Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Bulion dashi na dwa sposoby

Bulion dashi na dwa sposoby

by Dzi 1 Comment

Share the post "Bulion dashi na dwa sposoby"

  • Facebook
  • Twitter

Bulion dashi jest używany w kuchni japońskiej tak często, że trudno ją sobie bez niego wyobrazić. Swój delikatny morski aromat zawdzięcza algom konbu (kelp) oraz suszonej rybie bonito (katsuobushi). Istnieje także wegetariańska wersja bulionu bez dodatku ryby. Dashi stanowi podstawę wielu japońskich zup,służy do podgrzewania warzyw,rozcieńcza i aromatyzuje sosy, można go kupić także w postaci gotowych granulek.Przepisy na dwa warianty dashi odnalazłam w pracy zbiorowej „Kuchnia japońska”.

Dashi I ( 1 l)

Składniki:

  • 1,5 l zimnej wody+ 60 ml zimnej wody
  • płat algi kombu (kelp) o boku 10 cm
  • paski suszonej ryby katsuobushi (20 g)

Przygotowanie:

  1. Wilgotną ściereczką wytrzyj kwadratowy płat algi kombu (kelp) o boku 10 cm, uważając ,by nie zetrzeć zewnętrznej białej substancji,która ukaże się po wyschnięciu.
  2. Pokrój konbu w paski i wrzuć do rondla dodając 1,5 l zimnej wody. Powoli doprowadź zawartość rondla do wrzenia i wyjmij algi.Natychmiast wlej 60 ml zimnej wody aby przerwać proces gotowania.
  3. Dodaj paski suszonej ryby katsuobushi (20 g) i ponownie zagotuj.
  4. Następnie zdejmij z ognia , a kiedy ryba opadnie na dno,przecedź bulion przez geste sito.
  5. Na tak przyrządzonym bulionie można już przyrządzać lekkie zupy.

 

Dashi II ( 1 l)

Składniki:

  • 1,5 l zimnej wody+ 60 ml zimnej wody
  • płat algi kombu (kelp) o boku 10 cm
  • paski suszonej ryby katsuobushi (20 g)

Przygotowanie:

  1. Wilgotną ściereczką wytrzyj kwadratowy płat algi kombu (kelp) o boku 10 cm, uważając ,by nie zetrzeć zewnętrznej białej substancji,która ukaże się po wyschnięciu.
  2. Pokrój konbu w paski i wrzuć do rondla dodając 1,5 l zimnej wody. Powoli doprowadź zawartość rondla do wrzenia.Natychmiast wlej 60 ml zimnej wody aby przerwać proces gotowania.
  3. Dodaj paski suszonej ryby katsuobushi (20 g) i ponownie zagotuj.
  4. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 min. Zdejmij z ognia , a kiedy ryba opadnie na dno,przecedź bulion przez geste sito.
  5. Na tak przyrządzonym bulionie można już przyrządzać gulasze i gęste zupy.

Share the post "Bulion dashi na dwa sposoby"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik, Przystawki, Zupy Tagged With: dashi, kuchnia azjatycka, kuchnia japońska, poradnik, przystawka, zupa

« Pizza z pepperoni, chilli,pieczarkami i kukurydzą
Pizza z tuńczykiem,cebulą,kukurydzą i czarnymi oliwkami »

Trackbacks

  1. Doskonała zupa miso | pisze:
    22 stycznia 2013 o 09:10

    […] 1 l bulionu dashi na zupę z tego przepisu […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym

Grillowane-krewetk-w-glazurze-miodowo-piwnej-Grilled-shrimp-with-honey-beer-glaze

Grillowane krewetki w glazurze miodowo-piwnej / Grilled shrimp with honey-beer glaze

Test ekspresu Cafissimo Latte

Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress