Wszyscy zgodzimy się, że dobry bulion dodaje naszym zupom i sosom niepowtarzalnego smaku. Robię go w dużych ilościach, a następnie zamrażam, aby w razie potrzeby mieć go zawsze pod ręką. Można oczywiście używać bulionów w kostce, jednak moim zdaniem jest to rozwiązanie mocno awaryjne jest tam za dużo wszelkiej chemii i soli a kurczaka znajdziemy tam w ilościach dosłownie śladowych.
Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera
Przedstawiam Wam kolejną pozycję z książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować„-krem pieczarkowy. Jest to danie,które można dodać dosłownie do wszystkiego, u mnie dzisiaj z mięsnymi roladkami. Dodatek chilli dodaje mu pikanterii, a śmietanka delikatności. W połączeniu z mięsem lub rybami tworzy doskonałe i szybkie danie główne.
Oszukane mini doughnuts (pączki z dziurką)
Zbliża się tłusty czwartek, czyli nastał czas na pączki, faworki i inne słodkości. W związku z tym, przedstawiam Wam wersję amerykańskich doughnuts dla zapracowanych. Ciasto robi się dosłownie w 10 min i nie używałam nawet miksera:) Jedyną przeszkodą jaką można napotkać, jest konieczność posiadania odpowiedniej patelni z wytłoczkami na ciastka o takim kształcie dostosowanej do pieczenia…
Tataki ze smażonej wołowiny
Przedstawiam Wam kolejną potrawę dla fanów kuchni japońskiej. Jest to przepis na specjalne sashimi z wołowiny, która najpierw zostaje lekko obsmażona ( w środku pozostaje surowa), a następnie jest marynowana przez 3 godziny w sosie winnym. Niezbędne w tym przypadku jest posiadanie bardzo ostrego noża, no i może trochę doświadczenia w krojeniu składników na sahimi. Ja nie…
Piersi kurczaka w sosie szampańskim
Został Wam szampan z sylwestra? U mnie zalega w lodówce, więc postanowiłam go wykorzystać do obiadu. Ja miałam piersi kurczaka, ale możemy w tym przepisie zastosować każdą cześć kurczaka na jaką mamy ochotę, lub jaką obecnie mamy dostępną w lodówce lub zamrażarce. Sam sos proponuję przetrzeć przez sitko przed samym podaniem, dzięki temu będzie on bardziej puszysty…
Ciasteczka walentynkowe
Zbliżają się walentynki, w związku z czym,wczuwając się walentynkowy klimat upiekłam ciasteczka.
Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya
Marchewka jest bardzo zdrowa, zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest ona pełna przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta – karoten przetwarza się w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana wit. A).Według amerykańskich naukowców, jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu , zmniejszając przez to ryzyko zawału…
Doskonała zupa miso
Jednym z najważniejszych produktów w kuchni japońskiej jest miso, gęsta pasta uzyskana ze sfermentowanych ziaren soi. Są one gotowane i mielone, a następnie łączone z ziarnem pszenicy,jęczmienia lub ryżu. Tak przyrządzoną pastę nastrzykuje się następnie drożdżami i pozostawia do fermentacji. Miso występuje w różnych wariantach i kolorach w zależności od rodzaju receptury. Z reguły im…
Pizza z tuńczykiem,cebulą,kukurydzą i czarnymi oliwkami
Przedstawiam moje kolejne podejście do pizzy, tym razem z moimi ulubionymi składnikami. Kompozycja smakowa jak dla mnie jest idealna i trudno było mi znaleźć coś podobnego w pizzeriach. Ciasto wyszło jak zwykle idealnie cienkie, chociaż na pewno następnym razem dosypię więcej sera:).
Bulion dashi na dwa sposoby
Bulion dashi jest używany w kuchni japońskiej tak często, że trudno ją sobie bez niego wyobrazić. Swój delikatny morski aromat zawdzięcza algom konbu (kelp) oraz suszonej rybie bonito (katsuobushi). Istnieje także wegetariańska wersja bulionu bez dodatku ryby. Dashi stanowi podstawę wielu japońskich zup,służy do podgrzewania warzyw,rozcieńcza i aromatyzuje sosy, można go kupić także w postaci…
- « Previous Page
- 1
- …
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- …
- 115
- Next Page »