Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

by Dzi 18 komentarzy

Share the post "Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Mlode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Młode ziemniaki po węgiersku

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na równe kawałki
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, mielona wędzona papryka i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania.
  3. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wymieszaj ze śmietaną i koncentratem. Dopraw solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku.
  4. Wymieszaj ziemniaki z sosem, przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.

Smacznego!

Mlode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

English version

Hungarian style new potatoes

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 kg new potatoes, scrubbed and cut into equal pieces
  • 2 onions, diced
  • 2 tablespoons of oil
  • 1/2 cup of cream
  • 2 tablespoons of tomato paste
  • salt, pepper, ground smoked paprika and sugar to taste

Preparation:

  1. Cook the potatoes in boiling, salted water until almost soft, for about 15 minutes. Drain and set aside.
  2. Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish.
  3. In a medium pan heat on the medium heat oil, add onions, cook until translucent and mix with cream and tomato paste. Season with salt, pepper, paprika and sugar to taste.
  4. Mix potatoes with the sauce, and place the baking dish. Bake until soft for 15 minutes.

Enjoy!

Mlode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Share the post "Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, kuchnia węgierska, papryka, ziemniaki

« Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin
Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus »

Comments

  1. kornik says

    29 maja 2015 at 12:55

    Bardzo fajny pomysł, chętnie bym spróbowała!
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 maja 2015 at 14:15

      Są przepyszne, polecam:)

      Odpowiedz
  2. Gosia says

    29 maja 2015 at 15:28

    Zachwycają mnie u Ciebie zdjęcia potraw. Oczywiście same potrawy też są świetne ale te zdjęcia aż chce się wydrukować i zjeść 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 maja 2015 at 15:37

      Dziękuję za miłe słowa:)

      Odpowiedz
  3. kcal says

    30 maja 2015 at 00:43

    Ziemniaczki wyglądają świetnie i domyślam się, że tak też smakują 🙂 I jak to w kuchni węgierskiej – papryka być musi!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 maja 2015 at 08:36

      Koniecznie:)

      Odpowiedz
  4. laNika says

    30 maja 2015 at 10:39

    Wszystkie składniki mam więc przepis bardzo kusi 🙂 wyglądają pysznie!

    Odpowiedz
  5. Natalia says

    31 maja 2015 at 17:58

    Okej, ta fotka sprawia, że mam ochotę zjeść monitor. Faktycznie idealna opcja jako dodatek do dania, ale nie miałabym nic przeciwko, żeby zjeść je tak po prostu 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 maja 2015 at 19:13

      Też można, np z kefirem, mniam!:)

      Odpowiedz
      • Natalia says

        1 czerwca 2015 at 12:08

        No i mam pomysł na obiad! 🙂

        Odpowiedz
        • Dzi says

          1 czerwca 2015 at 12:09

          🙂

          Odpowiedz
  6. kocie-smaki says

    1 czerwca 2015 at 08:15

    prosto i smacznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 czerwca 2015 at 12:09

      Tak jak lubię:)

      Odpowiedz
  7. moon-child.pl says

    3 czerwca 2015 at 12:29

    Wyglądają cudownie. W weekend będą na moim stole 😉 Zawsze szukam przepisu na wykorzystanie ziemniaków (w inny sposób niż ten tradycyjny). Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  8. Małgosia says

    4 czerwca 2015 at 11:45

    Wygląda smakowicie! Właśnie szukam pomysłu na dzisiejszy obiad, i go znalazłam 😉 {edit}

    Odpowiedz
  9. Paulina says

    24 sierpnia 2018 at 16:53

    Czy ziemniaki muszą być młode?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 sierpnia 2018 at 17:54

      Nie muszą 😉

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    7 lipca 2017 o 09:18

    […] w troszkę innym wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane  z grzybami i serem, lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem, wszystkie przepyszne! Polecam […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy.

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu

Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu

Ravioli zapiekane w miesnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake

Leczo-z-cukinia-chorizo-i-wolowina-Beef-chorizo-and-zucchini-stew

Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress