Jagody teraz rządzą! A ja uwielbiam wszystko co jagodowe, więc postanowiłam dodawać je teraz wszędzie gdzie się da, a nie ma na to lepszego sposobu niż sos:) Takim też sposobem powstał pyszny, szybki i przyjemny słodki sos jagodowy, którym można polać dosłownie wszystko, gofry, lody, naleśniki, ciasta i wszystko na co macie ochotę. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Słodki sos jagodowy
(8 porcji)
Składniki:
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
- 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody
Przygotowanie:
- W małym rondelku wymieszaj jagody, wodę, cukier i sok z cytryny i postaw go na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejną minutę.
- Wmieszaj mąkę wymieszaną z wodą i gotuj mieszając od czasu do czasy, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia (w międzyczasie zgęstnieje jeszcze bardziej). Podawaj z ulubionymi słodkościami!
Smacznego!
English version
Sweet blueberry sauce
(8 servings)
Ingredients:
- 2 cups fresh or frozen blueberries
- 1/3 cup water
- 1/4 cup sugar
- 2 tablespoons lemon or orange juice
- 1 1/2 tablespoons corn flour mixed with 2 tablespoons of water
Preparation:
-
Add the blueberries, water, sugar, lemon juice to a small saucepan, mix and place over medium-high heat. Bring to a boil, then lower heat and gently simmer for 1 minute.
-
Stir corn flower mixed with water into the blueberries and simmer stirring occasionally, until the sauce begins to thicken. Take off the heat ane leave to cool.
Enjoy!
Zyta says
słodki i pyszny