Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Zapiekane bataty / Sweet potato gratin

Zapiekane bataty / Sweet potato gratin

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Zapiekane bataty / Sweet potato gratin"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Bataty pokrojone w cieniutkie plasterki, zapieczone ze śmietanką z tymiankiem i czosnkiem, goudą i parmezanem. Danie bardzo łatwe w przygotowaniu, a bardzo smaczne. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zapiekane bataty / Sweet potato gratin

Zapiekane bataty

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 800 g batatów, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 3 mm
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki startej goudy (lub innego ulubionego sera żółtego)
  • 1  1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4 gałązki świeżego tymianku, same listki, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. W małym rondelku podgrzej na średnim ogniu śmietankę, czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową (nie doprowadź do wrzenia). Dopraw solą i pieprzem i odstaw.
  3. W naczyniu do zapiekania, ułóż 1/3 batatów, tak by plasterki zachodziły na siebie, dopraw solą i pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką.
  4. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj.

Smacznego!

Zapiekane bataty / Sweet potato gratin

English version

Sweet potato gratin

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 800 g sweet potatoes, peeled and cut into 3 mm slices
  • 1/2 cup parmesan cheese, grated
  • 1/2 cup gouda cheese, grated
  • 1 1/2 cups heavy cream
  • 3 cloves of garlic, finely minced
  • 4 sprigs fresh thyme, removed from stems and finely chopped
  • 1/2 tsp ground nutmeg
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. In a sauce pan, heat the cream, garlic, thyme and nutmeg over medium-heat until heated through (do not let come to a boil). Season with salt and pepper and set aside.
  3. In a casserole dish, place the sweet potatoes in a single layer in an overlapping pattern. Season with salt and pepper and sprinkle with a third of the parmesan and gouda cheese. Repeat with two more layers and pour the cream mixture over the potatoes.
  4. Bake for 35-40 minutes, until the potatoes are fork tender. Let stand for ten minutes and serve.

Enjoy!

Zapiekane bataty / Sweet potato gratin

Przypominam też inne ziemniaczane pyszności:

  • Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Mlode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

  • Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

zapiekanka

  • Ziemniaki zapiekane z serem z niebieską pleśnią i karmelizowaną cebulą / Blue cheese and caramelized onion potatoes au gratin

gratin

  • Ziemniaki z brokułami zapiekane pod mozzarellą/Potatoes and broccoli baked with mozzarella

  • Ziemniaki zapiekane z buraczkami/Potato and beetroot gratin

  • Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

 

  • Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin

  • Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

  • Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya

 

Share the post "Zapiekane bataty / Sweet potato gratin"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: bataty, dodatek do dania głównego, gouda, parmezan, ser, zioła

« Pyszna sałatka jajeczna / Egg salad
Sernik chałwowy / Halva cheesecake »

Comments

  1. LuXon says

    8 marca 2016 at 03:56

    Nigdy nie przyrządzaliśmy jeszcze z dziewczyną batatów, ale po Twoim przepisie chyba spróbujemy! Ty to potrafisz zainspirować 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 marca 2016 at 09:32

      Dziękuję i gorąco je polecam bo sa pyszne!

      Odpowiedz
  2. Lena says

    24 marca 2016 at 15:33

    Czy można użyć śmietanę 30%?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 marca 2016 at 15:47

      Jasne!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym

Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings

Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings

Jajka pieczone z ratatouille/Baked eggs with ratatouille

Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym / Gingrebread cake with pears and caramel sauce

Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress