Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Sałatki i surówki / Najlepszy Colesław / Docks Coleslaw

Najlepszy Colesław / Docks Coleslaw

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Najlepszy Colesław / Docks Coleslaw"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na najlepszego colesława jakiego jadłam do tej pory, a znalazłam go w moim najnowszym nabytku „The Essential New York Times Cookbook: Classic Recipes for a New Century ” by Amanda Hesser i oczywiście lekko go zmodyfikowałam ze względu na trudną dostępność niektórych składników. Ta książka to istna kopalnia genialnych przepisów i na pewno przedstawię ich tutaj jeszcze wiele. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Najlepszy colesław

(12 porcji)

Składniki:

  • 1/2 jabłka, obrane i bez gniazda nasiennego
  • 1/2 zielonej papryki, z usuniętymi nasionami
  • 1 łodyga selera naciowego, z grubsza posiekana
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 średnia biała kapusta, podzielona na ćwiartki, z usuniętym rdzeniem, następnie drobno posiekana (dałam włoską i białą)
  • 1 1/2 szklanki drobno posiekanej j czerwonej kapusty (ja dałam tylko te powyżej)
  • 1 marchewka, starta na tarce

Przygotowanie:

  1. W pojemniku blendera umieść jabłko, paprykę i selera, po czym trybem pulsacyjnym drobno posiekaj.
  2. Przełóż je do miski i dodaj ocet, cukier, czosnek granulowany, cebulę granulowaną, pieprz i sól.  Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  3. Następnie wmieszaj majonez i jogurt, i wstaw na 1 godzinę do lodówki.  Po tym czasie wmieszaj obie kapusty i marchewkę. Surówka jest najsmaczniejsza po odstaniu w lodówce co najmniej 1 godziny przed podaniem.
Smacznego!

English version

Docks Coleslaw

(12 servings)

Ingredients:

  • 1/2 green apple, peeled and cored
  • 1/2 green bell pepper, seeds removed
  • 1 stalk celery, coarsely chopped
  • 1/4 cup cider vinegar
  • 1 1/2 tablespoons sugar
  • 1/2 teaspoon garlic powder
  • 1/2 teaspoon onion powder
  • 1/2 teaspoon ground black pepper
  • 1 1/2 teaspoons salt
  • 1 cup mayonnaise
  • 1/2 cup plain yogurt
  • 1 medium green cabbage, quartered, cored and very finely sliced
  • 1 1/2 cups shredded red cabbage
  • 1 carrot, shredded

Preparation:

  1. In the bowl of a food processor, combine the apple, bell pepper and celery and pulse until very finely chopped.
  2. Transfer to a nonreactive bowl and add the vinegar, sugar, garlic powder, onion powder, pepper and salt. Stir to combine, and let stand 10 minutes.
  3. Stir in mayonnaise and yogurt and refrigerate 1 hour. Add the green cabbage, red cabbage and carrot and toss. The slaw is best if made and refrigerated at least 1 hour before serving.
Enjoy!

Share the post "Najlepszy Colesław / Docks Coleslaw"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Sałatki i surówki Tagged With: kapusta, papryka, sałatka, seler naciowy, surówka

« Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce
Pikantny pulled chicken / Spicy pulled chicken »

Comments

  1. mojeprzepisy.pl says

    12 lutego 2014 at 16:19

    Smakowicie wygląda, pięknie podana, mniam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 lutego 2014 at 17:17

      Jest pyszna-polecam!

      Odpowiedz
  2. Cleo says

    12 lutego 2014 at 17:00

    Wygląda niesamowicie apetycznie i bardzo lekko – wiosennie wręcz.
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 lutego 2014 at 17:18

      🙂

      Odpowiedz
  3. irekfolter says

    14 lutego 2014 at 22:35

    colesław jest jedną z moich ulubionych surówką 🙂

    Odpowiedz
  4. r_ewelka says

    16 lutego 2014 at 18:07

    brzmi i wygląda tak, że ślinka cieknie 🙂 nie gra tylko jedno – kapusta zielona? chyba chodziło o białą 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2014 at 18:08

      słuszna uwaga tylko jeszcze inaczej-dałam włoską:P

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pikantny pulled chicken/Spicy pulled chicken | karmelowy pisze:
    20 lutego 2014 o 07:12

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Next Home / Dania obiadowe / Pikantny pulled chicken/Spicy pulled […]

    Odpowiedz
  2. Colesław z serem z niebieską pleśnią/Blue cheese coleslaw | karmelowy pisze:
    8 kwietnia 2014 o 13:43

    […] poprzednimi sukcesami z surówkami typu colesław np. dobrze doprawiony lub tradycyjny i najlepszy , postanowiłam eksperymentować dalej. Takim sposobem powstała surówka dla wielbicieli sera z […]

    Odpowiedz
  3. Pikantna surówka z kapusty / Spicy Coleslaw - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    21 sierpnia 2017 o 09:35

    […] jest fanem warzyw, stwierdził że jest smaczna, a to już o czymś świadczy. Polecam też mój przepis na colesława w wersji klasycznej, […]

    Odpowiedz
  4. Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami / Meat, zucchini and potato bake - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    12 października 2018 o 12:59

    […] który praktycznie sam się robi w piekarniku, a w międzyczasie możemy przygotować fajną sałatkę do kompletu A odgrzana smakuje jeszcze lepiej, bo smaki przegryzą się już konkretnie. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets

Warsztaty Meet and Meat w The Plate

Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress