Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Sernik chałwowy / Halva cheesecake

Sernik chałwowy / Halva cheesecake

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Sernik chałwowy / Halva cheesecake"

  • Facebook
  • Twitter

Święta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest pyszny! Polecam nawet niedoświadczonym w kuchni, gdyż jest bardzo łatwy w przygotowaniu:)

Sernik chałwowy / Halva cheesecake

Scroll down for recipe in English

Sernik chałwowy

(12 porcji)

Składniki na spód:

  • 120 g ciasteczek digestive lub herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g miękkiego masła

Składniki na sernik:

  • 1 kg mielonego sera białego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g chałwy
  • 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady, posiekanej
  • 1/3 szklanki śmietanki 36 %

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o  średnicy 21 cm.
  2. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy.
  3. W misce miksera ubij do białości jajka z cukrem, następnie dodaj ser, mąkę ziemniaczaną i pokruszoną chałwę. Zmiksuj na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
  4. Do przygotowanej formy przełóż 1/3 masy, posyp ją wisienkami i wyłóż resztę masy twarogowej.
  5. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 140 oC i dopiekaj kolejne 15 minut. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw tak sernik do ostygnięcia.
  6. W celu przygotowania polewy, wymieszaj posiekaną czekoladę i śmietankę w miseczce i włóż na 30 sekund do mikrofalówki. Po wyjęciu energicznie wymieszaj olej, aż masa stanie się kremowa i jednolita. Polej sernik po jego wystudzeniu i podawaj.

Smacznego!

English version

Sernik chałwowy / Halva cheesecake

Halva cheesecake

(12 servings)

Ingredients for the base:

  • 120g digestive biscuits
  • 3 tablespoons cocoa
  • 100 g of butter, softened

Ingredients for cheesecake:

  • 1 kg cream cheese
  • 4 eggs
  • 1 cup sugar
  • 2 tablespoons potato starch
  • 150 g halva
  • 100 g chopped candied cherries

Ingredients for the glaze:

  • 100 g of chocolate, chopped
  • 1/3 cup cream 36%

Preparation:

  1. Preheat the oven to 160 oC, line the bottom of baking pan with baking paper.
  2. Grind the biscuits and mix crumbs soft butter and cocoa. Press firmly and evenly into the prepared pan.
  3. In the bowl of a stand mixer beat eggs with sugar, until light and fluffy, next stir in cream cheese, potato starch and crushed halva. Mix on low speed until smooth.
  4. Transfer 1/3 of cheese nixture into prepared baking pan, sprinkle with chopped cherries a cover with rest of the batter.
  5. Place in preheated oven and bake for an hour, then reduce the temperature to 140 oC and bake for 15 minutes.  Turn off the oven and leave the cheesecake inside to cool.
  6. To prepare the glaze, heat the chocolate and cream in the microwave for 30 seconds, stir and pour over the cheesecake. Serve.

Enjoy!

Sernik chałwowy / Halva cheesecake

Share the post "Sernik chałwowy / Halva cheesecake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: chałwa, ciasto, deser, ser, sernik, słodkości, Wielkanoc

« Zapiekane bataty / Sweet potato gratin
Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    9 marca 2016 at 14:31

    Taki sernik polubiłaby moja teściowa od razu, uwielbia chałwę. Chyba zrobię jej przyjemność i coś w tym klimacie przygotuje. Dzięki za fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 marca 2016 at 14:47

      Polecam się:)

      Odpowiedz
  2. AgAtA says

    25 lipca 2016 at 14:46

    Jeden z najlepszych serników jakie jadłam 🙂 Przepyszny !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 lipca 2016 at 14:48

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella

Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem/Upside Down Plum Cake

Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque

Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

jajka_w_koszulce

Idealne jajka w koszulce / Poached eggs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress