Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Oszukane mini doughnuts (pączki z dziurką)

Oszukane mini doughnuts (pączki z dziurką)

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Oszukane mini doughnuts (pączki z dziurką)"

  • Facebook
  • Twitter

Zbliża się tłusty czwartek, czyli nastał czas na pączki, faworki i inne słodkości.  W związku z tym, przedstawiam Wam wersję amerykańskich doughnuts dla zapracowanych. Ciasto robi się dosłownie w 10 min i nie używałam nawet miksera:) Jedyną przeszkodą jaką można napotkać, jest konieczność posiadania odpowiedniej patelni z wytłoczkami na ciastka o takim kształcie dostosowanej do pieczenia w piekarniku, lub tak jak w moim przypadku opiekacza z odpowiednimi nakładkami.

Oszukane mini doughnuts (ok. 25 szt.)

Składniki na ciastka:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1/4 szklanki mleka
Składniki na lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • kolorowe posypki
  • 1-2 krople czerwonego lub różowego barwnika

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciastka i odłóż.
  2. W drugiej misce roztrzep lekko jajka,mleko i masło, mieszaj trzepaczką do połączenia składników.Następnie przelej masę do suchych składników i mieszaj krótko, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.
  3. Przełóż masę do szprycy, lub woreczka z obciętym rogiem i nałóż do wysmarowanych olejem (lub spryskanych specjalnym sprayem) wytłoczek na patelni do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC ok. 8- 10 min. następnie wyłóż je w celu wystudzenia.
  4. W przypadku posiadania opiekacza z nakładkami, wyłóż masę do nagrzanych i spryskanych sprayem wytłoczek, przykryj i piecz oko. 5 minut. Następnie wyłóż do ostudzenia.
  5. Wymieszaj dokładnie mleko z cukrem pudrem i barwnikiem w celu otrzymania lukru.
  6. Zanurzaj przestudzone doughnuty w lukrze a następnie posyp je wybraną posypką. Pozostaw do zastygnięcia ok. 1 godziny.
* można ominąć w przepisie kakao, należy wtedy dodać 2 szklanki mąki.
Smacznego!

Share the post "Oszukane mini doughnuts (pączki z dziurką)"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, kakao, pączki, słodkości, tłusty czwartek, wypieki

« Tataki ze smażonej wołowiny
Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera »

Comments

  1. gin says

    26 stycznia 2013 at 18:25

    Wyglądają cudnie – kolorowe posypki i lukier nadają im ogromnego uroku 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 stycznia 2013 at 18:32

      To prawda, przy okazji moich eksperymentów zaopatrzyłam się już w spory zapas posypek:P

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa-szczawiowa-ze-szparagami-Sorrel-asparagus-soup

Zupa szczawiowa ze szparagami / Sorrel asparagus soup

Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem / Pumpkin soup with chicken and orzo

Angielskie smażone miodowe muffiny śniadaniowe (english muffins)

Udka kurczaka z pikantnym sosem malinowym/Raspberry chipotle chicken thighs

Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress