Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle

Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś zapraszam po przepis na szybkie, pyszne i przyjemne tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami w pysznym sosie śmietanowym. To jedno z tych dań, które  robi się łatwo i przyjemnie, a zawsze smakują każdemu. Danie idealnie dla zmęczonych świątecznym gotowaniem 😉 Najpierw podsmażamy szybko wołowinę, tak tylko do zarumienienia, następnie dodajemy pory z grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym, pycha! Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Tagliatelle-z-wolowina-porami-i-boczniakami-Beef-leek-and-oyster-mushrooms-tagliatelle

Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami

(4 porcje)

Składniki:

  • 300 g steka wołowego (u mnie piękny rostbef), pokrojonego w cieńsze plasterki
  • 150 g grzybów boczniaków, większe przekrojone na pół
  • 250 g pora, oczyszczonego i krojonego w cienkie plasterki (biała i jasnozielona część)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 120 ml białego wina
  • listki z 3 – 4 gałązek tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szklanka śmietanki 36%
  • 40 g startego parmezanu, plus ekstra do podania
  • 200 g makaronu typu tagliatelle
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż wołowinę i podsmaż do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na talerz.
  2. Do tej samej patelni włóż pory i podsmażaj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, do miękkości.
  3. Następnie dodaj czosnek, tymianek i grzyby i smaż przez około 3 minuty, po czym dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień do dużego, wlej wino i gotuj, aż prawie całkiem odparuje.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  5. Do patelni dodaj mąkę, musztardę, parmezan i śmietankę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  6. Na koniec wmieszaj do sosu wołowinę i makaron, podgrzej i podawaj danie posypane parmezanem.

Smacznego!

Tagliatelle-z-wolowina-porami-i-boczniakami-Beef-leek-and-oyster-mushrooms-tagliatelle

English version

Beef leek and oyster mushroom tagliatelle

(4 servings)

Ingredients:
  • 300 g beef steak, sliced
  • 150 g oyster mushrooms, bigger halved
  • 250 g leeks, cleaned and sliced
  • 2 fat cloves of garlic, minced
  • 120 ml white wine
  • 3 or 4 sprigs of thyme, leaves
  • 1 heaped tbs plain flour
  • 1 tsp Dijon mustard
  • 1 cup double cream
  • 40 g parmesan cheese, finely grated plus more for serving
  • 200 g tagliatelle pasta
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Heat the oil in a large pan, add beef and cook until browned, thes set aside on the plate.
  2. To the same pan add the leeks and cook over medium heat for about 10 minutes, stirring from time to time, until soft.
  3. Add the garlic, thyme and mushrooms and cook for about 3 minutes, season with salt and pepper then turn up the heat and add the wine. Cook until almost evaporates.
  4. In the meantime, cook tagliatelle according to package directions, drain and set aside.
  5. Add the flour, mustard, parmesan cheese and double cream to the pan with leeks and mushrooms and stir well. Cook for 5 minutes and season with salt and pepper to taste.
  6. Mix in pasta along with beef and heat through. Serve sprinkled with parmesan cheese.

Enjoy!

Share the post "Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: boczniaki, grzyby, makaron, mięso, obiad, parmezan, ser, wołowina

« Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą / Vegetable and smoked mackerel salad
Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale »

Comments

  1. Ewa says

    19 kwietnia 2017 at 09:51

    Jestem już co prawda po śniadaniu, ale na widok TAKICH dań robię się mega głodna. Uwielbiam makaron z mięsem i dodatkami:)

    Odpowiedz
  2. bozenaK says

    7 stycznia 2020 at 12:35

    uwielbiam makarony ale tagiatelle z mięsem wołowym jeszcze nie robiłam. Muszę koniecznie spróbować. Mięsne zakupki zawsze robię u Dobrowolskich. Mam nadzieję że tym razem wyjdzie tak pysznie jak zawsze.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle | FlyB Kulinaria pisze:
    19 kwietnia 2017 o 23:39

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls

Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger

Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

Ciasteczka walentynkowe

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress