W tych trudnych czasach na pewno każdy zaopatrzył się w większą ilość makaronu;) Proponuję więc świetny pomysł na danie z jego wykorzystaniem. Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu spaghetti z mięsem mielonym i papryką w pikantnym sosie BBQ. Doskonała alternatywa dla klasycznego spaghetti bolognese🙂 Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Spaghetti BBQ
(4 porcje)
Składniki:
- 400 g mielonej lub posiekanej wołowiny lub wieprzowiny
- 200 ml sosu BBQ (gotowego lub domowego)
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 1×400 g puszka krojonych pomidorów
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu wołowego (lub drobiowego)
- 1 łyżka sosu worcestershire (lub sosu sojowego)
- 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżki mielonego chili
- sól i pieprz do smaku
- 150 g długiego makaronu (spaghetti, tagliatelle), ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni obsmaż mięso do zarumienienia i przełóż je na talerz.
- Do tej samej patelni dodaj warzywa z odrobiną oleju i smaż, aż będą prawie miękkie, przez ok. 5 minut.
- Następnie dodaj wszystkie składniki oprócz mięsa i makaronu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut aż sos lekko zgestnieje.
- Dodaj mięso i gotuj przez kolejne 10 minut, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, wmieszaj ugotowany makaron, przykryj, odstaw na 10 minut i podawaj!
Smacznego!
English version
Spaghetti BBQ
(4 servings)
Ingredients:
- 400 g ground or chopped beef or pork
- 200 ml BBQ sauce (bought or homemade)
- 1 large onion, diced
- 1 bell pepper, diced
- 1×400 g can of chopped tomatoes
- 200 ml of tomato passata
- 2 tbsp of tomato paste
- 1/2 cup of beef stock
- 1 tbsp worcestershire sauce (or soy sauce)
- 1/2 tbsp ground cumin
- 1/2 tbsp of chili powder
- salt and pepper to taste
- 150 g od long pasta (spaghetti, tagliatelle), cooked according to package directions
Preparation:
- In a large and deep pan, cook meat until slightly browned and transfer it on the plate.
- Add veggies to the same pan and cook until almost soft, for 5 minutes.
- Next add in all the ingredients except the meat and the pasta. Bring to a boil, reduce heat, and simmer for 20 minutes.
- Add the meat and simmer for another 10 minutes and season to taste with salt and pepper. Remove from the heat, mix in the cooked pasta, place the lid on, and let it sit for 10 minutes and serve!
Enjoy!
Klaudia z MojaPodroz says
SPAGHETTI BBQ wygląda pysznie, w sobotę sprawdzę czy w moim wykonaniu będzie równie dobre
Monika says
Przyznam, że zaskoczył mnie ten przepis. Jeszcze nie próbowałam spaghetti w takiej postaci, a chętnie spróbuję. Zrobię w weekend 🙂
CookUp says
U Ciebie nawet klasyczne spaghetti ma świeżą, ciekawą i bardzo inspirującą wersję. Jesteśmy pewni, że połączenie włoskiej kuchni z amerykańskim charakterem spisuje się doskonale. W końcu nawet Ojciec Chrzestny dzieje się w Nowym Jorku. 😉
Miriam says
Uwielbiam makaron spaghetti. Ciekawy przepis, muszę wypróbować! 🙂
Kuchnia Włoska says
Bardzo oryginalny i ciekawy przepis! Z pewnością warto spróbować
Marta Nowak says
Uwielbiam !
Marta says
Ohh! aż głodna się zrobiłam! koniecznie muszę przetestować ten przepis, bo wygląda smakowicie! <3