Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

by Dzi 3 komentarze

Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

Dziś przedstawiam przepis na kolejny przepyszny makaron. Tym razem w kremowym sosie ze słodkim winem Marsala, soczystymi kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Użyłam tutaj makaronu typu penne, jednak każdy inny także sprawdzi się doskonale. Polecam ten przepis na obiad w pracowitym tygodniu, kiedy ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę to stanie przy garach. Na pewno…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: czerwone wino, grzyby, kurczak, makaron, mięso, obiad, parmezan, pieczarki, ser, szpinak, wino, zioła

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney

by Dzi 5 komentarzy

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney

Dziś przedstawiam pomysł na lekki i szybki obiad, doskonały na coraz cieplejsze dni. Bardzo dobrze doprawione, pikantne kotlety schabowe z przepysznym chutneyem z jabłek, żurawiną i aromatycznymi przyprawami. Można zamienić kotlety schabowe na polędwiczkę, którą można natrzeć przyprawami (w tym wypadku należy podwoić ich ilość) i upiec w całości. Podałam kotlety z brukselką w sosie…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, imbir, jabłka, mięso, obiad, schab, wieprzowina, żurawina

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze

by Dzi 8 komentarzy

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze

Święta, święta i po świętach… Nie oznacza to jednak, że mamy jeść mniej smacznie, no, może troszkę lżej 🙂 Dziś proponuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, pieczoną brukselkę w glazurze miodowo-musztardowej. Szczerze mówiąc do niedawna nie przepadałam za brukselką, pamiętam jak wyjmowałam ją z zupy warzywnej w domu… Do wszystkiego trzeba chyba zwyczajnie dojrzeć….

Read More »

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: brukselka, dodatek do dania głównego, migdały, miód, musztarda, obiad, parmezan, ser

Babka z advocatem / Advocaat bundt cake

by Dzi 9 komentarzy

Babka z advocatem / Advocaat bundt cake

Dziś babka świąteczna dla dorosłych, a dokładnie z advocatem. Uwierzcie mi, naprawdę go czuć:) Słodka i puszysta, a co najważniejsze –  bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: advocat, deser, święta, słodkości, Wielkanoc, wypieki

Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger

by Dzi 10 komentarzy

Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger

Dziś przedstawiam przepis na wolno pieczoną karkówkę wg Agaty Wojdy, szefowej kuchni Opasłego Tomu, felietonistki KUKBUK-a. Szczerze mówiąc, jest ona jedną z nielicznych kobiet – szefów kuchni, która potrafi przedstawić tradycyjne dania kuchni polskiej w nowej, nowoczesnej odsłonie. Doskonałym przykładem jest dzisiejszy przepis na długo pieczoną w temperaturze 130 oC karkówkę z twistem azjatyckim. Dzięki…

Read More »

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Mięsa Tagged With: anyż, imbir, karkówka, mięso, obiad, sos sojowy, święta, Wielkanoc, wieprzowina

Podwójnie lukrowana babka kawowa / Double glazed mocha bundt cake

by Dzi 6 komentarzy

Podwójnie lukrowana babka kawowa / Double glazed mocha bundt cake

Dziś, na specjalnie na zamówienie mojej połówki, przedstawiam przepis na przepyszną i puszystą babkę kawową. Jest troszkę inna niż wszystkie jakie miałam okazję spróbować do tej pory, gdyż jest podwójnie lukrowana. Pierwszą warstwę tworzy lukier karmelowy, który należy rozprowadzić na upieczonej i schłodzonej babce z dużą dokładnością (ja użyłam do tego pędzelka silikonowego), a drugą…

Read More »

Filed Under: Słodkości Tagged With: kakao, karmel, kawa, święta, słodkości, Wielkanoc, wypieki

SUEÑO Cafe & Tapas Bar – recenzja

by Dzi 4 komentarze

SUEÑO Cafe & Tapas Bar – recenzja

Po raz kolejny dzięki uprzejmości redakcji portalu Uroda i zdrowie w ramach akcji blogerzy smakują, zostałam zaproszona na degustację potraw do  SUEÑO Cafe & Tapas Bar. Jest to niewielki, aczkolwiek bardzo przytulny lokal mieszczący się przy ulicy Oboźnej 9/100 w Warszawie, dosłownie kilka metrów od pierwszych budynków wchodzących w skład Uniwersytetu Warszawskiego, dlatego zapewne studenci mają…

Read More »

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: recenzja, restauracja

Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs

by Dzi 1 Comment

Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs

Dziś przedstawiam typowy przykład kuchni fusion 🙂 Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole z dojrzałego awokado i pomidorów, podane z aromatyczną kolendrą. Połączenie niebanalne, jednak bardzo smaczne. Polecam!

Filed Under: Przystawki Tagged With: awokado, chilli, jajka, przystawka, święta, Wielkanoc, zioła

Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs

by Dzi 1 Comment

Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs

Dziś, w związku ze zbliżającą się Wielkanocą, ciekawostka z jajkami w roli głównej.  Zgodnie z recepturą rodem z Chin,  jajka gotowane są w bardzo aromatycznej mieszance zawierającej herbatę, sos sojowy i aromatyczne przyprawy takie jak anyż, czy cynamon. Dzięki popękanej skorupce zyskują też ciekawy, marmurkowy wygląd. Polecam!

Filed Under: Przystawki Tagged With: anyż, cynamon, imbir, jajka, kuchnia azjatycka, przystawka, sos sojowy, święta, Wielkanoc

Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche

by Dzi 6 komentarzy

Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche

Quiche to bardzo wdzięczny posiłek, taki kompletny, smaczny obiad w jednym kawałku. Nadzienie składające się z kiełbasy (można ewentualnie użyć innego mięsa – zgodnie z upodobaniami), szpinaku, grzybów i dużej ilości sera, gwarantuje uczucie sytości na długie godziny. Jeżeli przygotujemy sobie podpieczone ciasto kruche wcześniej (nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem) zrobienie tego obiadu zajmie nam dosłownie chwilę….

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: ciasto kruche, grzyby, kiełbasa, mięso, obiad, pieczarki, ser, szpinak, tarta, wypieki

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Boczniaki-po-kaszubsku-Tomato-oyster-mushrooms-with-raisins

Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins

Mule po tajsku / Thai mussels

Mule po tajsku / Thai mussels

Kurczak w sosie barbeque z syropem klonowym i chilli

Ziemniaki z brokułami zapiekane pod mozzarellą / Potatoes and broccoli baked with mozzarella

Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffels with strawberries

Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress