Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce

Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce"

  • Facebook
  • X

Jagody teraz rządzą! A ja uwielbiam wszystko co jagodowe, więc postanowiłam dodawać je teraz wszędzie gdzie się da, a nie ma na to lepszego sposobu niż sos:) Takim też sposobem powstał pyszny, szybki i przyjemny słodki sos jagodowy, którym można polać dosłownie wszystko, gofry, lody, naleśniki, ciasta i wszystko na co macie ochotę. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Slodki-sos-jagodowy-Sweet-blueberry-sauce

Słodki sos jagodowy

(8 porcji)

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku wymieszaj jagody, wodę, cukier i sok z cytryny i postaw go na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejną minutę.
  2. Wmieszaj mąkę wymieszaną z wodą i gotuj mieszając od czasu do czasy, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia (w międzyczasie zgęstnieje jeszcze bardziej). Podawaj z ulubionymi słodkościami!

Smacznego!

Slodki-sos-jagodowy-Sweet-blueberry-sauce

English version

Sweet blueberry sauce

(8 servings)

Ingredients:

  • 2 cups fresh or frozen blueberries
  • 1/3 cup water
  • 1/4 cup sugar
  • 2 tablespoons lemon or orange juice
  • 1 1/2 tablespoons corn flour mixed with 2 tablespoons  of water

Preparation:

  1. Add the blueberries, water, sugar, lemon juice to a small saucepan, mix  and place over medium-high heat. Bring to a boil, then lower heat and gently simmer for 1 minute.
  2. Stir corn flower mixed with water into the blueberries and simmer stirring occasionally, until the sauce begins to thicken. Take off the heat ane leave to cool.

Enjoy!

Slodki-sos-jagodowy-Sweet-blueberry-sauce

Share the post "Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik, Słodkości Tagged With: deser, jagody, poradnik, sos, słodkości

« Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon
Gofry jagodowe ze słodkim twarożkiem / Blueberry waffles with sweet cream cheese »

Comments

  1. Zyta says

    14 sierpnia 2017 at 10:59

    słodki i pyszny

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    15 sierpnia 2017 o 11:44

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Gofry jagodowe ze słodkim twarożkiem / Blueberry waffles with sweet cream cheese - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    16 sierpnia 2017 o 09:22

    […] Takim sposobem powstały chrupiące gofry jagodowe z nutą cytryny, podane ze słodkim twarożkiem, sosem jagodowym, malinami i jagodami. Były przepyyyszne! Ja upiekłam je na śniadanie, a że wcześnie nie lubię […]

    Odpowiedz
  3. Sweet blueberry sauce - Yum Goggle pisze:
    19 sierpnia 2017 o 14:59

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

zupa-tajska-z-kalafiorem-Thai-cauliflower-soup

Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup

Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts

Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts

Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress