Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Babka z advocatem / Advocaat bundt cake

Babka z advocatem / Advocaat bundt cake

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Babka z advocatem / Advocaat bundt cake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś babka świąteczna dla dorosłych, a dokładnie z advocatem. Uwierzcie mi, naprawdę go czuć:) Słodka i puszysta, a co najważniejsze –  bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Polecam!

 babka

 

Scroll down for recipe in English

Babka z advocatem

(1 babka)

Składniki:

  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka oleju w temp. pokojowej
  • 1 szklanka advocata
  • 120 g  mąki pszennej
  • 120 g  mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem lub odpowiednim sprayem formę do pieczenia babki.
  2. W misce miksera umieść jajka, cukier puder i ekstrakt z wanilii, po czym ubijaj do powstania białej piany.
  3. Cały czas miksując, wlej powoli olej, a następnie advocat.
  4. W misce wymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, po czym wsyp do przygotowanej masy i  dokładnie zmiksuj (ciasto będzie płynne).
  5. Przełóż ciasto do formy, włóż do piekarnika i piecz przez około godzinę lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

 babka

English version

Advocaat bundt cake

(1 bundt cake)

Ingredients:

  • 5 eggs Large, room temperature
  • 250 g powder sugar
  • 1 tablespoon vanilla extract
  • 1 cup oil
  • 1 cup advocaat
  • 120 g flour
  • 120 g potato flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • powder sugar for sprinkling

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Prepare your bundt pan by rubbing the inside with butter or using a nonstick spray.
  2. Place the eggs, powder sugar and vanilla extract in into a bowl of stand mixer and fmix until frothy texture. This will take couple of minutes.
  3. Beating constantly add the oil and advocaat.
  4. Sieve the flour, potato flour and baking powder and keep in a bowl. Add the flour mix and fold everything till all the flour is mixed well into the batter.
  5. Pour the mix into the prepared baking pan.
  6. Bake for 60 minutes or until an inserted toothpick comes out clean. Remove your undt cake from the oven and allow to cool until the cake is pulling away from the sides of the pan a little. Sprinkle the cakes with powder sugar and serve.

Enjoy!

babka

Share the post "Babka z advocatem / Advocaat bundt cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: advocat, deser, święta, słodkości, Wielkanoc, wypieki

« Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger
Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze »

Comments

  1. Michał says

    17 kwietnia 2014 at 13:49

    Wspaniała babka, ale raczej tylko dla dorosłych. Bo nie ma co złych nawyków w dzieciach rozwijać 😉 Dowiedzą się, że advocat jest dobry i kłopot gotowy 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 kwietnia 2014 at 14:25

      Najdziwniejsze jest to, że babka jest dosyć długo pieczona, a pomimo tego wciąż po zjedzeniu „grzeje” 🙂

      Odpowiedz
  2. bubu says

    18 kwietnia 2014 at 06:12

    z taka babką, święta na pewno będą wesołe i radosne :)ze zdjęcia z góry widać, że babka ma fajną konsystencję 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 kwietnia 2014 at 08:15

      To prawda:)

      Odpowiedz
  3. Iwona Ciachurska says

    25 sierpnia 2016 at 23:40

    Czy moge zastapic olej szklanka topionego lub nie,masla? Dziekuje Pani za odpowiedz.Iwona

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 sierpnia 2016 at 18:39

      Może być rozpuszczone masło, oby schłodzone:)

      Odpowiedz
  4. Inga says

    10 kwietnia 2019 at 13:06

    Dzień dobry, a jakiej jest wielkości forma na babkę w tym przepisie? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 kwietnia 2019 at 13:16

      Tutaj miałam taką zwykłą o śr. 23 cm;)

      Odpowiedz
      • Inga says

        11 kwietnia 2019 at 12:01

        Dziękuję :_)

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables

Babka drozdzowa z powidlami / Easter bundt cake with plum jam

Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam

Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress