Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger

Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na wolno pieczoną karkówkę wg Agaty Wojdy, szefowej kuchni Opasłego Tomu, felietonistki KUKBUK-a. Szczerze mówiąc, jest ona jedną z nielicznych kobiet – szefów kuchni, która potrafi przedstawić tradycyjne dania kuchni polskiej w nowej, nowoczesnej odsłonie. Doskonałym przykładem jest dzisiejszy przepis na długo pieczoną w temperaturze 130 oC karkówkę z twistem azjatyckim. Dzięki doskonałej marynacie i  długiej obróbce termicznej, mięso jest świetnie doprawione i bardzo soczyste, a co ważne, wraz z doskonałym mięsem otrzymujemy także przepyszny sos. Polecam na świąteczny stół!

karkówka

Scroll down for recipe in English

Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie

(6 porcji)

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • pół łyżki sosu worcestershire
  • 150 ml pikantnego keczupu
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz karkówkę po czym lekko ją ugnieć rękami.
  2. W dużej misce wymieszaj resztę składników, zanurz w powstałej marynacie karkówkę (ja marynuję w woreczkach foliowych, wtedy mam pewność, że marynata oddziaływuje  na cała powierzchnię mięsa) i odstaw do lodówki na calą noc.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 130 oC. Przełóż karkówkę wraz z marynatą na naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika na 4-5 godzin (w zależności od grubości mięsa).
  4. Wyjmij upieczone mięso z piekarnika, pokrój je w plastry i podawaj z powstałym sosem.

Smacznego!

karkówka

English version

Roasted pork neck with honey, star anise and ginger 

(6 servings)

Ingredients:

  • 1,2 kg pork neck
  • 2 tablespoons honey
  • 1 tablespoon fresh ginger,  grated
  • 3 cloves of garlic, minced
  • 3 tablespoons of apple cider vinegar
  • 1/2 tablespoon of worcestershire sauce
  • 150 ml of spicy ketchup
  • 1 cup apple juice
  • 3 star anise
  • 3 tablespoons light soy sauce
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Rinse the pork in cold water, lightly knead by hands and place in a big ziploc bag.
  2. In a large bowl, mix the rest of ingredients, pour into prepared meat and nd refrigerate for at least 8 hours.
  3. Preheat the oven to 130 oC. Place pork neck  along with marinade in casserole dish with a lid and bake for 4-5 hours.
  4. Remove the meat from the oven, cut into slices and serve with the sauce.

Enjoy!

karkówka

Share the post "Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Mięsa Tagged With: anyż, imbir, karkówka, mięso, obiad, sos sojowy, święta, Wielkanoc, wieprzowina

« Podwójnie lukrowana babka kawowa / Double glazed mocha bundt cake
Babka z advocatem / Advocaat bundt cake »

Comments

  1. Michał says

    16 kwietnia 2014 at 09:04

    Szkoda, że już byłem na porannych zakupach, bo ta karkówka kusi jak diabli 😉 Co ciekawe, keczup idealnie współgra z pieczoną karkówką, choć wydawałoby się, że jest inaczej. A nie jest, uzupełnia jej smak.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 kwietnia 2014 at 16:18

      Dokładnie:)

      Odpowiedz
  2. Pati says

    16 kwietnia 2014 at 10:00

    Niesamowicie kusząca…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 kwietnia 2014 at 16:18

      🙂

      Odpowiedz
  3. bubu says

    16 kwietnia 2014 at 11:13

    wygląda cudnie, pewnie smakuje wyśmienicie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 kwietnia 2014 at 16:17

      O, tak:)

      Odpowiedz
  4. Sawant says

    16 kwietnia 2014 at 14:45

    Wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym skosztowal 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 kwietnia 2014 at 16:17

      Polecam!

      Odpowiedz
  5. Ela says

    28 sierpnia 2018 at 12:46

    Witam a czym podać najlepiej ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 sierpnia 2018 at 13:15

      Najlepiej z jakimś pysznym puree https://karmelowy.pl/?s=puree

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread

Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread

Szybki-stir-fry-z-makaronem-udon-wolowina-i-warzywami-Stir-fry-with-udon-noodles-beef-and-vegetables

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables

Jajecznica z łososiem / Scrambled eggs with salmon

Jajecznica z łososiem / Scrambled eggs with salmon

Salatka-jajeczna-z-boczkiem-i-sosem-miodowo-musztardowym-Egg-salad-with-bacon-and-creamy-honey-mustard-dressing

Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym / Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing

Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress