Poważnie jest to najsmaczniejsze pesto z suszonych pomidorów jakie jadłam. Najlepsze jest w nim to,że można go użyć praktycznie do wszystkiego (no chyba tylko nie do deserów…).Ja degustowałam na kanapkach,zapiekanych rybach i z makaronem (ale o tym jutro).Polecam!
Przygotowanie: ok. 20 min,Ilość: ok. 1,5 szklanki
Pesto z suszonych pomidorów
Składniki:
- 120 g suszonych pomidorów (mogą być z oleju)
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka posiekanych ząbków czosnku
- 1/4 szklanki orzeszków piniowych
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki krojonych pomidorów z puszki
- 1/4 szklanki czerwonego wina (półwytrawnego)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sol do smaku
Przygotowanie:
- W miseczce namocz suszone pomidory w ciepłej wodzie aby zmiękły,jeżeli używasz tych z oleju ta czynność nie jest konieczna.
- Włóż do miski blendera suszone pomidory,bazylię,pietruszkę,czosnek,orzeszki piniowe,cebulę i dokładnie zmiksuj.
- Następnie dodaj ocet balsamiczny,koncentrat,pomidory z puszki,czerwone wino i ponownie dobrze zmiksuj.
- Wmieszaj łyżką oliwę z oliwek i parmezan. Dopraw do smaku solą jeżeli to konieczne.
Carmi says
Zdecydowanie moje smaki 🙂
Dzi says
🙂
Wiewióra says
i moje smaki też 🙂