Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites

by Dzi 1 Comment

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites

Karnawał zbliża się końcowi, warto więc na ostatnią chwilę przygotować coś specjalnego. Ja proponuję uzależniająco smaczne, pieczone w piekarniku kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej. Kąski są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i na pewno wszystkim przypadną do gustu. Do ich przygotowania użyłam Oleju Beskidzkiego, który otrzymywany jest poprzez nowoczesną technologię głębokiego tłoczenia tłoczenia,…

Read More »

Filed Under: Mięsa, Przystawki Tagged With: boczek, kurczak, mięso, miód, piersi z kurczaka, przystawka

Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula

by Dzi 7 komentarzy

Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula

Dziś przedstawiam przepis na łatwe i bardzo przyjemne w smaku puree z zielonego groszku z dodatkiem rukoli która dodaje mu charakteru. Jest to odrobinę zmodyfikowany przepis z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa”, która zdecydowanie pozytywnie zaskoczyła mnie ciekawymi przepisami:) Puree jest szybkie i łatwe wykonaniu, doskonale zastąpi poczciwe ziemniaki, a co najważniejsze, pasuje do…

Read More »

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, groszek, Lidl, puree

Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym / Baked apple and maple doughnuts

by Dzi 2 komentarze

Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym / Baked apple and maple doughnuts

Tłusty czwartek już tuż tuż, proponuję więc delikatne pączki nadziewane jabłkami duszonymi w syropie klonowym, w wersji lżejszej, bo pieczonej:). Nie są trudne w wykonaniu i jestem pewna, że wyjdą każdemu. Polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto drożdżowe, cynamon, deser, jabłka, pączki, syrop klonowy, słodkości, tłusty czwartek

Kurczak duszony w cydrze z karmelizowanymi jabłkami / Chicken braised in cider with caramelised apples

by Dzi 4 komentarze

Kurczak duszony w cydrze z karmelizowanymi jabłkami / Chicken braised in cider with caramelised apples

Dziś przedstawiam przepis z bardzo inspirującej i zachęcającej do gotowania książki autorstwa Gordona Ramsaya „World Kitchen”. W oryginale użyta jest perliczka, jednak ja sprowadziłam przepis na ziemię i zamieniłam ją na popularnego kurczaka, który sprawdził się doskonale. Sam Gordon we wstępie napisał, że bazował na klasycznym kurczaku po normandzku, więc stwierdziłam że tragedii nie będzie:)….

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: brandy, calvados, Gordon Ramsay, jabłka, kuchnia francuska, kurczak, mięso, obiad, orzechy, udka, zioła

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork

by Dzi 9 komentarzy

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork

Dziś przedstawiam przepis na szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku danie w stylu tajskim. Makaron w pikantnym sosie z masłem orzechowym, delikatna polędwiczka wieprzowa i warzywa tworzą kompozycję doskonałą. Polecam je szczególnie dla osób zapracowanych, chcących odżywiać się zdrowo i smacznie:).

Filed Under: Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, fasolka szparagowa, imbir, kuchnia azjatycka, kuchnia tajska, makaron, masło orzechowe, mięso, obiad, orzechy, papryka, polędwiczka, sos rybny, sos sojowy, wieprzowina, zioła

Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym / Crullers with rum glaze

by Dzi 10 komentarzy

Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym / Crullers with rum glaze

Już niedługo tłusty czwartek, warto więc zacząć planować słodkie menu. Ja przedstawiam przepis na pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub po prostu gniazdka (z tyloma nazwami się do tej pory spotkałam) z ciasta tzw. parzonego, które być może wstyd się przyznać, robiłam pierwszy raz. Tak czy inaczej odniosłam sukces, gdyż gniazdka wyszły lekkie i delikatne, wręcz rozpływające…

Read More »

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, pączki, słodkości, tłusty czwartek

Pikantny pulled chicken / Spicy pulled chicken

by Dzi 12 komentarzy

Pikantny pulled chicken / Spicy pulled chicken

Zachęcona sukcesami w zakresie pulled pork z polędwiczki wieprzowej i pulled pork z pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, czyli duszone mięso z udek z kurczaka w pikantno-słodkawym sosie na bazie pomidorów. Gdy mięso jest już miękkie, wręcz rozpadające się,  należy je rozdzielić na włókna za pomocą dwóch widelców i wymieszać z aromatycznym…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe Tagged With: hamburger, kurczak, miód, obiad, pulled chicken, udka

Najlepszy Colesław / Docks Coleslaw

by Dzi 11 komentarzy

Najlepszy Colesław / Docks Coleslaw

Dziś przedstawiam przepis na najlepszego colesława jakiego jadłam do tej pory, a znalazłam go w moim najnowszym nabytku „The Essential New York Times Cookbook: Classic Recipes for a New Century ” by Amanda Hesser i oczywiście lekko go zmodyfikowałam ze względu na trudną dostępność niektórych składników. Ta książka to istna kopalnia genialnych przepisów i na…

Read More »

Filed Under: Sałatki i surówki Tagged With: kapusta, papryka, sałatka, seler naciowy, surówka

Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce

by Dzi 2 komentarze

Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce

Dziś przedstawiam przepis z książki Anne Applebaum i Danielle Crittenden „From a Polish Country House Kitchen”. Pani Applebaum nie trzeba chyba nikomu przedstawiać, jest laureatką Pulitzera, a prywatnie partnerką życiową jednego z naszych ministrów. Chwała jej za promowanie polskiej kuchni za granicą, a sądząc po recenzjach wszyscy użytkownicy tek książki są nią zachwyceni – łącznie ze…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Anne Applebaum, grzyby, kurczak, mięso, obiad

Sernik z białą czekoladą / White chocolate cheesecake squares

by Dzi 4 komentarze

Sernik z białą czekoladą / White chocolate cheesecake squares

Nadszedł czas na coś słodkiego, powiedziałabym nawet, że bardzo słodkiego:) Delikatny sernik z białą czekoladą na spodzie z herbatników wymieszanych z kakao i podany z glazurą z dżemu truskawkowego i lukru. Przepis jest banalnie łatwy i szybki, na pewno uda się każdemu. Polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: biała czekolada, czekolada, ser, sernik, słodkości, wypieki

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zupa-z-mlodych-warzyw-Young-vegetable-soup

Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup

Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta

Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego

Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress