Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula

Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na łatwe i bardzo przyjemne w smaku puree z zielonego groszku z dodatkiem rukoli która dodaje mu charakteru. Jest to odrobinę zmodyfikowany przepis z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa”, która zdecydowanie pozytywnie zaskoczyła mnie ciekawymi przepisami:) Puree jest szybkie i łatwe wykonaniu, doskonale zastąpi poczciwe ziemniaki, a co najważniejsze, pasuje do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Puree z zielonego groszku i rukoli

(4 porcje)

Składniki:

  • 600 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę (lub 1 mała cebula)
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18 %
  • garść posiekanej rukoli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do garnka najlepiej z grubym dnem wlej olej i podgrzej go na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną szalotkę, wymieszaj, zmniejsz ogień i smaż do zeszklenia.
  2. Następnie dodaj posiekaną rukolę, mrożony groszek i ponownie wymieszaj. Wlej odrobinę wody, dopraw solą i pieprzem i gotuj bez przykrycia przez ok. 10 minut, aż groszek stanie się miękki.
  3. Przełóż zawartość rondla do pojemnika blendera, dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową i zmiksuj na puree. Dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

English version

Pea puree with arugula
(4 servings)

Ingredients:

  • 600 g frozen green peas
  • 2 shallots, cut into small dice (or 1 small onion)
  • 3 heaped tablespoons of single cream
  • handful of chopped arugula
  • pinch of nutmeg
  • 2 tablespoons of canola oil
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat canola oil ona a medium heat, add shallots and saute , stirring frequently, until translucent.
  2. Next add chopped arugula, frozen peas and stir. Pour in some water, season with salt and pepper and cook, uncovered, for about 10 minutes, until tender.
  3. Transfer peas to blneder, add cream and nutmeg and puree until smooth. Season with salt and pepper, mix and serve.

Enjoy!

Share the post "Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, groszek, Lidl, puree

« Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym / Baked apple and maple doughnuts
Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites »

Comments

  1. marrrgott says

    23 lutego 2014 at 09:53

    Z pewnością jest przepyszne:-)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2014 at 10:11

      O tak. Warto urozmaicać sobie obiady:)

      Odpowiedz
  2. KasiaWeganka says

    23 lutego 2014 at 14:08

    uwielbiam groszek, też musze sobie zrobić puree 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2014 at 14:11

      Ja też za nim przepadam:)

      Odpowiedz
  3. o. says

    27 maja 2015 at 19:37

    hmmm, a co z tą śmietaną?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 maja 2015 at 20:26

      Uf, dzięki za czujność. Już poprawiłam:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami/ Duck legs braised in red wine with prunes | karmelowy pisze:
    28 lutego 2014 o 09:37

    […] się unikać i zmniejszeniu ilości suszonych śliwek. Podałam je, zgodnie z sugestią kucharza, z puree z zielonego groszku. Polecam bez cienia […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ryba z pieczarkami w sosie smietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce

Karp z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked carp with mushrooms and cream sauce

Mini frittaty śniadaniowe z samych białek

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress