Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella

Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella"

  • Facebook
  • Twitter

Kurki można dostać już prawie wszędzie, a ja uwielbiam wszelkie dania z grzybami. Przedstawiam dzisiaj przepis na soczyste piersi z kurczaka nadziewane dużą ilością świeżych kurek i mozzarelli. Całość przygotowuje się w miarę szybko i przyjemnie, na upartego nawet w jednej patelni:) Podałam z pyszną soczewicą z grzybami i fasolką, polecam!

 Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka, najlepiej ze skórą
  • 500 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100 g mozzarelli, startej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki masła
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa lub olej roślinny
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz i skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp koperkiem i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Ja przygotowuję je wieczorem, a następnego dnia po pracy kontynuuję pichcenie. Jeżeli nie masz czasu to pomiń chłodzenie.
  2. W celu przygotowania farszu, rozgrzej w większej patelni masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia, po czym dodaj kurki i smaż przez kolejne 5-8 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. W większej misce wymieszaj ser, musztardę i przestudzone kurki. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  4. Nadziej mieszanką serową przygotowane piersi z kurczaka i zamknij kieszonki przy pomocy wykałaczek. Przełóż je do patelni po kurkach, podsmaż z obu stron na rumiano, po czym podlej bulionem i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym temperaturę w środku, powinna ona wynosić ok. 80 oC.
  5. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella

English version

Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken breasts, skin on
  • 500 g chanterelles, cleaned and chopped
  • 2 onions, diced
  • 3 cloves garlic, minced
  • 100 g mozzarella, grated
  • 1 teaspoon Dijon mustard
  • 3 tablespoons butter
  • 1 pinch of nutmeg
  • 2 tablespoons chopped dill
  • juice of 1/2 lemon
  • olive or vegetable oil
  • 3/4 cup chicken stock
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Wash chicken breasts and pat dry with paper towels. Cut „pockets” for the filling and sprinkle with olive oil and lemon juice. Sprinkle with dill and leave in the fridge for at least 3 hours (preferably overnight).
  2. To prepare the stuffing, heat the butter in a large pan and add the onion and garlic. Cook over medium heat until translucent, add chanterelles and cook for another 5-8 minutes. Season to taste with salt, pepper and nutmeg.
  3. In a medium bowl, mix cheese, mustard and chanterelles, season to taste if necessary.
  4. Stuff  the chicken breasts with cheese and chanterelles mixture and seal, using a toothpick to help close the slit. Place in the hot pan and on both sides until browned, next add the stock and simmer, covered, for about 15 minutes until cooked through.
  5. Serve the chicken with your favourite sides.

Enjoy!

Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella

P.S. Taką śliczną podkładkę upolowałam tutaj 🙂

Share the post "Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, kurczak, kurki, mięso, mozzarella, obiad, piersi z kurczaka, ser, zioła

« Najlepsze gofry / The best waffels ever
Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame »

Comments

  1. Grzegorz says

    7 sierpnia 2015 at 22:59

    O ja, ale pyszność na niedzielny obiad 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 sierpnia 2015 at 08:20

      🙂

      Odpowiedz
  2. Marek says

    11 sierpnia 2015 at 16:57

    Już czuję ten smak… Musi to być przepyszne!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 sierpnia 2015 at 18:59

      I jest:)

      Odpowiedz
  3. Artur says

    15 sierpnia 2015 at 23:21

    Robiłem coś takiego ale zawsze z pieczarkami! Kurcze nie wpadłem na kurki w kurczaku 😛 zastanawiam się tylko nad tym koperkiem- pasuje do kurek? nigdy nie robiłem niczego z kurkami a nie chce ich zmarnować jak nie dodam koperku- pieczarki są miodzio z pietruszką to wiem ale na kurkach niezbyt się znam… ktoś doradzi czy lepiej z koperkiem czy bez?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 sierpnia 2015 at 09:38

      Jak dla mnie pasuje bardzo dobrze, ale to pewnie też kwestia gustu? Znam osoby, które nienawidzą koperku:)

      Odpowiedz
  4. Beata says

    23 sierpnia 2015 at 16:00

    Świetny przepis. Na pewno skorzystam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

Kurczak z sosem jagodowym / Chicken with blueberry sauce

Kurczak z sosem jagodowym / Chicken with blueberry sauce

Cytrynowe-ciasto-jogurtowe-z-jagodami-Lemon-blueberry-yogurt-cake

Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake

Zupa-kokosowa-z-cukinia-i-grzybami-Coconut-zucchini-and-mushroom-soup

Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress