Dziś przedstawiam kolejne danie z wykorzystaniem mojej ukochanej młodej kapusty. Proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Makaron wymieszany ze śmietankową młodą kapustą, z dodatkiem boczku, kiełbasy i pieczarek jest po prostu przepyszny. Zrobiłam jak zwykle 2 razy więcej odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy, jak bigos czy gulasz. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Makaron z kiełbasą i młodą kapustą
(4 porcje)
Składniki:
- 200 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana
- 2 duże marchewki, obrane i starte na tarce
- 1 por, pokrojony w plasterki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 150 ml śmietanki 36 %
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej średni rondel z 3 łyżkami oleju, włóż kapustę, pora i marchewkę i podsmaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj bulion, dopraw solą i pieprzem, przykryj i duś przez około 20 minut, lub aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw, papryką, tymiankiem i solą i pieprzem do smaku i podgrzej jeszcze przez chwilę.
- W międzyczasie podsmaż kiełbasę, boczek i pieczarki do ładnego zarumienienia.
- Wmieszaj do kapusty makaron i kiełbasę z pieczarkami i podawaj!
Przygotowanie TC:
- Do misy wyposażonej w mieszadło wlej 3 łyżki oleju, włóż kapustę, pora i marchewkę i uruchom program Slow Cook P1 na 3 minuty.
- Dodaj bulion, dopraw solą i pieprzem i uruchom program Slow Cook P2 na 20 minut, lub aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw, papryką, tymiankiem i solą i pieprzem do smaku i uruchom Program Slow Cook P1 na 3 minuty.
- W międzyczasie podsmaż kiełbasę, boczek i pieczarki do ładnego zarumienienia.
- Wmieszaj do kapusty makaron i kiełbasę z pieczarkami i podawaj!
Smacznego!
English version
Sausage and young cabbage pasta
(4 servings)
Ingredients:
- 200 g of your favorite pasta, cooked according to the package directions
- 1 small head of young cabbage, shredded
- 2 large carrots, peeled and grated
- 1 leek, sliced
- 1/2 cup of chicken stock
- 200 g of sausage, diced
- 200 g smoked bacon, diced
- 100 g of mushrooms, cut into quarters
- oil for frying
- 1 teaspoon of smoked pepper,
- 1 teaspoon of dried thyme
- 150 ml of double cream
- salt, pepper
Preparation:
- Preheat the medium saucepan with 3 tablespoons of oil, add the cabbage, leek and carrot and stir fry for 2-3 minutes.
- Add the stock, cover and cook for about 20 minutes, or until the vegetables are soft, stirring from time to time.
- Add the cream, heat for a while and season with paprika, thyme and salt and pepper to taste.
- In the meantime, heat frying pan on medium heat, add sausage, bacon and mushrooms and cook until browned.
- Stir in pasta, bacon, sausage and mushrooms into the cabbage ans serve!
Preparation TC:
- Add 3 tablespoons of oil into a bowl fitted with a stirrer, add the cabbage, leek and carrot and start Slow Cook P1 program for 3 minutes.
- Add the stock, season with salt and pepper and start Slow Cook P2 for 20 minutes or until the vegetables are soft.
- Next add the cream, season with paprika, thyme and salt and pepper to taste and start the Slow Cook P1 program for 3 minutes.
- In the meantime, heat frying pan on medium heat, add sausage, bacon and mushrooms and cook until browned.
- Stir in pasta, bacon, sausage and mushrooms into the cabbage ans serve!
Enjoy!
daszkiewicz says
Fajny przepis:)
mar.sek says
Apetycznie wygląda, narobiłem sobie ochoty
Aguś kulinarnie says
Moje smaki:)