Dziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Młode ziemniaki po węgiersku
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na równe kawałki
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, mielona wędzona papryka i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania.
- Na patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wymieszaj ze śmietaną i koncentratem. Dopraw solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku.
- Wymieszaj ziemniaki z sosem, przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.
Smacznego!
English version
Hungarian style new potatoes
(4-5 servings)
Ingredients:
- 1 kg new potatoes, scrubbed and cut into equal pieces
- 2 onions, diced
- 2 tablespoons of oil
- 1/2 cup of cream
- 2 tablespoons of tomato paste
- salt, pepper, ground smoked paprika and sugar to taste
Preparation:
- Cook the potatoes in boiling, salted water until almost soft, for about 15 minutes. Drain and set aside.
- Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish.
- In a medium pan heat on the medium heat oil, add onions, cook until translucent and mix with cream and tomato paste. Season with salt, pepper, paprika and sugar to taste.
- Mix potatoes with the sauce, and place the baking dish. Bake until soft for 15 minutes.
Enjoy!
Bardzo fajny pomysł, chętnie bym spróbowała!
Pozdrawiam!
Są przepyszne, polecam:)
Zachwycają mnie u Ciebie zdjęcia potraw. Oczywiście same potrawy też są świetne ale te zdjęcia aż chce się wydrukować i zjeść 🙂
Dziękuję za miłe słowa:)
Ziemniaczki wyglądają świetnie i domyślam się, że tak też smakują 🙂 I jak to w kuchni węgierskiej – papryka być musi!
Koniecznie:)
Wszystkie składniki mam więc przepis bardzo kusi 🙂 wyglądają pysznie!
Okej, ta fotka sprawia, że mam ochotę zjeść monitor. Faktycznie idealna opcja jako dodatek do dania, ale nie miałabym nic przeciwko, żeby zjeść je tak po prostu 🙂
Też można, np z kefirem, mniam!:)
No i mam pomysł na obiad! 🙂
🙂
prosto i smacznie 🙂
Tak jak lubię:)
Wyglądają cudownie. W weekend będą na moim stole 😉 Zawsze szukam przepisu na wykorzystanie ziemniaków (w inny sposób niż ten tradycyjny). Pozdrawiam!
Wygląda smakowicie! Właśnie szukam pomysłu na dzisiejszy obiad, i go znalazłam 😉 {edit}
Czy ziemniaki muszą być młode?
Nie muszą 😉