Zachęcona sukcesami w zakresie pulled pork z polędwiczki wieprzowej i pulled pork z pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, czyli duszone mięso z udek z kurczaka w pikantno-słodkawym sosie na bazie pomidorów. Gdy mięso jest już miękkie, wręcz rozpadające się, należy je rozdzielić na włókna za pomocą dwóch widelców i wymieszać z aromatycznym sosem. Ja podałam kurczaka w bułkach hamburgerowych z najlepszym colesławem, jednak równie dobrze można go podać makaronem lub zwyczajnie z ziemniakami. Polecam gorąco, gdyż to danie jest niemożliwie pyszne!
Scroll down for recipe English
Pikantny pulled chicken
(4-6 porcji)
Składniki:
- olej rzepakowy
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 papryczka jalapeno, drobno posiekana
- 220 ml passaty
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka wytrawnej musztardy
- 2 łyżeczki chili w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 700 g mięsa z udek kurczaka bez skóry (ewentualnie piersi)
Przygotowanie:
- W większym garnku z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju. Włóż cebulę i jalapeno, po czym smaż do zeszklenia cebuli, około 3-5 minut, często mieszając. Dodaj w czosnek i smaż, mieszając, około 30 sekund.
- Następnie wmieszaj wszystkie składniki od passaty do soli i pieprzu, włóż kurczaka i wymieszaj tak, by był cały pokryty sosem. Zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj, aż kurczak będzie ugotowany i wręcz rozpadający się, około 1 godziny.
- Za pomocą dwóch widelców rozdziel mięso na włókna i dokładnie wymieszaj z sosem. Pozostaw na bardzo małym ogniu przez kolejne 20 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Spicy Pulled Chicken
(4-6 servings)
Ingredients:
- canola oil
- 1 small onion, finely chopped
- 1 large clove garlic, minced
- 1 minced jalapeno pepper
- 220 ml tomato passata
- 3 tbsp apple cider vinegar
- 2 tbsp honey
- 1 tbsp ground paprika
- 1 tbsp tomato paste
- 1 tbsp Worcestershire sauce
- 1 tsp mustard
- 2 tsp ground chili
- salt and ground black pepper, to taste
- 700 g boneless, skinless chicken thighs
Preparation:
- Heat a tablespoon of oil in a large heavy-bottomed pot over medium heat. Add in the onion and jalapeno and cook until softened about 3-5 minutes, stirring often. Add in the garlic and cook, stirring, about 30 seconds or until fragrant.
- Stir in the tomato passata through salt and pepper, next add chicken and stir to coat. Reduce heat to low and cook until chicken is fork-tender and easily pulls apart, about 1 hour.
- Using two forks, shred the chicken right in the sauce. Allow the shredded chicken to sit in the sauce over low heat for 20 minutes and serve.
Wygląda pysznie :)) Mam pytanie, czy można zamiast octu jabłkowego użyć jakiegoś innego octu? Mięsko nadaje się do spożycia na zimno? Np. w formie kanapek do pracy?
Co do octu to robiłam tylko z jabłkowym, jednak sądzę, że winny też powinien być ok. Na zimno też jest pyszny:)
Pychotka!! Uwielbiam takie domowe burgery!
🙂
taka buła z takim wnętrzem! ach, wspaniałości :]
Polecam, to jest pyszne!:)
prosty przepis, łatwy w przygotowaniu – kawałki kurczaka w bule wyglądają przepysznie!! 🙂
Polecam!
Wow rewelacja, porywam przepis
🙂
ZrobiLAM I JEST EXTRA ! DZIEKI ZA TEN PRZEPIS : ) MALO PRACY A EFEKT WOW! TYLKO TRZEBA UWAZAC NA PRYSKAJACY SOS (CHCIALAM TROCHE ZREDUKOWAC;)
POZDRAWIAM KARMELOWYCH Z BYTOMIA 🙂
Bardzo cieszę się, że smakowało! 🙂