Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam łatwy przepis na pyszny i zdrowy dodatek obiadowy. Duszona w sosie ze świeżych pomidorów fasolka szparagowa pasuje do chyba każdego dania głównego. Poza sezonem, można użyć krojonych pomidorów w puszce i efekt też będzie doskonały. Polecam!

Scroll down for recipe in English

fasolka

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 800 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami
  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki lub 2 duże i dojrzałe pomidory
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • opcjonalnie uprażone płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie włóż fasolkę, smaż mieszając przez około 5 minut, po czym wlej 1/2 szklanki wody. Przykryj garnek, zmniejsz ogień do małego i gotuj fasolkę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. W czasie duszenia fasolki, sparz pomidory, obierze je ze skórki i pokrój w kostkę. Posól, wymieszaj i dodaj do duszącej się fasolki.
  3. Przykryj garnek i gotuj całość przez około 20 minut lub do miękkości. Dodaj pietruszkę i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Smacznego!

fasolka

English version

Green beans in tomato sauce

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 3 tbsp vegetable oil
  • 1 medium onion, diced
  • 800 g green beans, ends trimmed
  • 1 cup canned crushed tomatoes or 2 ripe tomatoes
  • 1/4 cup parsley, minced
  • salt, pepper and sugar to taste
  • toasted almond flakes to serve

Preparation:

  1. Heat vegetable oil in a medium pot over medium high heat.  Add onion and sauté just until translucent.  Add green beans and sauté for about 5 minutes, stirring frequently.  Add 1/4 cup water and cover.  Reduce heat to low and let simmer for about 10 minutes, stirring occasionally.
  2. While beans are simmering, remove skin from tomatoes and chop roughly. Put in small bowl, add salt, stir and let sit for a bit then add to beans.
  3. Cover and cook over medium heat for about 20 minutes or until desired doneness.  Add parsley and season with salt, pepper and sugar to taste.

Enjoy!

fasolka

Share the post "Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównego, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, pomidor

« Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne
Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple upside down cake »

Comments

  1. Kuchnia Czarów says

    6 września 2014 at 12:31

    a do tego duszona karkówka! mniaaaam 🙂

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. marekolszak says

    6 września 2014 at 23:44

    uwielbiam fasolkę, ale muszę przyznać że jeszcze z płatkami migdałowymi nie próbowałem

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 września 2014 at 08:16

      Pasuje idealnie 🙂

      Odpowiedz
  3. Pati says

    8 września 2014 at 10:09

    Bardzo smakowite połączenie!

    Odpowiedz
  4. Robert says

    8 września 2014 at 23:27

    Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować ten przepis, bo u mnie fasolka gości na stole jedynie w swym standardowym wydaniu – prosto z wody z dodatkiem bułki tartej 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 września 2014 at 08:01

      Gorąco polecam eksperymenty z fasolką szparagową, gdyż efekty prawie zawsze są świetne:)

      Odpowiedz
  5. Majka says

    16 września 2014 at 19:15

    Wygląda przepysznie! Dziękuję za przepis – czuję, że jutro będzie pyyszny obiad!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    18 września 2017 o 09:37

    […] ja lubisz fasolkę szparagową w każdym wydaniu, polecam także fasolkę zapiekaną z grzybami i fasolkę w pomidorach z migdałami, też są […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna

Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem

Pikantne-enchilady-z-kurczakiem-i-awokado-Spicy-enchiladas-with-chicken-and-avocado

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado

smietankowe-puree-ziemniaczane-Creamy-potato-puree

Śmietankowe puree ziemniaczane / Creamy potato puree

Sałatka-z-ogórków-kiszonych-Sour-pickles-salad

Sałatka z ogórków kiszonych / Sour pickle salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress