Karnawał zbliża się końcowi, warto więc na ostatnią chwilę przygotować coś specjalnego. Ja proponuję uzależniająco smaczne, pieczone w piekarniku kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej. Kąski są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i na pewno wszystkim przypadną do gustu. Do ich przygotowania użyłam Oleju Beskidzkiego, który otrzymywany jest poprzez nowoczesną technologię głębokiego tłoczenia tłoczenia,…
Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula
Dziś przedstawiam przepis na łatwe i bardzo przyjemne w smaku puree z zielonego groszku z dodatkiem rukoli która dodaje mu charakteru. Jest to odrobinę zmodyfikowany przepis z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa”, która zdecydowanie pozytywnie zaskoczyła mnie ciekawymi przepisami:) Puree jest szybkie i łatwe wykonaniu, doskonale zastąpi poczciwe ziemniaki, a co najważniejsze, pasuje do…
Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym / Baked apple and maple doughnuts
Tłusty czwartek już tuż tuż, proponuję więc delikatne pączki nadziewane jabłkami duszonymi w syropie klonowym, w wersji lżejszej, bo pieczonej:). Nie są trudne w wykonaniu i jestem pewna, że wyjdą każdemu. Polecam!
Kurczak duszony w cydrze z karmelizowanymi jabłkami / Chicken braised in cider with caramelised apples
Dziś przedstawiam przepis z bardzo inspirującej i zachęcającej do gotowania książki autorstwa Gordona Ramsaya „World Kitchen”. W oryginale użyta jest perliczka, jednak ja sprowadziłam przepis na ziemię i zamieniłam ją na popularnego kurczaka, który sprawdził się doskonale. Sam Gordon we wstępie napisał, że bazował na klasycznym kurczaku po normandzku, więc stwierdziłam że tragedii nie będzie:)….
Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork
Dziś przedstawiam przepis na szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku danie w stylu tajskim. Makaron w pikantnym sosie z masłem orzechowym, delikatna polędwiczka wieprzowa i warzywa tworzą kompozycję doskonałą. Polecam je szczególnie dla osób zapracowanych, chcących odżywiać się zdrowo i smacznie:).
Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym / Crullers with rum glaze
Już niedługo tłusty czwartek, warto więc zacząć planować słodkie menu. Ja przedstawiam przepis na pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub po prostu gniazdka (z tyloma nazwami się do tej pory spotkałam) z ciasta tzw. parzonego, które być może wstyd się przyznać, robiłam pierwszy raz. Tak czy inaczej odniosłam sukces, gdyż gniazdka wyszły lekkie i delikatne, wręcz rozpływające…
Pikantny pulled chicken / Spicy pulled chicken
Zachęcona sukcesami w zakresie pulled pork z polędwiczki wieprzowej i pulled pork z pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, czyli duszone mięso z udek z kurczaka w pikantno-słodkawym sosie na bazie pomidorów. Gdy mięso jest już miękkie, wręcz rozpadające się, należy je rozdzielić na włókna za pomocą dwóch widelców i wymieszać z aromatycznym…
Najlepszy Colesław / Docks Coleslaw
Dziś przedstawiam przepis na najlepszego colesława jakiego jadłam do tej pory, a znalazłam go w moim najnowszym nabytku „The Essential New York Times Cookbook: Classic Recipes for a New Century ” by Amanda Hesser i oczywiście lekko go zmodyfikowałam ze względu na trudną dostępność niektórych składników. Ta książka to istna kopalnia genialnych przepisów i na…
Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce
Dziś przedstawiam przepis z książki Anne Applebaum i Danielle Crittenden „From a Polish Country House Kitchen”. Pani Applebaum nie trzeba chyba nikomu przedstawiać, jest laureatką Pulitzera, a prywatnie partnerką życiową jednego z naszych ministrów. Chwała jej za promowanie polskiej kuchni za granicą, a sądząc po recenzjach wszyscy użytkownicy tek książki są nią zachwyceni – łącznie ze…
Sernik z białą czekoladą / White chocolate cheesecake squares
Nadszedł czas na coś słodkiego, powiedziałabym nawet, że bardzo słodkiego:) Delikatny sernik z białą czekoladą na spodzie z herbatników wymieszanych z kakao i podany z glazurą z dżemu truskawkowego i lukru. Przepis jest banalnie łatwy i szybki, na pewno uda się każdemu. Polecam!
- « Previous Page
- 1
- …
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- …
- 115
- Next Page »