Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta

Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejne danie z wykorzystaniem mojej ukochanej młodej kapusty. Proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Makaron wymieszany ze śmietankową młodą kapustą, z dodatkiem boczku, kiełbasy i pieczarek jest po prostu przepyszny. Zrobiłam jak zwykle 2 razy więcej odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy, jak bigos czy gulasz. Polecam gorąco!

Makaron-z-kielbasa-i-mloda-kapusta-Sausage-and-young-cabbage-pasta

Scroll down for recipe in English

Makaron z kiełbasą i młodą kapustą

(4 porcje)

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana
  • 2 duże marchewki, obrane i starte na tarce
  • 1 por, pokrojony w plasterki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej średni rondel z 3 łyżkami oleju, włóż kapustę, pora i marchewkę i podsmaż przez 2-3 minuty.
  2. Dodaj bulion, dopraw solą i pieprzem, przykryj i duś przez około 20 minut, lub aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw, papryką, tymiankiem i solą i pieprzem do smaku i podgrzej jeszcze przez chwilę.
  3. W międzyczasie podsmaż kiełbasę, boczek i pieczarki do ładnego zarumienienia.
  4. Wmieszaj do kapusty makaron i kiełbasę z pieczarkami i podawaj!

Przygotowanie TC:

  1. Do misy wyposażonej w mieszadło wlej 3 łyżki oleju, włóż kapustę, pora i marchewkę i uruchom program Slow Cook P1 na 3 minuty.
  2. Dodaj bulion, dopraw solą i pieprzem i uruchom program Slow Cook P2 na 20 minut, lub aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw, papryką, tymiankiem i solą i pieprzem do smaku i uruchom Program Slow Cook P1 na 3 minuty.
  3. W międzyczasie podsmaż kiełbasę, boczek i pieczarki do ładnego zarumienienia.
  4. Wmieszaj do kapusty makaron i kiełbasę z pieczarkami i podawaj!

Smacznego!

Makaron-z-kielbasa-i-mloda-kapusta-Sausage-and-young-cabbage-pasta

English version

Sausage and young cabbage pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 200 g of your favorite pasta, cooked according to the package directions
  • 1 small head of young cabbage, shredded
  • 2 large carrots, peeled and grated
  • 1 leek, sliced
  • 1/2 cup of chicken stock
  • 200 g of sausage, diced
  • 200 g smoked bacon, diced
  • 100 g of mushrooms, cut into quarters
  • oil for frying
  • 1 teaspoon of smoked pepper,
  • 1 teaspoon of dried thyme
  • 150 ml of double cream
  • salt, pepper

Preparation:

  1. Preheat the medium saucepan with 3 tablespoons of oil, add the cabbage, leek and carrot and stir fry for 2-3 minutes.
  2. Add the stock, cover and cook for about 20 minutes, or until the vegetables are soft, stirring from time to time.
  3. Add the cream, heat for a while and season with paprika, thyme and salt and pepper to taste.
  4. In the meantime, heat frying pan on medium heat, add sausage, bacon and mushrooms and cook until browned.
  5. Stir in pasta, bacon, sausage and mushrooms into the cabbage ans serve!

Preparation TC:

  1. Add 3 tablespoons of oil into a bowl fitted with a stirrer, add the cabbage, leek and carrot and start Slow Cook P1 program for 3 minutes.
  2. Add the stock, season with salt and pepper and start Slow Cook P2 for 20 minutes or until the vegetables are soft.
  3. Next add the cream, season with paprika, thyme and salt and pepper to taste and start the Slow Cook P1 program for 3 minutes.
  4. In the meantime, heat frying pan on medium heat, add sausage, bacon and mushrooms and cook until browned.
  5. Stir in pasta, bacon, sausage and mushrooms into the cabbage ans serve!

Enjoy!

Makaron-z-kielbasa-i-mloda-kapusta-Sausage-and-young-cabbage-pasta

Share the post "Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: boczek, grzyby, kapusta, kiełbasa, makaron, młoda kapusta, pieczarki, Tefal Companion

« Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru / Pressure cooker chicken masala
Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami / Double chocolate strawberry brownie »

Comments

  1. daszkiewicz says

    29 maja 2018 at 23:39

    Fajny przepis:)

    Odpowiedz
  2. mar.sek says

    30 maja 2018 at 16:25

    Apetycznie wygląda, narobiłem sobie ochoty

    Odpowiedz
  3. Aguś kulinarnie says

    31 maja 2018 at 17:32

    Moje smaki:)

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta | FlyB Kulinaria pisze:
    29 maja 2018 o 23:53

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls

Makaron-z-kurczakiem-kurkami-i-serem-plesniowym-Blue-cheese,-chicken-and-chanterelle-pasta

Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta

Pizza z tuńczykiem,cebulą,kukurydzą i czarnymi oliwkami

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Kurczak-duszony-z-miodem i-cytryna-Braised-chicken-with-honey-and-lemon

Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress