej, ale ich smak i aromat rekompensują wszelkie braki. Niestety nie lubię ich zbierać, jakoś zawsze trafiam twarzą w pajęczynę – okropne! Dlatego zakupiłam w sklepie piękne kurki, które postanowiłam wykorzystać do szybkiego obiadu w „tygodniu”, z kurczakiem, parmezanem, w pysznym i bardzo kremowym sosie z dodatkiem białego wina. Pycha!

Scroll down for recipe in English

kurki

Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka, ponacinane ostrym nożem
  • 1/2 szklanki mąki doprawionej solą i pieprzem
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 450 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej.
  2. Włóż na nią obtoczonego w mące kurczaka i smaż do zarumienienia, około 5 minut z każdej strony. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
  3. Włóż na patelnię grzyby wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut, aż grzyby lekko zmiękną.
  4. Następnie wlej bulion z kurczaka, wino i wsyp tymianek, wymieszaj zeskrobując wszelkie przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Włóż udka i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut (aż przestanie być surowy). Ponownie wyjmij kurczaka z patelni.
  5. Teraz wlej śmietankę, parmezan, musztardę Dijon, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, po czym włóż ponownie kurczaka ponownie do patelni. Podgrzej całość i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

kurki

English version

Creamy chicken and chanterelle skillet

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken legs, scored
  • 1/2 cup flour seasoned with salt and pepper
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 450 g chanterelles, bigger sliced in half
  • 1 large clove garlic, chopped
  • 3/4  cup white wine
  • 3/4 cup chicken stock
  • 1 heaping tablespoon chopped fresh thyme (or 2 teaspoons dry)
  • 1/2 cup Parmesan cheese
  • 2 tablespoons Dijon mustard
  • 1/2 cup cream

Preparation:

  1. In a large skillet, heat oil on medium high heat.
  2. Dredge chicken in seasoned flour and sauté until golden brown, about 5 minutes on each side. Remove from pan and set aside.
  3. Add mushrooms and garlic to pan, saute for a few minutes until mushrooms are slightly limp.
  4. Next add chicken stock, white wine and thyme – scraping up all the bits in the bottom of the pan, add chicken back to pan and simmer for about 15-20 minutes (until cooked through). Remove chicken from pan.
  5. Add cream, Parmesan, dijon and salt and pepper to taste. Stir and cook until sauce is thick and add chicken back to pan to reheat and serve.

Enjoy!

kurki

Share the post "Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, grzyby, kurczak, kurki, mięso, parmezan, ser, udka z kurczaka, wino

« Wyniki konkursu z firmą Ballarini
Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne »

Comments

  1. Marek Masalski says

    2 września 2014 at 13:01

    Zdjęcia wyglądają jak zawsze smakowicie! Byłem w ten weekend w Białowieży oraz okolicznych lasach w których aż roi się od grzybiarzy. Jednak o tej porze chyba kurki za bardzo nie rosną? Można wykorzystać jakieś inne grzyby?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 września 2014 at 13:12

      Jak najbardziej wszystkie grzyby będą tutaj pasowały:)

      Odpowiedz
  2. bubu says

    2 września 2014 at 20:54

    patrząc na zdjęcia, aż chce się jeść 🙂

    Odpowiedz
  3. Psychol says

    3 września 2014 at 15:05

    Ja również napatrzyłem sięna zdjęcia i wiem na co muszę zdecydować się jutro… Co prawda nie wiem czy jeszcze kurki dostanę ale podgrzybki już są… Bardzo dziękuję za przepis i inspirację do działania. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 września 2014 at 17:04

      🙂

      Odpowiedz
  4. Marta says

    3 września 2014 at 21:05

    Przepysznie to wygląda, uwielbiam kurczaka pod każdą postacią także ten przepis jest idealny dla mnie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 września 2014 at 21:09

      🙂

      Odpowiedz
  5. Krzysiek says

    4 września 2014 at 08:43

    Zgłodniałem przez tak pysznie wyglądający artykuł!

    Odpowiedz
  6. Roksana says

    5 września 2014 at 18:55

    Jeśli potrawa smakuje równie dobrze jak wygląda to jestem pod wrażeniem! 🙂 Spisuje przepis do swojego kuchennego notatnika i mam nadzieję, że w niedługim czasie uda mi się go wykonać samodzielnie!

    Odpowiedz
  7. Kinga says

    14 lipca 2015 at 09:29

    Wygląda przepysznie, i zgłodniałam przez Ciebie! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lipca 2015 at 10:10

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka

Szparagi-z-boczkiem-i-gorgonzola-Bacon-gorgonzola-asparagus

Szparagi z boczkiem i gorgonzolą / Bacon gorgonzola asparagus

boczniaki bbq

Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms

Warsztaty kulinarne z Galeo

Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress