Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasteczka walentynkowe

Ciasteczka walentynkowe

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Ciasteczka walentynkowe"

  • Facebook
  • X

Zbliżają się walentynki, w związku z czym,wczuwając się walentynkowy klimat upiekłam ciasteczka.Niestety sztuka dekorowania ciasteczek jest mi jeszcze obca i składam tutaj pokłon cukiernikom-to nie jest łatwe:). Tak czy inaczej ciasteczka są bardzo smaczne, szczególnie lukier:)

Ciasteczka walentynkowe ( ok. 24 ciasteczek)

Składniki na ciasto:

  • 190 g mąki pszennej
  • 60 g przesianego cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 6 łyżek ( 85 g) niesolonego masła w temp. pokojowej
  • 2 jajka roztrzepane
  • wykrawacz do ciastek w kształcie serca
Składniki na lukier:
  • 1 białko z dużego jajka
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  •  150 g przesianego cukru pudru
  • różowy lub czerwony barwnik
  • biały pisak do dekoracji z lukru
  • różowy cukier dekoracyjny

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. W misce miksera wymieszaj suche składniki na ciasto.
  2. Miksując na niskiej prędkości dodaj masło i mieszaj dopóki nie pojawią się grudki.
  3. Dodaj jajka i miksuj do momentu połączenia się składników w jednolita masę.
  4. Uformuj ciasto na kształt dysku, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę, maksymalnie na 3 dni.
  5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm, na obsypanej mąką stolnicy. Wykrawaczem wytnij serduszka i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do  180 oC ok 10 min ( do zarumienienia).
Lukier:
  1. Ubij w mikserze białko z sokiem z cytryny na sztywną pianę.
  2. W trakcie ubijania dodawaj partiami cukier puder, aż powstanie gęsta, puszysta masa.
  3. Dodaj do masy 1-2 krople czerwonego barwnika i miksuj na najniższych obrotach, do momentu ujednolicenia się koloru.
Dekorowanie:
  1. Do tej pory poszło mi nieźle i tutaj zaczęły się drobne problemy. Ja przelałam masę lukrową do miseczki i zwyczajnie maczałam w niej jedną stronę przestudzonych ciasteczek, nadmiar lukru usuwałam łyżeczką. Jednak efekt mnie nie zachwycił, gdyż zostały mi „bruzdy”, cóż muszę się podszkolić w tym zakresie.
  2. Pozostaw polukrowane ciasteczka na ok. godzinę aby całkowicie stężał.
  3. Następnie udekoruj ciasteczka zgodnie z własną inwencją, ja użyłam gotowego pisaka z białym lukrem i różowego cukru dekoracyjnego, które są dostępne w każdym hipermarkecie
Smacznego!

Share the post "Ciasteczka walentynkowe"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasteczka, słodkości, walentynki, wypieki

« Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya
Piersi kurczaka w sosie szampańskim »

Comments

  1. ania-gotuje says

    23 stycznia 2013 at 12:20

    ale śliczne!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 stycznia 2013 at 12:21

      Dziękuję, ratowałam jak mogłam:) Dekorowanie wcale nie jest łatwe…

      Odpowiedz
  2. Ania says

    23 stycznia 2013 at 23:18

    Pięknie Ci wyszły! Zapraszam do zgłoszenia ich do konkursu 🙂 http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2013/01/konkurs-urodzinowy.html

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 stycznia 2013 at 23:22

      Dziękuje,na pewno zgłoszę:)

      Odpowiedz
  3. gin says

    25 stycznia 2013 at 19:37

    Prześliczne 🙂 Słodziutko się prezentują 🙂

    Odpowiedz
  4. Ewa says

    13 lutego 2013 at 16:22

    różowy cukier? czemu ja nigdzie tego znaleźć nie mogłam ?! ;<< są przesłodkie, właśnie zabieram się za robienie ciasteczek dla moich znajomych i chyba wypróbuję ten przepis ale zmienię polewę, gdyż jestem absolutną fanką czekolady 🙂 Myślałam o dekoracji złotymi perełkami lub małymi serduszkami. Zobaczy się, i tak wszystko wychodzi w praniu:) gratuluje uroczego pomysłu i dziękuję za inspirację

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 lutego 2013 at 17:17

      Warto eksperymentować zgodnie z własnymi upodobaniami, a różowy cukier jest w każdym większym markecie. Powodzenia!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Łatwy chlebek naan / Easy naan

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce

Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread

Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress