Share the post "Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette"
Truskawek na ulicznych straganach już jakby coraz mniej, proponuję więc cieszyć się nimi póki można. Dziś przedstawiam łatwą ale przepyszną tartę z truskawkami i nektarynkami na bazie z kruchego ciasta i słodką glazurą z dżemu morelowego. Do jej wykonania można użyć gotowego ciasta kruchego, w do glazury użyć innego dżemu lub konfitury. Polecam!
Przepis pochodzi z tego bloga.
Scroll down for recipe in English
Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami
(6-8 porcji)
Składniki na ciasto:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 220 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
- 1/4 do 1/2 szklanki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 200 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki
- 3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w plasterki
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki dżemu morelowego
- 2 łyżki wódki
- śmietanka do posmarowania ciasta
- cukier do posypania ciasta
Przygotowanie:
- W celu przygotowania ciasta, umieść mąkę, sól i cukier w pojemniku blendera lub w misce miksera, dodaj masło i mieszaj do uzyskania grudkowatej konsystencji. W trakcie mieszania wlewaj powoli wodę, aż powstanie jednolita kula.
- Wyjmij ciasto na blat, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij z lodówki, rozwałkuj na okrąg o grubości 0,5 cm i przełóż do formy o średnicy 22 cm (można pominąć i zostawić rozwałkowane na blaszce do pieczenia). Umieść ciasto w lodówce lub chłodnym miejscu na czas przygotowywania nadzienia.
- W celu przygotowania nadzienia, wymieszaj truskawki i nektarynki z cukrem i odstaw 10 minut, po czym odlej sok. W małym rondelku umieść dżem morelowy wraz z wódką, miesząc doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i odstaw.
- Umieść nadzienie na środku ciasta, załóż na nie brzegi ściskając gdzieniegdzie brzegi aby utworzyło ładną obręcz. Posmaruj owoce przygotowanym dżemem, posmaruj brzegi ciasta śmietanką i posyp od serca cukrem.
- Włóż tartę do nagrzanego do 180 oC i piecz przez 40 minut lub do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
Strawberry and nectarine galette
(4-6 servings)
Ingredients for the dough:
- 1 3/4 cups all-purpose flour
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoon sugar
- 220 g unsalted butter chilled and cut into small cubes
- 1/4 to 1/2 cup ice water
Ingredients for the filling:
- 200 g strawberries, sliced
- 3 nectarines, sliced
- 3 tablespoons sugar
- 1/3 cup apricot jam
- 2 tablespoon vodka
- heavy cream for brushing
- sugar for sprinkling
Preparation:
-
To make the dough, place flour, salt, and sugar in a food processor or bowl in stand mixer. add butter, and process until the mixture resembles coarse meal. With machine running, add ice water and pulse until dough holds together without being wet or sticky.
-
Flatten each ball into a disc and wrap in plastic. Transfer to the refrigerator and chill at least 1 hour. Remove from refrigerator, roll dough to an 0.5 cm thickness, transfer dough to a 22 cm pie pan (or alternately, skip the pan). Return pan to refrigerator while filling is being made.
-
To make filling, toss strawberries and nectarines in sugar and set aside for ten minutes, drain. Place apricot jam and vodka in a small pan and stir to a gentle boil. Remove from heat and set aside.
- Pour filling on the center of the dough, fold and pinch edge over filling. Brush apricot glaze on top of fruit, and brush edge with heavy cream and sprinkle with sugar along the perimeter of the galette.
- Transfer galette to an oven and bake at 180 oC for about 40 minutes or until golden brown.
Enjoy!
Mare says
Uwielbiam truskawki, nektarynki i ciasta, a tutaj wszystko w jedynym więc uwielbiam potrójnie i zrobię z pewnością w najbliższym czasie 🙂
Dzi says
Polecam:)
Justyna says
Uwielbiam ciasta w których są owoce, a ciasto wygląda smakowicie 😀
beautyfor.us says
Wygląda jak zawsze przepysznie :). Aż szkoda, że sezon na truskawki nam się kończy.
Dzi says
Niestety, na szczęście mam sporo zamrożonych:)
Olka says
Pysznie wygląda 🙂 a czy można poeksperymentować i dać inne owoce i inny dżem? 😉
Dzi says
Jasne!
Norbert says
wygląda smakowicie 🙂
majka says
Co to ma być za śmietanka do posmarowania?
Dzi says
Jakakolwiek, może być nawet mleko.
Kulinarnie-niebanalnie says
Imponująca… Mmmmm…
Dzi says
I pyszna!