Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque

Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque"

  • Facebook
  • Twitter

Tym razem przedstawiam następny udany, po polędwiczce, eksperyment z szynką wieprzową w pomarańczowym sosie bbq. Znowu wykorzystałam do tego dania bułki hamburgerowe, ale można też podać zwyczajnie na talerzu z ziemniaczkami i surówką. Polecam!

Scroll down for English

Pulled pork z pomarańczowym sosem bbq 

(4 porcje)

Składniki:

  • ok. 900 g porcja szynki wieprzowej, bez kości
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 4 duże bułki hamburgerowe
Składniki na sos:
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 90 ml koncentratu pomidorowego
  • 1/8 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 1/2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3/4 łyżeczki mielonego chilli
  • 1/8 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli

Przygotowanie:

  1. Umyj mięso i wytrzyj je papierowymi ręcznikami. Następnie natrzyj je solą i pieprzem.
  2. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu bbq.
  3. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i wstaw do do piekarnika nagrzanego do 150 0C. Piecz ok. 3-4 godzin.
  4. Zdejmij folię, odlej powstały podczas pieczenia płyn i wlej sos bbq. Piecz kolejną godzinę lub do miękkości.
  5. Następnie podziel mięso dwoma widelcami na włókna, wymieszaj z sosem i podawaj.
Smacznego!

English version

Orange Barbeque Pulled Pork (4 servings)
Ingredients:

  • 900 g pork roast, boneless
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon pepper
  • 4 large burger buns

Ingredients for the sauce:

  • 1/2 cup orange juice
  • 90 ml of tomato paste
  • 1/8 cup apple cider vinegar
  • 1/4 cup honey
  • 1 1/2 tablespoons Worcestershire sauce
  • 3/4 teaspoon ground paprika
  • 1/2 teaspoon grated orange zest
  • 2 cloves garlic, crushed
  • 3/4 teaspoon ground chilli
  • 1/8 teaspoon ground cumin
  • 1/4 teaspoon onion powder

Preparation:

  1. Rinse the meat with water and pat dry with paper towels. Rub with salt and pepper.
  2. In a bowl, mix together all the bbq sauce ingredients .
  3. Place pork roast in a baking pan, cover with aluminium foil and put into preheated to 150 0C oven. Bake for 3-4 hours.
  4. Remove the foil, drain any liquids and add the bbq sauce. Bake for another hour or until tender.
  5. Remove the dish from the oven and, using two forks shread the meat and mix with sauce. Serve with buns!
Enjoy!

Share the post "Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kanapka, mięso, miód, obiad, ocet jabłkowy, pomarańcza, szynka, wieprzowina

« Grillowany dorsz w sosie teriyaki
Włoska crostata z truskawkami »

Comments

  1. Wiewióra says

    24 czerwca 2013 at 07:02

    mniam 🙂 bardzo lubię tego typu mięsiwa 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 czerwca 2013 at 07:54

      Ja też bardzo polubiłam:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pikantny pulled chicken/Spicy pulled chicken | karmelowy pisze:
    20 lutego 2014 o 07:11

    […] sukcesami w zakresie pulled pork z polędwiczki wieprzowej i pulled pork z pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, czyli duszone mięso z udek z kurczaka w […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti

Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti

Crostini z kurkami i grzybami shitake / Chanterelle and shitake mushroom crostini

Camembert zapiekany z karmelizowaną cebulą w cieście francuskim

Botwinka zabielana

Owsianka z powidłami, liczi i smoczym owocem (pitahayą)

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress