Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Restauracje i warsztaty / SUEÑO Cafe & Tapas Bar – recenzja

SUEÑO Cafe & Tapas Bar – recenzja

by Dzi 4 komentarze

Share the post "SUEÑO Cafe & Tapas Bar – recenzja"

  • Facebook
  • Twitter

Po raz kolejny dzięki uprzejmości redakcji portalu Uroda i zdrowie w ramach akcji blogerzy smakują, zostałam zaproszona na degustację potraw do  SUEÑO Cafe & Tapas Bar. Jest to niewielki, aczkolwiek bardzo przytulny lokal mieszczący się przy ulicy Oboźnej 9/100 w Warszawie, dosłownie kilka metrów od pierwszych budynków wchodzących w skład Uniwersytetu Warszawskiego, dlatego zapewne studenci mają zniżki:).

sueno

Lokal ten otworzyli zapaleni podróżnicy, którzy zachwyceni tapas barami w Hiszpanii postanowili je przenieść na grunt polski. Aby zrozumieć intencje właścicieli lokalu, warto wiedzieć co oznacza słowo tapas. Zgodnie z Wiki:

Tapas (z hiszp. tapa – przykrywka, wieczko) – niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek itp.W Kraju Basków tapas nazywane są pintxos (od wbitych w przekąski wykałaczek) W niektórych barach, szczególnie na północy Hiszpanii, po zjedzeniu tapas, należy pokazać obsłudze patyczki czy wykałaczki, które były wbite w przekąski lub talerzyki, na których znajdowało się jedzenie; na podstawie ich liczby ustalany jest rachunek.

Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami.

Podsumowując, są to zazwyczaj proste przekąski, które zachwycają smakiem i taki efekt udało się uzyskać właścicielom lokalu. Sam tapas bar jest bardzo przytulny i przyjemny dla oka. Zaraz po wejściu do środka, widzimy wnętrze w jasnej i ciepłej kolorystyce, bar i wielką tablicę na której mamy rozpisane całe menu i przekąski. Są tam stoliki małe i duże, hamaki i kącik dla dzieci. Atmosfera jest luźna ( i dobrze, nie przepadam za napompowanymi kelnerami…) a obsługa bardzo sympatyczna i pomocna. W trakcie degustacji podszedł do nas nawet sam Właściciel, co było przemiłe z jego strony, który opowiedział nam co nie co o lokalu (pozdrawiamy :)).

suenoW karcie, obok dań typowo hiszpańskich znajdują się także przekąski z innych stron świata np. nasz polski stek z rusztu ze szpinakiem czy białe kiełbaski spod Hali Mirowskiej w cydrze, ale także w stylu azjatyckim np. dal z kokosem przyprawiony piklami mango z krewetką czy won ton ravioli z imbirowym kurczakiem. Ceny tapasów wahają się od 9 do 19 zł, jedynie stek kosztuje 25 zł i zestaw tapasów na desce 45 zł, w której skład wchodzą hummus, chorizo, ser manchego, sałatka bulgur, oliwki, canapes i bagietka.

Po głębokim namyśle i przy pomocy uroczej Pani kelnerki wybraliśmy do degustacji sznycelki jajeczno-boczniakowe z sosem sherry, chorizo duszone w tempranillo podane z bagietką, yakitori z sosem mai tai i krewetki w piklach chilli. W trakcie oczekiwania na przekąski kelnerka podała nam także przepyszne, ale to przepyszne kanapeczki – tylko dla nich warto tam przyjść!

sueno

sueno

Po, zaznaczam, niedługim oczekiwaniu dotarły do nas zamówione tapasy. Wyglądały i pachniały obłędnie! A oto one:

sueno chorizo duszone w tempranillo podane z bagietką 19 zł

sueno sznycelki jajeczno-b0czniakowe z sosem sherry 13 zł

suenokrewetki w piklach chilli 19 zł

suenoyakitori z sosem mai tai 13 zł

Dostaliśmy i jedliśmy wszystkie tapasy równocześnie, w końcu podobno największą przyjemność sprawiają nam pierwsze kęsy nowej potrawy:) Faktycznie wszystkie były na prawdę przyjemne, chociaż jak dla mnie numerem jeden były krewetki (w końcu jestem niepoprawną fanką owoców morza). Podano je w kwaśno-pikantnym sosie z marynowanymi papryczkami chilli, dosłownie się rozpłynęłam… Mojemu towarzyszowi, jak to facetowi, najbardziej smakowało chorizo, które faktycznie było przepyszne i yakitori. Najmniej przypadły nam do gustu sznycelki, chociaż sos sherry był świetny! Pewnie to kwestia gustu.

Gdy zbieraliśmy się już do wyjścia, okazało się, że czekają na nas jeszcze desery!:) Dostaliśmy banofee z jogurtem bałkańskim i sernik z koziego sera z musem wiśniowo-pieprzowym.

suenobanofee z jogurtem bałkańskim 12 zł

suenosernik z koziego sera z musem wiśniowo-pieprzowym 12 zł

Niestety desery nie wypadły najlepiej, tak się złożyło, że ani ja ani mój partner nie jesteśmy fanami sera koziego, który był tutaj bardzo wyczuwalny. Banofee z jogurtem był poprawny jednak też jednak zgodnie stwierdziliśmy, że nie są to nasze smaki. Tylko dla zagorzałych fanów:)

Podsumowując – polecamy! Przytulny lokal, przesympatyczna obsługa, doskonałe tapasy i kanapeczki w świetnych cenach! Szkoda, ze nie było tego lokalu jak uczęszczałam na UW, na pewno wolałabym zjeść coś tak świeżego i smacznego niż fast food. Ze względu na luźną atmosferę, jest to też świetne miejsce na spotkanie ze znajomymi. Polecam!

Informacje praktyczne:

Sueño Cafe & Tapas Bar
ul. Oboźna 9
tel. 22 826 83 17
e-mail: info@suenosurf.com
godziny otwarcia:
wtorek – czwartek – 12 – 22.00
piątek – sobota  12 – 24.00
niedziela  12 – 20.00
pon – zamknięte

sueno

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share the post "SUEÑO Cafe & Tapas Bar – recenzja"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: recenzja, restauracja

« Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs
Podwójnie lukrowana babka kawowa / Double glazed mocha bundt cake »

Comments

  1. bubu says

    13 kwietnia 2014 at 10:49

    Zachęcająca recenzja, jak zawsze opatrzona świetnymi zdjęciami :)super że w opisie zostały podane ceny poszczególnych dań, co pokazuje że nie każdy fajny lokal musi być drogi 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 kwietnia 2014 at 11:05

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. Anna says

    4 czerwca 2014 at 20:04

    Nas niestety, spotkalo przykre rozczarowanie, ale nie mam bloga kulinarnego, nie recenzuje…,wiec nikt nie musial sie starac :-/
    Plusem jest bardzo klimatyczne wnetrze i ceny- absolutnie nie”warsiaskie”,pozwolic mozna sobie bez problemu!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 czerwca 2014 at 20:06

      Szkoda, że wizyta nie była satysfakcjonująca ;( Obiecuję, że udam się tam ponownie, zupełnie anonimowo i ewentualnie zaktualizuję recenzję.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado

Zupa-kokosowa-z-cukinia-i-grzybami-Coconut-zucchini-and-mushroom-soup

Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup

Sernik marmurkowy z Nutella / Nutella zebra cheesecake

Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake

Podwojnie-czekoladowe-brownie-z-truskawkami-Double-chocolate-strawberry-brownie

Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami / Double chocolate strawberry brownie

Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress