Share the post "Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger"
Dziś przedstawiam przepis na wolno pieczoną karkówkę wg Agaty Wojdy, szefowej kuchni Opasłego Tomu, felietonistki KUKBUK-a. Szczerze mówiąc, jest ona jedną z nielicznych kobiet – szefów kuchni, która potrafi przedstawić tradycyjne dania kuchni polskiej w nowej, nowoczesnej odsłonie. Doskonałym przykładem jest dzisiejszy przepis na długo pieczoną w temperaturze 130 oC karkówkę z twistem azjatyckim. Dzięki doskonałej marynacie i długiej obróbce termicznej, mięso jest świetnie doprawione i bardzo soczyste, a co ważne, wraz z doskonałym mięsem otrzymujemy także przepyszny sos. Polecam na świąteczny stół!
Scroll down for recipe in English
Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie
(6 porcji)
Składniki:
- 1,2 kg karkówki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 3 łyżki octu jabłkowego
- pół łyżki sosu worcestershire
- 150 ml pikantnego keczupu
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 3 gwiazdki anyżu
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umyj i osusz karkówkę po czym lekko ją ugnieć rękami.
- W dużej misce wymieszaj resztę składników, zanurz w powstałej marynacie karkówkę (ja marynuję w woreczkach foliowych, wtedy mam pewność, że marynata oddziaływuje na cała powierzchnię mięsa) i odstaw do lodówki na calą noc.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 130 oC. Przełóż karkówkę wraz z marynatą na naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika na 4-5 godzin (w zależności od grubości mięsa).
- Wyjmij upieczone mięso z piekarnika, pokrój je w plastry i podawaj z powstałym sosem.
Smacznego!
English version
Roasted pork neck with honey, star anise and ginger
(6 servings)
Ingredients:
- 1,2 kg pork neck
- 2 tablespoons honey
- 1 tablespoon fresh ginger, grated
- 3 cloves of garlic, minced
- 3 tablespoons of apple cider vinegar
- 1/2 tablespoon of worcestershire sauce
- 150 ml of spicy ketchup
- 1 cup apple juice
- 3 star anise
- 3 tablespoons light soy sauce
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Rinse the pork in cold water, lightly knead by hands and place in a big ziploc bag.
- In a large bowl, mix the rest of ingredients, pour into prepared meat and nd refrigerate for at least 8 hours.
- Preheat the oven to 130 oC. Place pork neck along with marinade in casserole dish with a lid and bake for 4-5 hours.
- Remove the meat from the oven, cut into slices and serve with the sauce.
Enjoy!
Michał says
Szkoda, że już byłem na porannych zakupach, bo ta karkówka kusi jak diabli 😉 Co ciekawe, keczup idealnie współgra z pieczoną karkówką, choć wydawałoby się, że jest inaczej. A nie jest, uzupełnia jej smak.
Dzi says
Dokładnie:)
Pati says
Niesamowicie kusząca…
Dzi says
🙂
bubu says
wygląda cudnie, pewnie smakuje wyśmienicie 🙂
Dzi says
O, tak:)
Sawant says
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym skosztowal 🙂
Dzi says
Polecam!
Ela says
Witam a czym podać najlepiej ?
Dzi says
Najlepiej z jakimś pysznym puree https://karmelowy.pl/?s=puree