Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej / Pork chops with orange and honey glaze

Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej / Pork chops with orange and honey glaze

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej / Pork chops with orange and honey glaze"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam niezwykle proste i szybkie, jednak bardzo smaczne  danie obiadowe. Piękne kotlety ze schabu z kością, najpierw marynowane w miodzie i pomarańczach a następnie grillowane w glazurze w piekarniku. Ja podałam je z makaronem i fasolką. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej

(4 porcje)

Składniki:

  • starta skórka i wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • 1/4 szklanki octu z białego wina
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 kotlety schabowe z kością o grubości około 2 cm
  • sól i pieprz
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 pomarańcza pokrojona wzdłuż na 8 części

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj skórkę i sok z pomarańczy wraz z octem i miodem, po czym dopraw solą i pieprzem. Umieść umyte i osuszone papierowymi ręcznikami kotlety wraz z rozmarynem i kawałkami pomarańczy w płytkim naczyniu lub torebce foliowej i zalej przygotowaną marynatą. Całość wymieszaj tak, by kotlety były nią przykryte i odstaw mięso do zamarynowania na minimum 2 godziny.
  2. Włącz piekarnik na najwyższą moc i ustaw funkcję grilla. Wyłóż blaszkę do pieczenia folią aluminiową (matową stroną do góry) i połóż na niej ruszt. Wyjmij kotlety z marynaty i oczyść z ziół. Następnie połóż je na ruszcie, dopraw porządnie solą i pieprzem po czym obłóż pomarańczami z marynaty. Samą marynatę przelej do małego rondelka i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zgęstnieje.
  3. Włóż kotlety do piekarnika na środkową półkę i podpiekaj przez 4 minuty, po czym przewróć je na druga stronę, wysmaruj zredukowaną marynata i podpiekaj kolejne 5-7 minut, aż kotlety będą ładnie zarumienione i przestaną być różowe w środku. Wyjmij je z piekarnika, posmaruj po raz kolejny marynatą i pozwól im odpocząć przez co najmniej 3 minuty przed podaniem. Podawaj z podpieczonymi pomarańczami i resztą marynaty do polania na talerzu.

Smacznego!

English version

Pork chops with orange and honey glaze

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 orange, zested and juiced
  • 1/4 cup white wine vinegar
  • 1/2 cup honey
  • 4 bone-in pork chops, about 2 cm thick
  • salt and pepper
  • 5 fresh rosemary sprigs
  • 1 orange, cut into 8 wedges

Preparation:

  1. In a bowl, mix together the orange zest, juice, vinegar, and honey. Season with salt and pepper. Place pork chops, rosemary sprigs, and orange wedges into a shallow dish or plastic bag with the marinade, tossing to coat. Refrigerate at least 2 hours.
  2. Place a wire rack on a foil-lined baking sheet. Turn on broiler. Remove pork, orange wedges, and rosemary from marinade. Transfer the pork and oranges to the wire rack and season with salt and pepper. Transfer the marinade to a small saucepan. Simmer over medium heat until reduced, about 5 minutes.
  3. Broil pork and oranges 4 minutes, then flip, brush with reduced marinade. Broil another 5-7 minutes until chops are caramelized and charred and pork is cooked. Brush with more marinade and allow the pork to rest at least 3 minutes before serving. Serve with charred oranges and rosemary and remaining marinade on the side.

Enjoy!

Share the post "Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej / Pork chops with orange and honey glaze"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grill, mięso, miód, obiad, ocet winny, pomarańcza, schab, wieprzowina, zioła

« Ravioli z kozim serem i szpinakiem w kremowym sosie parmezanowym / Ravioli with goat cheese and spinach filling in parmesan cream sauce
Drożdżówka z serkiem, morelami i kruszonką / Apricot cream cheese babka with streusel »

Comments

  1. Alicja says

    4 stycznia 2014 at 18:33

    Ciekawe połączenie. Do tej pory spotykałam się głównie z miodem i musztardą, a tu pomarańcza. Zastanawia mnie, co jest tu bardziej aromatyczne – rozmaryn czy właśnie pomarańcza. Ale nie będę się zakładała, tylko spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  2. Rafał says

    8 lipca 2017 at 10:47

    Ciekawy prosty przepis. Takiego kotleta jeszcze nie jadłem, na pewno spróbuję. Dzięki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni / Korean style potatoes

Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Leczo-z-cukinia-chorizo-i-wolowina-Beef-chorizo-and-zucchini-stew

Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną / Beef, chorizo and zucchini stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress