Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya

Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Bardzo szybka „zapiekanka” ziemniaczana, jako dodatek do dania głównego. Widziałam ten przepis wiele razy w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”, ale omijałam go myśląc,że jest bardzo skomplikowany. Nic bardziej mylnego , w przygotowaniu jest prosta i szybka,  składa się zaledwie z 4 składników (oprócz ziół i przypraw),a co najważniejsze jest pyszna! W sumie mogłabym ją zjeść bez innych dodatków (no może polałabym ketchupem:)).

Wracając do książki,  tytuł oryginalny brzmi ” Sunday lunch and another recipes from the F word”, swoją drogą F word obejrzałam w całości i żałuję,że się skończył;/.

Boulangère z ziemniaków (4 porcje)

Składniki:

  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku,obranych
  • 2 duże cebule,obrane i pokrojone w plastry
  • oliwa z oliwek
  • 3 duże kleiste ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
  • sól morska i zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotuj bulion z dodatkiem tymianku,rozmarynu oraz 3 rozgniecionych (płaską częścią noża) ząbków czosnku. Wyłącz ogień i pozwól mu postać ok. 20 minut aby nabrał odpowiedniego aromatu, następnie przecedź przez sitko.
  2. Posiekaj drobno 2 pozostałe ząbki czosnku i na małej ilości oliwy podsmaż przez 6-8 min. z cebulą, do miękkości.
  3. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie warstwy ziemniaków i cebuli, tak by warstwa ziemniaczana była    na górze. Każdą warstwę ziemniaków dopraw solą i pieprzem.
  4. Wlewaj powoli bulion, wypełniając naczynie w 2/3 ( być może cały bulion nie będzie potrzebny).
  5. Przyciśnij ziemniaki i polej wierzch oliwą z oliwek.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 oC 35-40 min., aż się zarumienią i będą miękkie.
Smacznego!

Share the post "Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, Gordon Ramsay, obiad, zapiekanka, ziemniaki

« Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami
Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya »

Trackbacks

  1. Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya | pisze:
    10 stycznia 2013 o 09:25

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona […]

    Odpowiedz
  2. Ramseyowa ziemniaczano-serowa zapiekanka obiadowa | pisze:
    29 stycznia 2013 o 08:15

    […] Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”. Przepis ten, jest odrobinę bardziej skomplikowany niż poprzednia jego propozycja, jednak jest na szczęście z tych dań, które „robią się same” w piekarniku. Sam […]

    Odpowiedz
  3. Przekładane kostki ziemniaczane | pisze:
    7 kwietnia 2013 o 06:43

    […] przepis na ziemniaki do popisowego dania głównego. Cienkie plasterki ziemniaków ułożone jak w tym przepisie Gordona Ramsaya, zapieczone i obsmażone na rumiano. Bardzo przyjemne dla oka i jeszcze lepiej […]

    Odpowiedz
  4. Podsumowanie 2013 roku – 10 najpopularniejszych przepisów | karmelowy pisze:
    11 stycznia 2014 o 22:15

    […] A stawkę zamyka Boulangère z ziemniaków  autorstwa Gordona Ramsaya […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Restauracja Bałkański Kocioł – recenzja

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Steki-z-tunczyka-po-prowansalsku-Tuna-provencale

Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale

Surowka-z-marchewki-i-pora-Carrot-and-leek-slaw

Surówka z marchewki i pora / Carrot and leek slaw

Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress