Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette

Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette"

  • Facebook
  • Twitter

Truskawek na ulicznych straganach już jakby coraz mniej, proponuję więc cieszyć się nimi póki można. Dziś przedstawiam łatwą ale przepyszną tartę z truskawkami i nektarynkami na bazie z kruchego ciasta i słodką glazurą z dżemu morelowego. Do jej wykonania można użyć gotowego ciasta kruchego, w do glazury użyć innego dżemu lub konfitury. Polecam!

Przepis pochodzi z tego bloga.

Scroll down for recipe in English

Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette

Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami

(6-8 porcji)

Składniki na ciasto:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 220 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1/4 do 1/2 szklanki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 200 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki
  • 3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki dżemu morelowego
  • 2 łyżki wódki
  • śmietanka do posmarowania ciasta
  • cukier do posypania ciasta

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania ciasta, umieść mąkę, sól i cukier w pojemniku blendera lub w misce miksera, dodaj masło i mieszaj do uzyskania grudkowatej konsystencji. W trakcie mieszania wlewaj powoli wodę, aż powstanie jednolita kula.
  2. Wyjmij ciasto na blat, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij z lodówki, rozwałkuj na okrąg o grubości 0,5 cm i przełóż do formy o średnicy 22 cm (można pominąć i zostawić rozwałkowane na blaszce do pieczenia). Umieść ciasto w lodówce lub chłodnym miejscu na czas przygotowywania nadzienia.
  3. W celu przygotowania nadzienia, wymieszaj truskawki i nektarynki z cukrem i odstaw 10 minut, po czym odlej sok. W małym rondelku umieść dżem morelowy wraz z wódką, miesząc doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i odstaw.
  4. Umieść nadzienie na środku ciasta, załóż na nie brzegi ściskając gdzieniegdzie brzegi aby utworzyło ładną obręcz. Posmaruj owoce przygotowanym dżemem, posmaruj brzegi ciasta śmietanką i posyp od serca cukrem.
  5. Włóż tartę do nagrzanego do 180 oC i piecz przez 40 minut lub do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette

English version

Strawberry and nectarine galette

(4-6 servings)

Ingredients for the dough:

  • 1 3/4  cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon sugar
  • 220 g unsalted butter chilled and cut into small cubes
  • 1/4 to 1/2 cup ice water

Ingredients for the filling:

  • 200 g strawberries, sliced
  • 3 nectarines, sliced
  • 3 tablespoons sugar
  • 1/3 cup apricot jam
  • 2 tablespoon vodka
  • heavy cream for brushing
  • sugar for sprinkling

Preparation:

  1. To make the dough, place flour, salt, and sugar in a food processor or bowl in stand mixer. add butter, and process until the mixture resembles coarse meal. With machine running, add ice water and pulse until dough holds together without being wet or sticky.

  2. Flatten each ball into a disc and wrap in plastic. Transfer to the refrigerator and chill at least 1 hour. Remove from refrigerator, roll dough to an 0.5 cm thickness, transfer dough to a  22 cm pie pan (or alternately, skip the pan). Return pan to refrigerator while filling is being made.

  3. To make filling, toss strawberries and nectarines in sugar and set aside for ten minutes, drain. Place apricot jam and vodka in a small pan and stir to a gentle boil. Remove from heat and set aside.

  4. Pour filling on the center of the dough, fold and pinch edge over filling. Brush apricot glaze on top of fruit, and brush edge with heavy cream and sprinkle with sugar along the perimeter of the galette.
  5. Transfer galette to an oven and bake at 180 oC for about 40 minutes or until golden brown.

Enjoy!

Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette

Share the post "Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto kruche, deser, nektarynki, słodkości, tarta, truskawki, wypieki

« Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw
Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce »

Comments

  1. Mare says

    6 lipca 2015 at 11:02

    Uwielbiam truskawki, nektarynki i ciasta, a tutaj wszystko w jedynym więc uwielbiam potrójnie i zrobię z pewnością w najbliższym czasie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 lipca 2015 at 11:08

      Polecam:)

      Odpowiedz
  2. Justyna says

    6 lipca 2015 at 12:31

    Uwielbiam ciasta w których są owoce, a ciasto wygląda smakowicie 😀

    Odpowiedz
  3. beautyfor.us says

    7 lipca 2015 at 13:29

    Wygląda jak zawsze przepysznie :). Aż szkoda, że sezon na truskawki nam się kończy.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 lipca 2015 at 13:52

      Niestety, na szczęście mam sporo zamrożonych:)

      Odpowiedz
  4. Olka says

    8 lipca 2015 at 10:54

    Pysznie wygląda 🙂 a czy można poeksperymentować i dać inne owoce i inny dżem? 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 lipca 2015 at 11:10

      Jasne!

      Odpowiedz
  5. Norbert says

    13 lipca 2015 at 18:08

    wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  6. majka says

    15 lipca 2015 at 15:03

    Co to ma być za śmietanka do posmarowania?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 lipca 2015 at 16:27

      Jakakolwiek, może być nawet mleko.

      Odpowiedz
  7. Kulinarnie-niebanalnie says

    20 października 2015 at 09:13

    Imponująca… Mmmmm…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 października 2015 at 09:19

      I pyszna!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

strogonow_z_boczniakami

Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff

Puree z kalafiora i koziego sera

Pieczone pierogi krucho-drożdżowe nadziewane słodką kapustą i grzybami / Yeast pierogi stuffed with cabbage and mushrooms

Szparagi zapiekane z cukinia i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress