Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya

Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Marchewka jest bardzo zdrowa, zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest ona pełna przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta – karoten przetwarza się w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana wit. A).Według amerykańskich naukowców, jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu ,  zmniejszając przez to ryzyko zawału serca o 20%. Warzywo to pomaga również przy zbyt wysokim ciśnieniu, oraz przeciwdziała cukrzycy. Przyswajalny z marchwi beta – karoten blokuje silne związki rakotwórcze, pochodzące z dymu tytoniowego i spalin samochodowych. Marchew chroni nasz układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego. A co zrobić jak ktoś nie lubi marchewki? Podać mu glazurowaną w miodzie! Gwarantuję,że zniknie w oka mgnieniu:). Można podawać je jako przegryzkę, chociaż ja wolę ją jako dodatek do dania głównego. Robi się ją szybko i bez większego wysiłku. Polecam!Przepis na glazurowaną marchewkę odnalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”.

marchewka

Marchewka glazurowana w miodzie (6-8 porcji)

Składniki:

  • 12-16 średniej wielkości obranych marchewek
  • sól morska,pieprz czarny
  • 50 g masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • opcjonalnie: niepełna łyżka białego octu winnego

Przygotowanie:

  1. Gotuj marchewki we wrzącej, osolonej wodzie przez 7-9 min, aż będzie miękka.
  2. Odcedź, przepłucz zimną wodą o dokładnie osącz.
  3. Rozgrzej masło na dużej patelni i włóż marchewki.
  4. Dopraw solą i pieprzem, polej miodem, wymieszaj, by marchewki się nim pokryły ( ja w tym momencie dodaję trochę białego octu winnego, dodaje on trochę kwaskowatości do ogólnej słodyczy dania).
  5. Smaż,aż marchewki się dokładnie zeszklą. Ja czekam aż glazura troszkę zbrązowieje ( takie smakują mi najbardziej:)).
  6. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

marchewka

Share the post "Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, Gordon Ramsay, marchewka, miód, obiad, ocet winny

« Doskonała zupa miso
Ciasteczka walentynkowe »

Comments

  1. karmel-itka says

    23 stycznia 2013 at 10:10

    Ramsay wie, czym zachwycić :]

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 stycznia 2013 at 11:13

      To prawda:)

      Odpowiedz
  2. Beata says

    5 maja 2013 at 16:45

    Super przepis, dziś wypróbowany przeze mnie:) Z miodem wcześniej nie robiłam, marchew jest wyśmienita. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 maja 2013 at 16:47

      Cieszę się,że smakowały:)

      Odpowiedz
  3. Aga says

    27 czerwca 2015 at 21:32

    Dzięki, bardzo smaczny przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 czerwca 2015 at 21:59

      Polecam się:)

      Odpowiedz
  4. Rob says

    29 marca 2020 at 14:55

    Super, dziękuję.

    Odpowiedz
  5. Aga says

    20 listopada 2020 at 15:22

    Marchewki w całości ugotują się w 7-9 min? Czy tu nie wkradł się błąd?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 listopada 2020 at 15:57

      moje były małe i proszę pamiętać że później będą też przez chwilę smażyć się na patelni. Jeżeli są większe proszę gotować dłużej.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Piersi kurczaka w sosie szampańskim | pisze:
    24 stycznia 2013 o 09:13

    […] kurczaka na talerz i polej sosem. Ja podałam z puree ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Azjatyckie ziemniaki w glazurze z masła sojowego Billa Grangera

Kremowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad

Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad

Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup

Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress