Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Tataki ze smażonej wołowiny

Tataki ze smażonej wołowiny

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Tataki ze smażonej wołowiny"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam Wam kolejną potrawę dla fanów kuchni japońskiej. Jest to przepis na specjalne sashimi z wołowiny, która najpierw zostaje lekko obsmażona ( w środku pozostaje surowa), a następnie jest marynowana przez 3 godziny w sosie winnym. Niezbędne w tym przypadku jest posiadanie bardzo ostrego noża, no i może trochę doświadczenia w krojeniu składników na sahimi. Ja nie miałam ani jednego, ani drugiego w związku z czym, moje plasterki nie były niestety tak cieniutkie jak powinny. Sama przystawka w połączeniu z sosem jest bardzo smaczna i przygotowana na przyjęcie, na pewno zrobi wrażenie na gościach:)Przepis odnalazłam w książce Emi Kazuko „Łatwa kuchnia japońska”.

Tataki ze smażonej wołowiny (4 porcje)

Składniki :

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki na marynatę winną:
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w półkrążki
  • 1/2 limetki,pokrojonej w półkrążki
  • 1 ząbek czosnku,pokrojony w cienkie plasterki
  • 150 ml białego wina
  • 6 łyżek sosu sojowego
Składniki na sos z octu winnego:
  • daikon długości 3 cm, obrany i starty
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe ryżowego octu winnego
  • 2 łyżki mirinu

Przygotowanie:

  1. Polędwicę umyj i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Dopraw ją solą i pieprzem, najlepiej obtaczając w nich cały kawałek mięsa.
  2. Rozgrzej na patelni olej i przez 2-3 minuty obsmażaj mięso, co jakiś czas przewracając je, aż całe się zrumieni na brązowo. Wołowiny nie powinno się obsmażać zbyt długo, gdyż w środku powinna pozostać surowa.
  3. Natychmiast po podsmażeniu zanurz mięso w lodowatej wodzie i obmyj nią wszystkie przypalone części. Następnie osusz mięso papierowym ręcznikiem.
  4. Przygotuj marynatę, mieszając w płytkiej niemetalowej misce cebulę, limetkę,czosnek,wino i sos sojowy. Do miski włóż wołowinę i wstaw do lodówki na 3 godziny. Co pewien czas polewaj je marynatą. Ja włożyłam mięso do woreczka, zalałam marynatą i dokładnie go związałam, tym sposobem cała powierzchnia mięsa była nią pokryta.
  5. Odcedź wołowinę i ostrym nożem pokrój mięso w poprzek włókien, najcieniej jak potrafisz.
  6. Przygotuj sos z octu winnego i daikonu, mieszając dokładnie w miseczce wszystkie składniki.
  7. Plastry wołowiny ułóż na talerzu i podawaj z sosem. W oryginale przepisu wołowina podawana jest z marynowanymi w tej samej marynacie szparagami.
Smacznego!

Share the post "Tataki ze smażonej wołowiny"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Przystawki Tagged With: białe wino, daikon, kuchnia azjatycka, kuchnia japońska, mięso, mirin, ocet winny, przystawka, sos sojowy, tataki, wino, wołowina

« Piersi kurczaka w sosie szampańskim
Oszukane mini doughnuts (pączki z dziurką) »

Comments

  1. Tapenda says

    26 stycznia 2013 at 01:15

    Ten sposób podawania wołowiny był mi znany z kuchni włoskiej, z małą, aczkolwiek znacząca różnicą w 2 pkt: po obsmażeniu mięso wędruje do piekarnika, a nie do lodowatej wody. W lodówce tez się nie marynuje.
    Wierzę, że marynata w tym przypadku może zrobić cuda.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 stycznia 2013 at 09:48

      Faktycznie, mięso jest takie „kruche”,ale pewnie to też kwestia jakości polędwicy.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami

Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango

Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango

Kurczak-duszony-z-mlodymi-ziemniakami-i-szpinakiem-Braised-chicken-with-baby-potatoes-and-spinach

Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress