Dziś, na specjalnie na zamówienie mojej połówki, przedstawiam przepis na przepyszną i puszystą babkę kawową. Jest troszkę inna niż wszystkie jakie miałam okazję spróbować do tej pory, gdyż jest podwójnie lukrowana. Pierwszą warstwę tworzy lukier karmelowy, który należy rozprowadzić na upieczonej i schłodzonej babce z dużą dokładnością (ja użyłam do tego pędzelka silikonowego), a drugą warstwę stanowią kawowe zygzaki. Wbrew pozorom babka jest łatwa i całkiem szybka w wykonaniu. Doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Podwójnie lukrowana babka kawowa
(1 babka)
Składniki na babkę:
- 170 g masła, rozmiękczonego (20 s w mikrofalówce), plus trochę do natłuszczenia formy
- 170 g cukru
- 100 g brązowego cukru
- 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 220 g mąki
- 25 g niesłodzonego kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na lukier karmelowy:
- 60 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 80 ml śmietanki 36%
- 125 g przesianego cukru pudru
Składniki na lukier kawowy:
- 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 60 g przesianego cukru pudru
- 2-3 łyżki śmietanki 36%
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. Natłuść wnętrze formy do pieczenia masłem lub spryskaj je specjalnym sprayem zapobiegającym przywieraniu.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia i sól. W małej miseczce wymieszaj mleko z ekstraktem z wanilii. Odstaw.
- W misce miksera umieść rozmiękczone masło z cukrami, po czym ubij do białości (kilka minut na wysokich obrotach). Następnie wbijaj jajka, po jednym na raz, zdrapując z boków miski ciasto po każdym.
- Gdy jajka są już dobrze wmieszane, wsyp połowę suchej mieszanki i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej połowę mleka i ponownie dobrze zmiksuj. Zeskrob ciasto z dna i boków miski i ponownie wmieszaj mąkę a później resztę mleka. Przełóż gotowe ciasto do przygotowanej formy.
- Piecz przez 45-55 minut, do czystego patyczka. Wyjmij upieczoną babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Gdy zauważymy, że brzegi babki odeszły od formy, odwróć je i wyjmij z formy, po czym odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Gdy ciasto jest już wystudzone, zrób lukier karmelowy. Wsyp przesiany cukier puder do żaroodpornej miski, a pokrojone masło umieść w garnku wraz z brązowym cukrem, śmietanką i solą . Podgrzej całość i gdy wszystkie składniki się roztopią, gotuj na średnim ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Przelej karmel do naczynia z cukrem pudrem i szybko wymieszaj całość drewnianą łyżką. Wyłóż lukier na schłodzone ciasto i rozprowadź go po nim równomiernie (ja pomogłam sobie pędzelkiem). Odstaw do zastygnięcia, po czym zabierz się za lukier kawowy.
- Umieść cukier puder, kawę w małej miseczce. Dodaj śmietankę i energicznie wymieszaj. Jeżeli lukier jest za mało lejący dodaj śmietankę (nie więcej niż łyżeczkę na raz) i mieszaj aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Przy pomocy małej łyżeczki, lub rękawa cukierniczego rozprowadź lukier po babce w formie zygzaków. Odstaw do zastygnięcia i podawaj.
Smacznego!
English version
Double glazed mocha bundt cake
(1 bundt cake)
- 170 g unsalted butter, softened, plus more for the pan
- 170 g sugar
- 100 g dark brown sugar
- 3 large eggs, room temperature
- 220 g flour, plus more for the pan
- 25 g unsweetened cocoa powder
- 2 teaspoons instant coffee granules
- 2 teaspoons baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- 120 ml whole milk
- 1 teaspoon vanilla extract
- 60 g unsalted butter
- 100 g light brown sugar, tightly packed
- 1/4 teaspoon fine sea salt
- 80 ml heavy cream
- 125 g confectioners’ sugar, sifted
- 1 1/2 teaspoons instant coffee granules
- 60g powdered sugar
- 2-3 tablespoons cream
Preparation:
- Preheat your oven to 180°C. Prepare your bundt pan by rubbing the inside with butter or using a nonstick spray.
- Combine the flour, cocoa, instant coffee, baking powder and salt in a bowl. In a small bowl, mix the vanilla with milk. Set both aside.
- Cream the butter and sugars together in a large mixing bowl. Beat in the eggs, one at time, scraping down the sides of the bowl in between.
- Once the eggs are fully incorporated, add half of the dry ingredients mixture and beat to mix. Add half of the milk and beat again until mixed. Scrape the sides and bottom of the bowl. Repeat the last two steps, using the last half of the dry ingredients and the milk. Spoon batter into the prepared pan.
- Bake for 45-55 minutes or until an inserted toothpick comes out clean. Remove your undt cake from the oven and allow to cool until the cake is pulling away from the sides of the pan a little. Invert the cake on a wire rack and cool completely before starting to make the glazes.
- Once your cake is cool, make the caramel glaze. First measure and sift your powdered sugar into a heatproof bowl. Cut the butter into a couple of pieces and place in a saucepan with the brown sugar, cream and salt. After everything melts together, boil over medium heat, stirring constantly. Boil for a minute then remove from the heat. Pour this into your heatproof bowl with the powdered sugar and stir quickly with a wooden spoon. Pour the glaze over your cooled cake. Allow to set as you make the coffee glaze.
- Put the powdered sugar for your coffee glaze and the instant coffee granules into a small mixing bowl. Add two tablespoons of cream and stir vigorously. If it is too stiff, add more cream a teaspoon at a time, until it reaches drizzling consistency.
- Drizzle the coffee glaze on your cake with a small spoon or use an icing decorator bag and tip. Allow the glaze to set.
Enjoy!
Students Kitchen says
Nienawidę kawy, ale baba wygląda pysznie. 🙂
Dzi says
A ja wręcz przeciwnie, uwielbiam kawę w każdej postaci!
Michał says
Już wiem na jakie ciasto będę naciskał i kto mi je zrobi 😀 W sumie to sam je mogę zrobić, bo przepis jest prosty a efekt naprawdę fajny. Kurcze, coś słodkiego bym teraz zjadł, nie został jeszcze kawałek? 🙂
Dzi says
Polecam, polecam. Może długość opisu odstrasza, jednak zapewniam, że jest łatwa w przygotowaniu:) Niestety wyszła już w całości, ale na pewno powtórzę ja na święta:)
Michał says
Z pysznymi ciastami to już tak jest, wychodzą szybciej niż wpis na blogu 😀
Dzi says
Dokładnie!:)