Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs

Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs

by Dzi 1 Comment

Share the post "Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś, w związku ze zbliżającą się Wielkanocą, ciekawostka z jajkami w roli głównej.  Zgodnie z recepturą rodem z Chin,  jajka gotowane są w bardzo aromatycznej mieszance zawierającej herbatę, sos sojowy i aromatyczne przyprawy takie jak anyż, czy cynamon. Dzięki popękanej skorupce zyskują też ciekawy, marmurkowy wygląd. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Chińskie jajka herbaciane

(10 jajek)

Składniki:

  • 10 jajek
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska cynamonu (lub duża szczypta mielonego)
  • 3 grube plastry imbiru
  • 3 łyżki czarnej herbaty liściastej

Przygotowanie:

  1. Umieść jajka w garnku i zalej wodą tak, by były nią tylko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
  2. Po tym czasie przelej jajka zimną wodą, obij skorupki delikatnie łyżeczką, po czym obtocz je na blacie tak, by skorupki były równomiernie popękane, jednak by wciąż trzymały się jajka.
  3.  Umieść resztę składników na miksturę herbacianą w rondelku, wraz z 1 litrem (4 szklankami) wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotuj mieszankę przez 20 minut. Po tym czasie włóż jajka i gotuj całość kolejne 45 minut. Zdejmij z ognia i zostaw całość do całkowitego ostygnięcia. Zdejmij skorupki i podawaj na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

jajka

Chinese Tea Eggs

(10 eggs)

Ingredients:

  • 10 eggs
  • 4 tablespoons light soy sauce
  • 3 tablespoons dry white wine
  • 1 star anise
  • 1 tablespoon sugar
  • 1 cinnamon stick (or large pinch of ground cinnamon)
  • 3 thick slices ginger
  • 3 tablespoons black tea leaves

Preparation:

  1. Place the eggs in a saucepan with enough cold water to cover. Bring the water to the boil, then reduce the heat to low and let the eggs simmer for 10 minutes, or until they are hard-boiled.
  2. Refresh the eggs in cold water. Drain the eggs and lightly tap and roll the shells on a hard surface to crack them. Do not remove the shells.
  3.  Put the rest of tea cooking mixture ingredients in a saucepan with 1 litre (4 cups) water and heat until boiling. Reduce the heat to low and simmer for 20 minutes. Add the cooked eggs and simmer for 45 minutes. Turn off the heat and let the eggs sit in the tea mixture until cool enough to handle. Remove the shells and serve the eggs warm or cold.

Enjoy!

jajka

Share the post "Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki Tagged With: anyż, cynamon, imbir, jajka, kuchnia azjatycka, przystawka, sos sojowy, święta, Wielkanoc

« Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche
Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs »

Trackbacks

  1. Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs | karmelowy pisze:
    11 kwietnia 2014 o 14:05

    […] 8 jaj przygotowanych zgodnie z tym przepisem […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Instagram post 2182690823002846115_417337036 Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper🥘
⏩Link w BIO⏪
🍗🍗🍗🍗
Dziś na blogu przepis na udka z kurczaka zapieczone w sosie pomidorowym z dynią, papryką i kiełbasą. Idealne danie na obiad dla całej rodziny. Zapraszam!🥘
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #dynia #pumpkin #butternutsquash papryk #bellpepper #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Instagram post 2177680752929809671_417337036 Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake🥦
⏩Link w BIO⏪
🍂🍁🍂🍁🍂🍁
Dziś zapraszam na bloga po przepis na sycącą zapiekankę z mięsem i brokułami w sosie serowym pod chrupiącymi ziemniakami. Pycha! 👌
#obiad #dinner #comfortfood #bake #zapiekanka #mięso #meat #brokuły #broccoli #ser #cheese #potatoes #ziemniaki #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Instagram post 2160189832592595402_417337036 Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta👌
⏩Link w BIO⏪
🍝🍝🍝
Dziś zapraszam na bloga przepis na bardzo łatwy i szybki makaron z dynią, kiełbasą, suszonymi i grzybami i dodatkiem szałwii. Polecam!👌
#makaron #pasta #dynia #pumpkin #kiełbasa #sausage #mushrooms #grzyby #obiad #dinner #comfortfood #dinner #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Instagram post 2152305990313668777_417337036 Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄🍄🍄🍄
Dziś na blogu pyszny, szybki i sycący strogonow wołowy z boczkiem i boczniakami – przepyszny! Zapraszam! 👌🍴
#beef #wołowina #grzyby #mushrooms #oystermushrooms #boczniaki #obiad #dinner #comfortfood #dinner #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej...

Spróbuj czegoś nowego

Poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-rabarbarowym-Pork-loin-with-rhubarb-sauce

Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce

Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry

Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce

Łatwe curry z mango i kurczakiem / Easy mango and chicken curry

Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2019 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress