Share the post "Kurczak duszony w cydrze z karmelizowanymi jabłkami / Chicken braised in cider with caramelised apples"
Dziś przedstawiam przepis z bardzo inspirującej i zachęcającej do gotowania książki autorstwa Gordona Ramsaya „World Kitchen”. W oryginale użyta jest perliczka, jednak ja sprowadziłam przepis na ziemię i zamieniłam ją na popularnego kurczaka, który sprawdził się doskonale. Sam Gordon we wstępie napisał, że bazował na klasycznym kurczaku po normandzku, więc stwierdziłam że tragedii nie będzie:). Danie wyszło przepyszne i wbrew pozorom jest łatwe w wykonaniu, gdyż większość czasu danie dusi się w piekarniku i można w tym czasie przygotować inne dodatki do dania. W efekcie otrzymujemy przepysznego, soczystego kurczaka z karmelizowanymi jabłkami i orzechami, w delikatnym i bardzo aromatycznym sosie z cydru i śmietanki. Polecam na leniwy weekendowy obiad dla całej rodziny:).
Scroll down for recipe in English
Kurczak duszony w cydrze z karmelizowanymi jabłkami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 ładne udka z kurczaka, oddziel pałki od nadudzi
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cienkie plasterki wędzonego boczku, pokrojone w drobną kostkę
- 300 ml cydru (preferowany bardziej wytrawny)
- 100 ml brandy lub calvadosu
- 250 ml śmietanki 30 %
- listki z kilku gałązek tymianku
- 500 g (ok. 3) jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w plastry
- 30 g masła
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
- garść posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Dopraw solą i pieprzem umytego i osuszonego papierowymi ręcznikami kurczaka i wysmaruj najlepiej żeliwne naczynie do zapiekania olejem rzepakowym. Postaw je na dużym ogniu i zrumień kurczaka przez 2-3 minuty z każdej strony (w partiach jeżeli nie zmieszczą się na raz), po czym przełóż je na talerz.
- Teraz wrzuć boczek i obsmaż do ładnego zarumienienia. Wlej cydr i calvados (lub brandy), doprowadź całość do wrzenia, po czym gotuj intensywnie, aż objętość płynów zmniejszy się o jedną trzecią. Wmieszaj śmietankę i tymianek.
- Włóż do naczynia kurczaka, przykryj je pokrywką i umieść w piekarniku. Duś kurczaka przez 30-45 minut, do upieczenia (należy sprawdzać widelcem od czasu do czasu).
- Na 15 minut przed końcem pieczenia, rozpuść w dużej patelni masło. Posyp przygotowane plastry jabłka cukrem pudrem i obsmaż na maśle do zarumienienia, przez około 4-5 minut z każdej strony.
- Po wyjęciu kurczaka z naczynia żaroodpornego, przełóż go na ciepły talerz i przykryj folią aluminiową. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, postaw naczynie na dużym ogniu i odparuj go do ulubionej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Włóż kurczaka ponownie do naczynia i obłóż karmelizowanym jabłkiem. Posyp orzechami i posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Smacznego!
English version
Chicken braised in cider with caramelised apples
(4 servings)
Ingredients:
- 4 good sized chicken legs, thigh and drumstick separated
- salt and pepper
- 2-3 tbsp canola oil
- 2 thin rashers streaky bacon, chopped
- 300 ml medium cider
- 100 ml calvados or brandy
- 250 ml double cream
- few thyme sprigs, leaves stripped
- 500 g firm, tart apples (about 3), cored and sliced
- 30 g butter
- 1-2 tsp caster sugar
- 1 tsp lemon juice, to taste
- 30 g walnuts, toasted and lightly crushed
- handgul of flat-leaf prasley, leaves chopped
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC. Season chicken with salt and pepper and heat a thin layer of canola oil in the wide flameproof casserole. Brown the chicken in batches for 2-3 minutes on each side until evenly coloured, removing the pieces to a plate when they are ready.
- Add the bacon to the casserole and fry until lightly golden brown. Pour in the cider and calvados, bring to the boil and let bubble until reduced by one-third. Stir in the cream and thyme leaves.
- Return the chicken pieces to the casserole, put the lid on and place in the oven. Braise for 30-45 minutes, until the chicken is tender and just cooked through.
- About 15 minutes before you will be ready to serwe the chicken, melt the butter in a large frying pan. Sprinkle the apple slices with sugar and fry them in the butter for about 4-5 minutes on each side until golden brown.
- When the chicken is ready, remove the pieces to a warm plate. If you find the sauce too thin, boil it until reduced and thickened to the desired consistency. Season with salt and pepper and lemon juice.
- Return the chicken to the sauce and garnish with the caramelised apples. Sprinkle with walnuts and chopped parsley on top before serving.
Enjoy!
ed says
Wygląda jak danie z Najlepszej restauracji 🙂 brawo
Dzi says
Dziękuję:)
Ela says
Witam z czym najlepiej podać tego kurczaka ?
Pozdrawiam
Dzi says
Podałabym go z klasycznym puree ziemniaczanym lub z kalafiora https://karmelowy.pl/kremowe-puree-z-kalafiora-creamy-cauliflower-puree/ i jakąś lekką sałtką dla równowagi.