Zachęcona sukcesami w zakresie pulled pork z polędwiczki wieprzowej i pulled pork z pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, czyli duszone mięso z udek z kurczaka w pikantno-słodkawym sosie na bazie pomidorów. Gdy mięso jest już miękkie, wręcz rozpadające się, należy je rozdzielić na włókna za pomocą dwóch widelców i wymieszać z aromatycznym sosem. Ja podałam kurczaka w bułkach hamburgerowych z najlepszym colesławem, jednak równie dobrze można go podać makaronem lub zwyczajnie z ziemniakami. Polecam gorąco, gdyż to danie jest niemożliwie pyszne!
Scroll down for recipe English
Pikantny pulled chicken
(4-6 porcji)
Składniki:
- olej rzepakowy
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 papryczka jalapeno, drobno posiekana
- 220 ml passaty
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka wytrawnej musztardy
- 2 łyżeczki chili w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 700 g mięsa z udek kurczaka bez skóry (ewentualnie piersi)
Przygotowanie:
- W większym garnku z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju. Włóż cebulę i jalapeno, po czym smaż do zeszklenia cebuli, około 3-5 minut, często mieszając. Dodaj w czosnek i smaż, mieszając, około 30 sekund.
- Następnie wmieszaj wszystkie składniki od passaty do soli i pieprzu, włóż kurczaka i wymieszaj tak, by był cały pokryty sosem. Zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj, aż kurczak będzie ugotowany i wręcz rozpadający się, około 1 godziny.
- Za pomocą dwóch widelców rozdziel mięso na włókna i dokładnie wymieszaj z sosem. Pozostaw na bardzo małym ogniu przez kolejne 20 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Spicy Pulled Chicken
(4-6 servings)
Ingredients:
- canola oil
- 1 small onion, finely chopped
- 1 large clove garlic, minced
- 1 minced jalapeno pepper
- 220 ml tomato passata
- 3 tbsp apple cider vinegar
- 2 tbsp honey
- 1 tbsp ground paprika
- 1 tbsp tomato paste
- 1 tbsp Worcestershire sauce
- 1 tsp mustard
- 2 tsp ground chili
- salt and ground black pepper, to taste
- 700 g boneless, skinless chicken thighs
Preparation:
- Heat a tablespoon of oil in a large heavy-bottomed pot over medium heat. Add in the onion and jalapeno and cook until softened about 3-5 minutes, stirring often. Add in the garlic and cook, stirring, about 30 seconds or until fragrant.
- Stir in the tomato passata through salt and pepper, next add chicken and stir to coat. Reduce heat to low and cook until chicken is fork-tender and easily pulls apart, about 1 hour.
- Using two forks, shred the chicken right in the sauce. Allow the shredded chicken to sit in the sauce over low heat for 20 minutes and serve.
Kamila says
Wygląda pysznie :)) Mam pytanie, czy można zamiast octu jabłkowego użyć jakiegoś innego octu? Mięsko nadaje się do spożycia na zimno? Np. w formie kanapek do pracy?
Dzi says
Co do octu to robiłam tylko z jabłkowym, jednak sądzę, że winny też powinien być ok. Na zimno też jest pyszny:)
mkozlowska says
Pychotka!! Uwielbiam takie domowe burgery!
Dzi says
🙂
karmel-itka says
taka buła z takim wnętrzem! ach, wspaniałości :]
Dzi says
Polecam, to jest pyszne!:)
bubu says
prosty przepis, łatwy w przygotowaniu – kawałki kurczaka w bule wyglądają przepysznie!! 🙂
Dzi says
Polecam!
Agata says
Wow rewelacja, porywam przepis
Dzi says
🙂
Patrycja says
ZrobiLAM I JEST EXTRA ! DZIEKI ZA TEN PRZEPIS : ) MALO PRACY A EFEKT WOW! TYLKO TRZEBA UWAZAC NA PRYSKAJACY SOS (CHCIALAM TROCHE ZREDUKOWAC;)
POZDRAWIAM KARMELOWYCH Z BYTOMIA 🙂
Dzi says
Bardzo cieszę się, że smakowało! 🙂