Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara

Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam efekt mojej ostatniej wizyty w Lidlu w trakcie tygodnia hiszpańskiego, gdzie kupiłam mnóstwo cudownych produktów, od chorizo zaczynając na owczym serze kończąc. Przedstawiam więc szybką i łatwą alla carbonarę, z pysznym podrumienionym chorizo, sezonową fasolką szparagową w jajecznym sosie z serem Manchego, który można zamienić na inny ulubiony ser żółty. Doskonały pomysł na obiad dla zabieganych lub dzieciatych (z dedykacją dla Izabeli:)), gdyż jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara

Szybka carbonara z chorizo

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 400 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 2 duże jajka
  • 1 1/2 szklanki startego sera Manchego  (lub innego sera żółtego)
  • mielony pieprz
  • 150-200 g spaghetti
  • 1 szklanka hiszpańskiej kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, najlepiej wędzonej
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ugotuj spaghetti zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i na 5-6 minut przed końcem gotowania dodaj fasolę. Odcedź, zostawiając 1 szklankę płynu z gotowania i odstaw.
  2. W średniej misce dokładnie roztrzep jajka wraz z 1 szklanką startego sera i solidną szczyptą pieprzu, odstaw.
  3. Rozgrzej większą i głęboką patelnię na średnim ogniu i dodaj chorizo. Smaż do zarumienienia, po czym dodaj mieloną paprykę, szczyptę pieprzu i podsmaż jeszcze przez kilka minut, po czym zmniejsz ogień do małego.
  4. Włóż do patelni z chorizo makaron z fasolką, dokładnie wymieszaj i podgrzej. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej miksturę jajeczną i dokładnie wymieszaj, dolewając wodę z gotowania makaronu (być może cała szklanka nie będzie potrzebna, wg uznania), skórkę i sok z cytryny.
  5. Podawaj makaron posypany resztą sera i natką pietruszki.

Smacznego!

Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara

English version

Chorizo carbonara

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 400 g green and yellow beans, trimmed and chopped into 2 cm pieces
  • 2 large eggs
  • 1 1/2 cup manchego cheese, grated (or other cheese)
  • ground pepper
  • 150-200 g spaghetti
  • 1 cup chorizo, diced
  • 1/2 teaspoon hot paprika
  • zest of 1/2 lemon
  • 1  teaspoon lemon juice
  • 1/4 cup parsley, chopped

Preparation:

  1. Cook spaghetti according to package directions, 5-6 minutes before the end of cooking add beans. Drain, reserve 1 cup of  the pasta liquid and set aside.
  2. Break the eggs into a medium bowl, add 1 cup of the grated cheese, and season with pepper. Lightly beat everything together and set aside.
  3. Heat a medium and deep pan, add the chorizo and cook until brown. Add in the paprika and pepper, cook for a couple more minutes, turn the heat to low.
  4. Add the spaghetti to the pan with chorizo, toss the pasta to coat and heat up. Turn off the heat, pour in the egg mixture and vigorously stir while at the same time slowly adding the reserved pasta water.  Egg mixture is ready when has turned into a creamy, thick sauce. Finally, add in the lemon zest and juice.
  5. Serve with more cheese and the chopped parsley.

Enjoy!

Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara

Share the post "Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: chorizo, fasolka szparagowa, kuchnia hiszpańska, makaron, obiad, ser

« Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake
Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew »

Comments

  1. Programista w kuchni says

    8 września 2015 at 08:11

    Ostatnio robiłem pizzę z chorizo i przekonałem się co do tej hiszpańskiej kiełbasy. Muszę koniecznie sprawdzić Twój przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 września 2015 at 11:14

      Koniecznie!:)

      Odpowiedz
  2. Michał says

    8 września 2015 at 15:30

    Wygląda wybornie. Dziś na kolację przychodzą znajomi zatem z pewnością wypróbuję! Myślisz, że mogę użyć razowego makaronu?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 września 2015 at 15:43

      Jasne!

      Odpowiedz
  3. Kulinarnie-niebanalnie says

    20 października 2015 at 09:09

    Uwielbiam makarony!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup

Warsztaty wielkanocne w Akademii Smaku Sokołów

Liebster Blog Award

Mloda-kapusta-z-boczkiem-Young-cabbage-with-bacon

Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon

Moja wymarzona kuchnia – Gorenje Simplicity

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress