Tym razem przedstawiam następny udany, po polędwiczce, eksperyment z szynką wieprzową w pomarańczowym sosie bbq. Znowu wykorzystałam do tego dania bułki hamburgerowe, ale można też podać zwyczajnie na talerzu z ziemniaczkami i surówką. Polecam!
Scroll down for English
Pulled pork z pomarańczowym sosem bbq
(4 porcje)
Składniki:
- ok. 900 g porcja szynki wieprzowej, bez kości
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 4 duże bułki hamburgerowe
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 90 ml koncentratu pomidorowego
- 1/8 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1 1/2 łyżki sosu Worcestershire
- 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3/4 łyżeczki mielonego chilli
- 1/8 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
Przygotowanie:
- Umyj mięso i wytrzyj je papierowymi ręcznikami. Następnie natrzyj je solą i pieprzem.
- W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu bbq.
- Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i wstaw do do piekarnika nagrzanego do 150 0C. Piecz ok. 3-4 godzin.
- Zdejmij folię, odlej powstały podczas pieczenia płyn i wlej sos bbq. Piecz kolejną godzinę lub do miękkości.
- Następnie podziel mięso dwoma widelcami na włókna, wymieszaj z sosem i podawaj.
English version
Orange Barbeque Pulled Pork (4 servings)
Ingredients:
- 900 g pork roast, boneless
- 3/4 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- 4 large burger buns
Ingredients for the sauce:
- 1/2 cup orange juice
- 90 ml of tomato paste
- 1/8 cup apple cider vinegar
- 1/4 cup honey
- 1 1/2 tablespoons Worcestershire sauce
- 3/4 teaspoon ground paprika
- 1/2 teaspoon grated orange zest
- 2 cloves garlic, crushed
- 3/4 teaspoon ground chilli
- 1/8 teaspoon ground cumin
- 1/4 teaspoon onion powder
Preparation:
- Rinse the meat with water and pat dry with paper towels. Rub with salt and pepper.
- In a bowl, mix together all the bbq sauce ingredients .
- Place pork roast in a baking pan, cover with aluminium foil and put into preheated to 150 0C oven. Bake for 3-4 hours.
- Remove the foil, drain any liquids and add the bbq sauce. Bake for another hour or until tender.
- Remove the dish from the oven and, using two forks shread the meat and mix with sauce. Serve with buns!
Wiewióra says
mniam 🙂 bardzo lubię tego typu mięsiwa 🙂
Dzi says
Ja też bardzo polubiłam:)