Marchewka jest bardzo zdrowa, zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest ona pełna przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta – karoten przetwarza się w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana wit. A).Według amerykańskich naukowców, jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu , zmniejszając przez to ryzyko zawału serca o 20%. Warzywo to pomaga również przy zbyt wysokim ciśnieniu, oraz przeciwdziała cukrzycy. Przyswajalny z marchwi beta – karoten blokuje silne związki rakotwórcze, pochodzące z dymu tytoniowego i spalin samochodowych. Marchew chroni nasz układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego. A co zrobić jak ktoś nie lubi marchewki? Podać mu glazurowaną w miodzie! Gwarantuję,że zniknie w oka mgnieniu:). Można podawać je jako przegryzkę, chociaż ja wolę ją jako dodatek do dania głównego. Robi się ją szybko i bez większego wysiłku. Polecam!Przepis na glazurowaną marchewkę odnalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”.
Marchewka glazurowana w miodzie (6-8 porcji)
Składniki:
- 12-16 średniej wielkości obranych marchewek
- sól morska,pieprz czarny
- 50 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- opcjonalnie: niepełna łyżka białego octu winnego
Przygotowanie:
- Gotuj marchewki we wrzącej, osolonej wodzie przez 7-9 min, aż będzie miękka.
- Odcedź, przepłucz zimną wodą o dokładnie osącz.
- Rozgrzej masło na dużej patelni i włóż marchewki.
- Dopraw solą i pieprzem, polej miodem, wymieszaj, by marchewki się nim pokryły ( ja w tym momencie dodaję trochę białego octu winnego, dodaje on trochę kwaskowatości do ogólnej słodyczy dania).
- Smaż,aż marchewki się dokładnie zeszklą. Ja czekam aż glazura troszkę zbrązowieje ( takie smakują mi najbardziej:)).
- Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
karmel-itka says
Ramsay wie, czym zachwycić :]
Dzi says
To prawda:)
Beata says
Super przepis, dziś wypróbowany przeze mnie:) Z miodem wcześniej nie robiłam, marchew jest wyśmienita. Pozdrawiam
Dzi says
Cieszę się,że smakowały:)
Aga says
Dzięki, bardzo smaczny przepis 🙂
Dzi says
Polecam się:)
Rob says
Super, dziękuję.
Aga says
Marchewki w całości ugotują się w 7-9 min? Czy tu nie wkradł się błąd?
Dzi says
moje były małe i proszę pamiętać że później będą też przez chwilę smażyć się na patelni. Jeżeli są większe proszę gotować dłużej.