Dziś proponuję szybki, pyszny i bardzo przyjemny makaron z owocami morza, pieczarkami i papryką w sosie na bazie pomidorów. Doskonały pomysł na szybki obiad po pracy dla całej rodziny – o ile są fanami tego typu dań. W moim domu niestety owoce morza lubię tylko ja, stąd tak niewiele przepisów na moim blogu z nimi w roli głównej. Jednak czasami pozwalam sobie na szaleństwo tylko dla siebie 😉 Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybki makaron z owocami morza
(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 2 gałązki tymianku
- 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 1 papryka, pokrojona w plasterki
- 1/2 szklanki białego wina
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 300g długiego makaronu (np. spaghetti), połamanego
- 250g opakowanie mrożonych owoców morza, rozmrożonych
- garść posiekanej natki pietruszki lub bazylia
- cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 minut lub do zeszklenia. Dodaj grzyby, paprykę i czosnek i smaż kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj wino i gotuj, aż praktycznie odparuje, dodaj wędzoną paprykę, pomidory i bulion i doprowadź całość do wrzenia.
- Zmniejsz ogień, dodaj połamane spaghetti i gotuj przez około 7 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wmieszaj owoce morza, gotuj przez 3 minuty lub aż przestaną być surowe a makaron będzie ugotowany i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Posyp ziołami i podawaj!
Smacznego!
English version
Easy seafood pasta
(4 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp vegetable oil
- 1 onion, chopped
- 1 garlic clove, chopped
- 1 tsp paprika
- 2 thyme sprigs
- 250 g mushrooms, sliced
- 1 bell pepper, thinly sliced
- 1/2 cup of white wine
- 400g can of chopped tomatoes
- 3 cups of chicken stock
- 300g long pasta (eg. spaghetti), roughly broken
- 250g pack frozen seafood mix, defrosted
- handful of parsley or basil, chopped
- sugar, salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat the oil in large pan over medium heat, add onion and cook for 5 min or until translucent. Add mushrooms, bell pepper and garlic cook for 5 more minutes, stirring occasionally.
- Add whine and cook until almost evaporates and add the paprika, tomatoes and stock, then bring to the boil.
- Turn down the heat to a simmer, stir in the pasta and cook for 7 mins, stirring from time to time.
- Stir in the seafood, cook for 3 minutes more until it’s all heated through and the pasta is cooked, then season with salt, pepper and sugar to taste.
- Sprinkle with herbs and serve!
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]