Zbliża się tłusty czwartek, czyli nastał czas na pączki, faworki i inne słodkości. W związku z tym, przedstawiam Wam wersję amerykańskich doughnuts dla zapracowanych. Ciasto robi się dosłownie w 10 min i nie używałam nawet miksera:) Jedyną przeszkodą jaką można napotkać, jest konieczność posiadania odpowiedniej patelni z wytłoczkami na ciastka o takim kształcie dostosowanej do pieczenia w piekarniku, lub tak jak w moim przypadku opiekacza z odpowiednimi nakładkami.
Oszukane mini doughnuts (ok. 25 szt.)
Składniki na ciastka:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego
- 1/4 szklanki mleka
- 2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- kolorowe posypki
- 1-2 krople czerwonego lub różowego barwnika
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciastka i odłóż.
- W drugiej misce roztrzep lekko jajka,mleko i masło, mieszaj trzepaczką do połączenia składników.Następnie przelej masę do suchych składników i mieszaj krótko, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż masę do szprycy, lub woreczka z obciętym rogiem i nałóż do wysmarowanych olejem (lub spryskanych specjalnym sprayem) wytłoczek na patelni do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC ok. 8- 10 min. następnie wyłóż je w celu wystudzenia.
- W przypadku posiadania opiekacza z nakładkami, wyłóż masę do nagrzanych i spryskanych sprayem wytłoczek, przykryj i piecz oko. 5 minut. Następnie wyłóż do ostudzenia.
- Wymieszaj dokładnie mleko z cukrem pudrem i barwnikiem w celu otrzymania lukru.
- Zanurzaj przestudzone doughnuty w lukrze a następnie posyp je wybraną posypką. Pozostaw do zastygnięcia ok. 1 godziny.
gin says
Wyglądają cudnie – kolorowe posypki i lukier nadają im ogromnego uroku 🙂
Dzi says
To prawda, przy okazji moich eksperymentów zaopatrzyłam się już w spory zapas posypek:P