Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries

by Dzi 17 komentarzy

Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries

Przedstawiam dziś przepis na obłędne piersi kacze z pysznym sosem ze słodkimi czereśniami i odrobiną brandy. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa.

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: brandy, czereśnie, kaczka, mięso, obiad, piersi

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

by Dzi 18 komentarzy

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

Nie znam osoby, która nie lubiłaby sosu barbecue – ja uwielbiam! Lekko przydymiony w smaku, słodko-kwaśny i mocno pomidorowy. Doskonały do wszystkich mięs i kanapek. W trakcie mojego poszukiwania przepisu idealnego, natknęłam się na książkę Hestona Blumenthala „Heston Blumenthal at home”, która jest kopalnią doskonałych receptur na pyszne dania. Tym razem także się nie zawiodła,…

Read More »

Filed Under: Poradnik Tagged With: chilli, Heston Blumenthal, imbir, miód, poradnik, sos barbecue

Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette

by Dzi 12 komentarzy

Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette

Truskawek na ulicznych straganach już jakby coraz mniej, proponuję więc cieszyć się nimi póki można. Dziś przedstawiam łatwą ale przepyszną tartę z truskawkami i nektarynkami na bazie z kruchego ciasta i słodką glazurą z dżemu morelowego. Do jej wykonania można użyć gotowego ciasta kruchego, w do glazury użyć innego dżemu lub konfitury. Polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto kruche, deser, nektarynki, słodkości, tarta, truskawki, wypieki

Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw

by Dzi 8 komentarzy

Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw

Dziś przedstawiam przepis na kolejną lekką surówkę, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Drobno poszatkowana kapusta, u mnie jeszcze młoda, ze startą marchewką i obłędnym dressingiem. Doskonała do obiadu, jak i do kanapek. Polecam!

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek o dania głównego, kapusta, miód, młoda kapusta, sałatka, surówka, zioła

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

by Dzi 8 komentarzy

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

Dziś przedstawiam kolejny przepis dla zabieganych, którzy nie mają czasu na stanie przy garach a lubią zdrowo o smacznie zjeść. Klasyczny strogonow wołowy w szybszej wersji, ze świetnej jakości soczystej wołowiny, w kremowym sosie z pieczarkami z odrobiną koniaku i podany z ulubionym makaronem zadowolą każdego głodomora. Przyznam, że ta potrawa wyjątkowo przypadła mi do…

Read More »

Filed Under: Mięsa Tagged With: grzyby, makaron, mięso, obiad, pieczarki, wołowina

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

by Dzi 11 komentarzy

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Botwinka jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup, tak na prawdę mogę ją jeść bez końca! Jakiś czas temu zobaczyłam w sieci przepis na jej wersję wzbogaconą cukinią i stwierdziłam, że muszę jej spróbować. Zrobiłam ją inaczej niż w podanym wyżej źródle, ale sam pomysł był doskonały. Zupa wyszła obłędna, polecam!

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: botwinka, buraki, cukinia, przystawka, ziemniaki, zupa

Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon

by Dzi 9 komentarzy

Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon

Jakiś czas temu, dostałam od mamuni WIADRO dojrzałych truskawek z domowego ogródka. Troszkę mnie to przeraziło, gdyż miejsca w zamrażarce jak zwykle nie miałam, a wiadomo – owoce psują się niestety w zastraszającym tempie. Zdecydowałam więc, że przerobię je na dżem. Przekopałam moją pokaźną kolekcję książek kucharskich i w każdej mniej więcej przepis brzmiał podobnie:…

Read More »

Filed Under: Poradnik, Przetwory Tagged With: cytryny, dżem, konfitury, poradnik, przetwory, truskawki

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

by Dzi 10 komentarzy

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Jakiś czas temu, z zaskoczenia, zapowiedzieli mi się na obiad goście. Wiedziałam, że po pracy będę miała mało czasu, więc wybór był prosty – będzie to danie makaronowe. Poza tym, dostałam od sklepu egustus.pl patelnię do testów, więc postanowiła sprawdzić co to maleństwo potrafi:)

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: czerwone wino, grzyby, kaczka, kurczak, makaron, mięso, obiad, papryka, parmezan, pieczarki, ser, szpinak, wino

Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce

by Dzi 14 komentarzy

Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce

Tak na prawdę gwiazdą tej potrawy jest właśnie sos, gęsty, słodko-pikantny, rewelacyjny do każdego grillowanego mięsa. Ja podałam akurat z grillowaną kiełbasą i warzywami i sprawdził się doskonale. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych, Mięsa, Poradnik Tagged With: dodatek do dania głównego, grill, kiełbasa, obiad, poradnik

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

by Dzi 12 komentarzy

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

Dostałam od mamy piękne truskawki i rabarbar i dosłownie wołały do mnie z lodówki, nie mogłam im się oprzeć. Przedstawiam więc deser, który przygotowuje się dosłownie w kilka chwil! Słodkie truskawki z rabarbarem z nutą pomarańczy, zapiekane pod słodką kruszonką z płatków owsianych i zmielonych migdałów – pyszności:) Super szybki i przepyszny deser dla każdego….

Read More »

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, migdały, rabarbar, słodkości, truskawki, wypieki

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty z Frisco i Przemkiem Błaszczykiem – relacja

Kotlety wieprzowe ze słodko-kwaśną papryką Gordona Ramsaya

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumkin and chicken fall curry

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry

Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym

Jeszcze taniej z TchiboCard

Jeszcze taniej z TchiboCard

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress