Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Doskonała zupa miso

Doskonała zupa miso

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Doskonała zupa miso"

  • Facebook
  • Twitter

Jednym z najważniejszych produktów w kuchni japońskiej jest miso, gęsta pasta uzyskana ze sfermentowanych ziaren soi. Są one gotowane i mielone, a następnie łączone z ziarnem pszenicy,jęczmienia lub ryżu. Tak przyrządzoną pastę nastrzykuje się następnie drożdżami i pozostawia do fermentacji. Miso występuje w różnych wariantach i kolorach w zależności od rodzaju receptury. Z reguły im jaśniejszy kolor, tym pasta jest słodsza i mniej słona. Shiro miso lub „białe miso”, ma w rzeczywistości żółtą barwę i delikatny smak , shinhsu miso to żółtawa pasta o wszechstronnym zastosowaniu, aka miso, inaczej „czerwone miso”, charakteryzuje się barwą głębokiej czerwieni, a mocno aromatyczna hatcho miso jest czerwono-brązowa i słona w smaku.

Przy przygotowywaniu przepisu korzystałam z pracy zbiorowej „Kuchnia japońska”.

Zupa miso ( ok.3 -4 porcje)

Składniki:

  • 1 l bulionu dashi na zupę z tego przepisu
  • 2 łyżeczki suszonych alg wakame, drobno posiekanych
  • 100 g twardszego tofu pokrojonego w kostkę 1cmx1cm
  • 1 pieczarka pokrojona w plasterki
  • 1 cebula dymka pokrojona cienkie ukośne plastry
  • 2 łyżki ciemnej pasty miso
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Włóż algi wakame do miseczki i zalej zimną wodą. Po około 5 minutach, gdy już będą miękkie i nabiorą połysku, odcedź je i odłóż na bok.
  2. W dużym rondlu zagotuj bulion dashi i pozostaw go na małym ogniu.
  3. Odlej 250 ml gorącego dashi do kubeczka i dokładnie wmieszaj pastę miso.Otrzymaną mieszankę przelej do rondla i dokładnie wymieszaj z resztą dashi.
  4. Doprowadź do wrzenia włóż pieczarki, wlej mirin i sos sos sojowy. Gotuj na małym ogniu aż pieczarki stracą jędrność.
  5. Następnie dodaj do rondla wakame i tofu. Gotuj około 2 min.
  6. Następnie napełnij zupą miseczki i posyp dymką.
Smacznego!

Share the post "Doskonała zupa miso"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: dashi, grzyby, kuchnia azjatycka, kuchnia japońska, mirin, miso, obiad, pieczarki, przystawka, sos sojowy, tofu, wakame, zupa

« Pizza z tuńczykiem,cebulą,kukurydzą i czarnymi oliwkami
Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy

Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy

Dobrze doprawiony colesław

Skrzydelka w coca coli / Coca cola chicken wings

Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Ziemniaki-zapiekane-z-cukinia-i-serem-Cheesy-zucchini-potato-bake

Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress