Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pikantny pulled chicken / Spicy pulled chicken

Pikantny pulled chicken / Spicy pulled chicken

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Pikantny pulled chicken / Spicy pulled chicken"

  • Facebook
  • Twitter

Zachęcona sukcesami w zakresie pulled pork z polędwiczki wieprzowej i pulled pork z pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, czyli duszone mięso z udek z kurczaka w pikantno-słodkawym sosie na bazie pomidorów. Gdy mięso jest już miękkie, wręcz rozpadające się,  należy je rozdzielić na włókna za pomocą dwóch widelców i wymieszać z aromatycznym sosem. Ja podałam kurczaka w bułkach hamburgerowych z najlepszym colesławem, jednak równie dobrze można go podać makaronem lub zwyczajnie z ziemniakami. Polecam gorąco, gdyż to danie jest niemożliwie pyszne!

Scroll down for recipe English

Pikantny pulled chicken

(4-6 porcji)

Składniki:

  • olej rzepakowy
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 papryczka jalapeno, drobno posiekana
  • 220 ml passaty
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka wytrawnej musztardy
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 700 g mięsa z udek kurczaka bez skóry (ewentualnie piersi)

Przygotowanie:

  1. W większym garnku z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju. Włóż cebulę i jalapeno, po czym smaż do zeszklenia cebuli, około 3-5 minut, często mieszając. Dodaj w czosnek i smaż, mieszając, około 30 sekund.
  2. Następnie wmieszaj wszystkie składniki od passaty do soli i pieprzu, włóż kurczaka i wymieszaj tak, by był cały pokryty sosem. Zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj, aż kurczak będzie ugotowany i wręcz rozpadający się, około 1 godziny.
  3. Za pomocą dwóch widelców rozdziel mięso na włókna i dokładnie wymieszaj z sosem. Pozostaw na bardzo małym ogniu przez kolejne 20 minut i podawaj.

Smacznego!

English version

Spicy Pulled Chicken

(4-6 servings)

Ingredients:

  •  canola oil
  • 1 small onion, finely chopped
  • 1 large clove garlic, minced
  • 1 minced jalapeno pepper
  • 220 ml tomato passata
  • 3 tbsp apple cider vinegar
  • 2 tbsp honey
  • 1 tbsp ground paprika
  • 1 tbsp tomato paste
  • 1 tbsp Worcestershire sauce
  • 1 tsp mustard
  • 2 tsp ground chili
  • salt and ground black pepper, to taste
  • 700 g boneless, skinless chicken thighs

Preparation:

  1. Heat a tablespoon of oil in a large heavy-bottomed pot over medium heat. Add in the onion and jalapeno and cook until softened about 3-5 minutes, stirring often. Add in the garlic and cook, stirring, about 30 seconds or until fragrant.
  2. Stir in the tomato passata through salt and pepper, next add chicken and stir to coat. Reduce heat to low and cook until chicken is fork-tender and easily pulls apart, about 1 hour.
  3. Using two forks, shred the chicken right in the sauce. Allow the shredded chicken to sit in the sauce over low heat for 20 minutes and serve.
Enjoy!

Share the post "Pikantny pulled chicken / Spicy pulled chicken"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe Tagged With: hamburger, kurczak, miód, obiad, pulled chicken, udka

« Najlepszy Colesław / Docks Coleslaw
Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym / Crullers with rum glaze »

Comments

  1. Kamila says

    14 lutego 2014 at 08:29

    Wygląda pysznie :)) Mam pytanie, czy można zamiast octu jabłkowego użyć jakiegoś innego octu? Mięsko nadaje się do spożycia na zimno? Np. w formie kanapek do pracy?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lutego 2014 at 08:31

      Co do octu to robiłam tylko z jabłkowym, jednak sądzę, że winny też powinien być ok. Na zimno też jest pyszny:)

      Odpowiedz
  2. mkozlowska says

    14 lutego 2014 at 09:01

    Pychotka!! Uwielbiam takie domowe burgery!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lutego 2014 at 09:02

      🙂

      Odpowiedz
  3. karmel-itka says

    14 lutego 2014 at 09:16

    taka buła z takim wnętrzem! ach, wspaniałości :]

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lutego 2014 at 09:32

      Polecam, to jest pyszne!:)

      Odpowiedz
  4. bubu says

    15 lutego 2014 at 08:11

    prosty przepis, łatwy w przygotowaniu – kawałki kurczaka w bule wyglądają przepysznie!! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 lutego 2014 at 08:50

      Polecam!

      Odpowiedz
  5. Agata says

    17 lutego 2014 at 11:21

    Wow rewelacja, porywam przepis

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lutego 2014 at 11:26

      🙂

      Odpowiedz
  6. Patrycja says

    10 lipca 2014 at 22:10

    ZrobiLAM I JEST EXTRA ! DZIEKI ZA TEN PRZEPIS : ) MALO PRACY A EFEKT WOW! TYLKO TRZEBA UWAZAC NA PRYSKAJACY SOS (CHCIALAM TROCHE ZREDUKOWAC;)
    POZDRAWIAM KARMELOWYCH Z BYTOMIA 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 lipca 2014 at 22:21

      Bardzo cieszę się, że smakowało! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii

Coq au Riesling Nigela Slatera

Steki-z-tunczyka-po-prowansalsku-Tuna-provencale

Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale

Blue Cactus – najstarszy Tex Tex w Warszawie!

Sycąca zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress