Share the post "Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche"
Quiche to bardzo wdzięczny posiłek, taki kompletny, smaczny obiad w jednym kawałku. Nadzienie składające się z kiełbasy (można ewentualnie użyć innego mięsa – zgodnie z upodobaniami), szpinaku, grzybów i dużej ilości sera, gwarantuje uczucie sytości na długie godziny. Jeżeli przygotujemy sobie podpieczone ciasto kruche wcześniej (nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem) zrobienie tego obiadu zajmie nam dosłownie chwilę. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami
(6- 8 porcji)
Składniki:
- podpieczone ciasto kruche na tarty słone z tego przepisu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 230 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki startego sera żółtego
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 3 duże jajka
Przygotowanie:
- Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż przez około 15 minut lub delikatnego zarumienienia (ma być skarmelizowana, nie spalona). Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż do lekkiego zarumienienia, kolejne 5 minut .
- Włóż do patelni pieczarki i smaż, często mieszając, aż odparuje z nich wilgoć, około 4-5 minut. Po tym czasie dodaj szpinak i smaż do zwiędnięcia,kolejne 5 minut.
- W małej miseczce wymieszaj trzepaczką 1 szklankę mleka, ser, sól, gałkę muszkatołową i jajka. Przelej masę do patelni z nadzieniem i dokładnie całość wymieszaj.
- Przełóż nadzienie do formy z podpieczonym ciastem kruchym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez 35 minut lub do momentu ścięcia się nadzienia.
Smacznego!
English version
Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche
(6-8 servings)
Ingredients:
- prepared and baked crust from this recipe
- 1 tablespoon canola oil
- 1/2 cup yellow onion, thinly sliced
- 150 g sausage, chopped
- 230 g mushrooms, sliced
- 150 g spinach
- 1 cup milk
- 3/4 cup grated cheese
- 3/4 teaspoon salt
- pinch of grated nutmeg
- 3 large eggs
Preparation:
- Heat the oil in a large skillet over medium heat until shimmering, add the onion and sauté for about 15 minutes or until golden brown and caramelized. Next add chopped sausage and cook until lightly browned for 5 minutes.
- Add the mushrooms and cook, stirring frequently, until the mushrooms lose some of their moisture, about 4-5 minutes. Add the spinach and cooking until the spinach wilts, another 5 minutes.
- In a small bowl, whisk together the 1 cup milk, cheese, salt, nutmeg, and eggs. Add the egg mixture to the cooked spinach, stirring to thoroughly combine.
- Pour filling into the prepare crust and bake at 180 oC for 35 minutes, or until the custard is thoroughly set.
Enjoy!
Kasia - Ulubione Przepisy says
Wygląda mega pysznie 🙂
Dzi says
I jest, polecam!:)
bubu says
a więc przepis znaleziony na dzisiejszą kolację: pięknie, okazale wyglądający. Genialny w swojej prostocie !:)
Dzi says
🙂
Pati says
Mam wszystko co potrzeba do tego wypieku. Wygląda przepysznie!
Dzi says
Polecam:)