Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam szybki i łatwy przepis na karpia, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bardzo łatwy w przygotowaniu karp pieczony w całości, z dodatkiem dużej ilości pieczarek z pietruszką, zapieczony z masełkiem. W rezultacie otrzymujemy rozpływające się w ustach, delikatne mięso z karpia z aromatycznymi grzybami. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp pieczony z pieczarkami

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy)
  • 300 g pieczarek, przekrojonych na połówki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • mały pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 100 g roztopionego masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Natrzyj karpia od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie nafaszeruj go połową pietruszki i przełóż do naczynia do zapiekania.
  2. Na średniej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, po czym wlej wino i smaż aż odparuje dopraw solą i pieprzem i wyłóż na rybę.
  3. Polej całość masłem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz przez 30 minut, wyjmij i podawaj posypanego resztą pietruszki.

Smacznego!

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

English version

Carp baked with mushrooms

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1 1/2 kg of carp (cleaned and headless)
  • 300 g mushrooms, halved
  • 1 onion, diced
  • 2 tablespoons oil for frying
  • 100ml dry white wine
  • small bunch parsley leaves, chopped
  • 100g melted butter
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Rub carp from the outside and the inside with salt and pepper and set aside for 30 minutes. Then stuff with half the parsley and plave in baking dish.
  2. Place medium skillet on medium heat, ad oil and cook onions until translucent. Add the mushrooms and cook for 5 minutes, add the wine and cook until it evaporates. Season  with salt and pepper and transfer on the fish.
  3. Sprinkle with melted butter and place in preheated oven to 180 oC. Bake for 30 minutes, remove and serve sprinkled with the rest of the parsley.

Enjoy!

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Share the post "Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: grzyby, karp, obiad, pieczarki, święta, zioła

« Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne
Szybka sałatka z tuńczykiem / Easy tuna salad »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Puree ze skorzonery / Salsify puree

Puree ze skorzonery / Salsify puree

Mule po tajsku / Thai mussels

Mule po tajsku / Thai mussels

Włoska salsa verde Jamiego Olivera/Jamie Oliver’s Italian salsa verde

Szybki-kurczak-z-suszonymi-pomidorami-i-mozzarella-Easy-chicken-with-sun-dried-tomatoes-and-mozzarella

Szybki kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą / Easy chicken with sun dried tomatoes and mozzarella

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress