Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs

Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs

by Dzi 1 Comment

Share the post "Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś, w związku ze zbliżającą się Wielkanocą, ciekawostka z jajkami w roli głównej.  Zgodnie z recepturą rodem z Chin,  jajka gotowane są w bardzo aromatycznej mieszance zawierającej herbatę, sos sojowy i aromatyczne przyprawy takie jak anyż, czy cynamon. Dzięki popękanej skorupce zyskują też ciekawy, marmurkowy wygląd. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Chińskie jajka herbaciane

(10 jajek)

Składniki:

  • 10 jajek
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska cynamonu (lub duża szczypta mielonego)
  • 3 grube plastry imbiru
  • 3 łyżki czarnej herbaty liściastej

Przygotowanie:

  1. Umieść jajka w garnku i zalej wodą tak, by były nią tylko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
  2. Po tym czasie przelej jajka zimną wodą, obij skorupki delikatnie łyżeczką, po czym obtocz je na blacie tak, by skorupki były równomiernie popękane, jednak by wciąż trzymały się jajka.
  3.  Umieść resztę składników na miksturę herbacianą w rondelku, wraz z 1 litrem (4 szklankami) wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotuj mieszankę przez 20 minut. Po tym czasie włóż jajka i gotuj całość kolejne 45 minut. Zdejmij z ognia i zostaw całość do całkowitego ostygnięcia. Zdejmij skorupki i podawaj na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

jajka

Chinese Tea Eggs

(10 eggs)

Ingredients:

  • 10 eggs
  • 4 tablespoons light soy sauce
  • 3 tablespoons dry white wine
  • 1 star anise
  • 1 tablespoon sugar
  • 1 cinnamon stick (or large pinch of ground cinnamon)
  • 3 thick slices ginger
  • 3 tablespoons black tea leaves

Preparation:

  1. Place the eggs in a saucepan with enough cold water to cover. Bring the water to the boil, then reduce the heat to low and let the eggs simmer for 10 minutes, or until they are hard-boiled.
  2. Refresh the eggs in cold water. Drain the eggs and lightly tap and roll the shells on a hard surface to crack them. Do not remove the shells.
  3.  Put the rest of tea cooking mixture ingredients in a saucepan with 1 litre (4 cups) water and heat until boiling. Reduce the heat to low and simmer for 20 minutes. Add the cooked eggs and simmer for 45 minutes. Turn off the heat and let the eggs sit in the tea mixture until cool enough to handle. Remove the shells and serve the eggs warm or cold.

Enjoy!

jajka

Share the post "Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki Tagged With: anyż, cynamon, imbir, jajka, kuchnia azjatycka, przystawka, sos sojowy, święta, Wielkanoc

« Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche
Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs »

Trackbacks

  1. Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs | karmelowy pisze:
    11 kwietnia 2014 o 14:05

    […] 8 jaj przygotowanych zgodnie z tym przepisem […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kremowa zupa pomidorowa Billa Grangera

Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins

Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins

swiateczna kaczka pieczona z sosem wisniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem

Najlepsze gofry / The best waffels ever

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress