Share the post "Hamburger z kurczaka z kolendrą i chilli oraz salsą pomidorową z awokado / Cilantro chicken burgers with avocado and tomato salsa"
Dziś przedstawiam przepis na hamburgera z kurczaka z kolendrą i chilli, salsą pomidorową z awokado i ulubionym serem pleśniowym. Pyszny, zdrowy i szybki w wykonaniu. Proponuję przygotować sobie kotlety dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy zwyczajnie usmażyć i przygotować resztę składników. Przepis pochodzi z książki „Księga szefów kuchni” i jest autorstwa Konrada Birka – szefa kuchni w restauracji „Sowa & Przyjaciele”. Polecam!
Scroll down for English
Hamburger z kurczaka z kolendrą i chilli oraz salsą pomidorową z awokado
(4 porcje)
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa z udek kurczaka
- 100 g posiekanego masła
- 1 pęczek posiekanej kolendry
- 4 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól, kmin rzymski mielony
- wędzona słodka papryka
- 4 okrągłe bułki hamburgerowe
- 4 plastry sera z niebieską pleśnią
- opcjonalnie majonez, keczup
- pokrojony w kostkę miąższ z 4 dojrzałych pomidorów
- 1/2 awokado pokrojonego w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso połącz z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku solą, pieprzem i kminem. Następnie uformuj 4 hamburgery.
- Pomidory wymieszaj z awokado, sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem dopraw do smaku.
- Smaż hamburgery najlepiej na grillu lub na patelni grillowej, około 5 minut z każdej strony. Bułki podpiecz do ładnego zarumienienia pod grillem w piekarniku. Na przygotowane połówki podpieczonych bułek, wyłóż opcjonalnie majonez lub keczup, na to kotleta, plaster sera pleśniowego i łyżkę salsy pomidorowej z awokado.
English version
Cilantro chicken burgers with avocado and tomato salsa
(4 servings)
Ingredients:
- 600 g ground chicken thighs
- 100 g of butter, cubed
- 1 bunch of cilantro, chopped
- 4 tablespoons sweet chilli sauce
- 2 cloves of garlic, minced
- salt, ground cumin
- smoked paprika
- 4 hamburger buns
- 4 slices of blue cheese
- mayonnaise, ketchup (optional )
Ingredients for tomato salsa :
- 4 ripe tomatoes, diced
- 1/2 avocado, diced
- 1 red onion, diced
- 1/2 lime, juiced
- 2 tablespoons olive oil
- salt and pepper
Preparation:
- Mix ground chicken, cilantro, butter, coriander , chilli and garlic sauce in a large bowl. Next season with salt, pepper and cumin to taste. Form the mixture into 4 patties.
- In a medium bowl mix tomatoes with avocado, lime juice, olive oil and onions. Season with salt and pepper to taste before serving .
- Cook burgers on the hot grill or grill pan skillet until cooked through and no longer pink in the middle, 5 minutes per side. Toast the hamburger buns under the broiler until nice golden brown.
- Serve on tasted hamburger buns with slices of blue cheese and topped with tomato and avocado salsa.
Enjoy!
tu-tusia says
Bardzo chętnie spróbuję takich hamburgerów 🙂