Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche

Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche"

  • Facebook
  • Twitter

Quiche to bardzo wdzięczny posiłek, taki kompletny, smaczny obiad w jednym kawałku. Nadzienie składające się z kiełbasy (można ewentualnie użyć innego mięsa – zgodnie z upodobaniami), szpinaku, grzybów i dużej ilości sera, gwarantuje uczucie sytości na długie godziny. Jeżeli przygotujemy sobie podpieczone ciasto kruche wcześniej (nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem) zrobienie tego obiadu zajmie nam dosłownie chwilę. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami

(6- 8 porcji)

Składniki:

  • podpieczone ciasto kruche na tarty słone z tego przepisu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 230 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki startego sera żółtego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka

Przygotowanie:

  1. Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż przez około 15 minut lub delikatnego zarumienienia (ma być skarmelizowana, nie spalona). Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż do lekkiego zarumienienia, kolejne 5 minut .
  2. Włóż do patelni pieczarki i smaż, często mieszając, aż odparuje z nich wilgoć,  około 4-5 minut. Po tym czasie dodaj szpinak i smaż do zwiędnięcia,kolejne 5 minut.
  3. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką 1 szklankę mleka, ser, sól, gałkę muszkatołową i jajka. Przelej masę do patelni z nadzieniem i dokładnie całość wymieszaj.
  4. Przełóż nadzienie do formy z podpieczonym ciastem kruchym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez 35 minut lub do momentu ścięcia się nadzienia.

Smacznego!

quiche

English version

Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche

(6-8 servings)

Ingredients:

  • prepared and baked crust from this recipe
  • 1 tablespoon canola oil
  • 1/2 cup yellow onion, thinly sliced
  • 150 g sausage, chopped
  • 230 g mushrooms, sliced
  • 150 g spinach
  • 1 cup milk
  • 3/4 cup grated cheese
  • 3/4 teaspoon salt
  • pinch of grated nutmeg
  • 3 large eggs

Preparation:

  1. Heat the oil in a large skillet over medium heat until shimmering, add the onion and sauté for about 15 minutes or until golden brown and caramelized. Next add chopped sausage and cook until lightly browned for 5 minutes.
  2. Add the mushrooms and cook, stirring frequently, until the mushrooms lose some of their moisture, about 4-5 minutes. Add the spinach and cooking until the spinach wilts, another 5 minutes.
  3. In a small bowl, whisk together the 1 cup milk, cheese, salt, nutmeg, and eggs. Add the egg mixture to the cooked spinach, stirring to thoroughly combine.
  4. Pour filling into the prepare crust and bake at 180 oC for 35 minutes, or until the custard is thoroughly set.

Enjoy!

quiche

Share the post "Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: ciasto kruche, grzyby, kiełbasa, mięso, obiad, pieczarki, ser, szpinak, tarta, wypieki

« Ciasto zebra / Zebra cake
Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs »

Comments

  1. Kasia - Ulubione Przepisy says

    8 kwietnia 2014 at 12:56

    Wygląda mega pysznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 kwietnia 2014 at 13:03

      I jest, polecam!:)

      Odpowiedz
  2. bubu says

    8 kwietnia 2014 at 14:14

    a więc przepis znaleziony na dzisiejszą kolację: pięknie, okazale wyglądający. Genialny w swojej prostocie !:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 kwietnia 2014 at 14:16

      🙂

      Odpowiedz
  3. Pati says

    8 kwietnia 2014 at 15:00

    Mam wszystko co potrzeba do tego wypieku. Wygląda przepysznie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 kwietnia 2014 at 15:02

      Polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

Tosty francuskie z karmelizowanym jabłkiem i serem brie

Losos zapiekany ze szpinakiem i mozzarella / Salmon baked with spinach and mozzarella

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella

Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts

Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress