Dziś przedstawiam szybki i łatwy przepis na karpia, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bardzo łatwy w przygotowaniu karp pieczony w całości, z dodatkiem dużej ilości pieczarek z pietruszką, zapieczony z masełkiem. W rezultacie otrzymujemy rozpływające się w ustach, delikatne mięso z karpia z aromatycznymi grzybami. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Karp pieczony z pieczarkami
(4-6 porcji)
Składniki:
- 1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy)
- 300 g pieczarek, przekrojonych na połówki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 100 ml białego wytrawnego wina
- mały pęczek natki pietruszki, posiekany
- 100 g roztopionego masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Natrzyj karpia od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie nafaszeruj go połową pietruszki i przełóż do naczynia do zapiekania.
- Na średniej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, po czym wlej wino i smaż aż odparuje dopraw solą i pieprzem i wyłóż na rybę.
- Polej całość masłem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz przez 30 minut, wyjmij i podawaj posypanego resztą pietruszki.
Smacznego!
English version
Carp baked with mushrooms
(4-6 servings)
Ingredients:
- 1 1/2 kg of carp (cleaned and headless)
- 300 g mushrooms, halved
- 1 onion, diced
- 2 tablespoons oil for frying
- 100ml dry white wine
- small bunch parsley leaves, chopped
- 100g melted butter
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Rub carp from the outside and the inside with salt and pepper and set aside for 30 minutes. Then stuff with half the parsley and plave in baking dish.
- Place medium skillet on medium heat, ad oil and cook onions until translucent. Add the mushrooms and cook for 5 minutes, add the wine and cook until it evaporates. Season with salt and pepper and transfer on the fish.
- Sprinkle with melted butter and place in preheated oven to 180 oC. Bake for 30 minutes, remove and serve sprinkled with the rest of the parsley.
Enjoy!
Dodaj komentarz