Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables"

  • Facebook
  • Twitter

Robi się coraz cieplej, przyroda budzi się do życia, a ja mam coraz większą ochotę na świeże warzywa. Staram się je przemycać dosłownie wszędzie,  gdyż niestety mój połówek nie jest wielkim ich fanem, za to uwielbia ziemniaki. Tak też powstał świetny dodatek do każdego dania głównego, łatwy w wykonaniu , a co najważniejsze bardzo smaczny. Ziemniaki z leśnymi grzybami, cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam!

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami 

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry
  • 1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 g leśnych grzybów (lub pieczarek), pokrojonych w grube plastry
  • 1 żółta i czerwona papryka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w 1,5 cm kawałki
  • 400 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 1 duża cebula pokrojona na plasterki
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 100 g sera gouda, startego na tarce
  • 100 g mozzarelli, startej na tarce

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne.
  2. Umieść plasterki cukinii i bakłażana w durszlaku i dokładnie posól. Odstaw do zlewu na 15 minut po czym przepłukaj je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
  3. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż plastry (partiami) i obsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i włóż cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj grzyby, paprykę i pomidorki. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, po czym także przełóż do naczynia żaroodpornego.
  5. W międzyczasie obgotuj w osolonym wrzątku ziemniaki przez około 10 minut i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  6. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i posyp serami. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20 minut i podawaj.

Smacznego!

zapiekanka

English version

Baked potatoes with mushrooms and vegetables

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 2 small zucchini, cut into 0.5 cm slices
  • 1 eggplant cut into 0.5cm slices
  • 4 tablespoons canola oil
  • 250g wild mushrooms (or button mushrooms), cut into thick slices
  • 1 yellow and red bell peppers, seeded and cut into 1.5 cm pieces
  • 400 g cherry tomatoes, halved
  • 1 large onion, cut into slices
  • 1 kg potatoes, peeled and cut into 0.5cm slices
  • salt and pepper
  • 1 tablespoon butter
  • 100 g of gouda cheese, grated
  • 100 g of mozzarella cheese, grated

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 ° C, grease with butter large casserole dish.
  2. Place the sliced ​​zucchini and eggplant in a colander season with salt and leave to the sink for 15 minutes. Next rinse with dry with paper towels.
  3. Heat the oil over medium heat in a large pan, add prepared slices (in batches) and cook until slightly browned, and place in the casserole dish.
  4. In the same pan, heat remaining 2 tablespoons of oil and add onions. Cook for a few minutes until translucent, add the mushrooms, peppers and tomatoes. Season with salt and pepper and cook, stirring occasionally for 10 minutes and place in the casserole dish.
  5. In the meantime, cook the potatoes in salted boiling water for about 10 minutes, drain and place in the casserole dish with other veggies.
  6. Season with salt and pepper, mix and sprinkle with gouda and mozzarella cheese. Bake in preheated oven for 20 minutes and serve.

Enjoy!

zapiekanka

Share the post "Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: bakłażan, cukinia, dodatek do dania głównego, gouda, grzyby, mozzarella, papryka, pieczarki, ser, ziemniaki

« Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala
Co, gdzie, za ile jadamy „na mieście” – raport „Polska na Talerzu 2015″ »

Comments

  1. Wiewióra says

    17 kwietnia 2015 at 11:15

    cudownie wygląda a tylko mogę sobie wyobrazić jak pachnie i smakuje 🙂 zapisuję do wypróbowania!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 kwietnia 2015 at 08:54

      Są wyjątkowo smaczne:)

      Odpowiedz
      • Wiewióra says

        10 września 2016 at 15:34

        własnie je piekę… pachnie bosko! dziękuję za pomysł!

        Odpowiedz
  2. kocie-smaki says

    18 kwietnia 2015 at 08:08

    o tak, to takie danie dla mężczyzn nie lubiących warzyw – ale z serem i ziemniakami zjedzą, skąd ja to znam 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 kwietnia 2015 at 08:54

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa

Camembert zapiekany z karmelizowaną cebulą w cieście francuskim

Ramsayowa ziemniaczano-serowa zapiekanka obiadowa

Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress