Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

by Dzi 18 komentarzy

Share the post "Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce"

  • Facebook
  • X

Nie znam osoby, która nie lubiłaby sosu barbecue – ja uwielbiam! Lekko przydymiony w smaku, słodko-kwaśny i mocno pomidorowy. Doskonały do wszystkich mięs i kanapek. W trakcie mojego poszukiwania przepisu idealnego, natknęłam się na książkę Hestona Blumenthala „Heston Blumenthal at home”, która jest kopalnią doskonałych receptur na pyszne dania. Tym razem także się nie zawiodła, sos wyszedł przepyszny! A co najważniejsze, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, polecam!

Scroll down for recipe in English

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

Sos barbecue Hestona Blumenthala

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 1 szalotka, drobno posiekana (lub mała cebula)
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki chili cayenne
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 210 g passaty pomidorowej
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 120 g cukru trzcinowego Demerara
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka golden syrup (ja zastąpiłam miodem)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. W rondelku na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż czosnek i posiekaną szalotkę i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 7-10 minut.
  2. Dodaj wszystkie suche przyprawy wraz z musztardą i smaż mieszając kolejne 2 minuty.
  3. Dodaj do passatę, ocet, cukier, sos Worcestershire, golden syrup/miód, sól i pieprz i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Przelej zawartość rondelka do blendera i zmiksuj na gładki sos. W celu uzyskania większej jedwabistości można przetrzeć dodatkowo przez geste sitko. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, nawet do 2-3 tygodni.

Smacznego!

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

English version

Heston’s Barbecue sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 tbsp oil
  • 3 cloves of garlic, peeled and finely chopped
  • 1 shallot, finely chopped
  • 1/4 tsp ground ginger
  • 1/4 tsp mustard powder (I added Dijon mustard)
  • 1/4 tsp cayenne pepper
  • 1/4 tsp smoked paprika
  • 210 g passata
  • 100 ml cider vinegar
  • 120 g demerara sugar
  • 1 tbsp Worcestershire sauce
  • 1 tbsp golden syrup (I added honey)
  • 1/2 tsp salt
  • 1/4 tsp ground black pepper

Preparation:

  1. Heat oil in a saucepan over a medium heat. Add the garlic and chopped shallot and cook until caramelised, about 7-10 minutes.
  2. Add the dry spices along with mustard, and continue to cook for 2 minutes, stirring to incorporate them.
  3. Add the passata, vinegar, sugar, Worcestershire sauce, golden syrup/honey, salt and pepper and cook for 20 minutes.
  4. Pour the contens of the saucepan into a blender and blitz for 30 seconds until smooth. Pass through a fine sieve and allow to cool.
  5. Keep in and airtight container in the fridge until needed, for 2-3 weeks.

Enjoy!

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

Share the post "Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik Tagged With: chilli, Heston Blumenthal, imbir, miód, poradnik, sos barbecue

« Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette
Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries »

Comments

  1. Olka says

    8 lipca 2015 at 10:50

    Faktycznie, jak można nie lubić sosu barbecue 😉 uwielbiam sosy domowej roboty, głównie dlatego, że ciężko w sklepach znaleźć dobre gotowe sosy; jeszcze chyba nie znalazłem czosnkowego, który by faktycznie smakował czosnkiem 😛

    Odpowiedz
    • Libree says

      8 lipca 2015 at 14:13

      Najprostszy sos czosnkowy samemu można zrobić. Śmietana, majonez, czosnek, sól i pieprze 🙂

      Odpowiedz
  2. Jola says

    8 lipca 2015 at 19:57

    Czy ten sos mozna pasteryzowac do słoików?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 lipca 2015 at 20:02

      Jasne, jak ketchup:)

      Odpowiedz
  3. Pantofelek24 says

    9 lipca 2015 at 10:36

    Sporo przypraw i dodatków 🙂 jest pikantny?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 lipca 2015 at 11:18

      Mieszanka iście szatańska:) Nie jest bardzo pikantny, jeżeli ktoś lubi bardziej, proponuję dodać więcej cayenne lub chili.

      Odpowiedz
  4. Klara says

    9 lipca 2015 at 13:38

    Moja mam nie lubi nic co jest ostro przyprawione, ja za to wprost przeciwnie. Tylko książka jest trochę droga…., przynajmniej dla mnie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 lipca 2015 at 13:39

      To prawda, jest droga. Czasami można trafić na Amazonie na używaną znacznie taniej:)

      Odpowiedz
  5. Norbert says

    13 lipca 2015 at 18:06

    przepis dodaje do mojej kolekcji 🙂

    Odpowiedz
  6. Showerwis says

    14 lipca 2015 at 11:13

    Będziesz również dawać inne przepisy z tej książki? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lipca 2015 at 13:39

      Jasne!

      Odpowiedz
  7. Narciarz says

    22 lipca 2015 at 08:04

    Świetny przepis! Właśnie szykuje mi się impreza grillowa, sos będzie znakomity!!! Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 lipca 2015 at 09:24

      Jest pyszny, na pewno się sprawdzi:)

      Odpowiedz
  8. Bożena says

    1 marca 2018 at 12:20

    Właśnie zrobiłam … krótko: ma tę MOC!!! : D , ja polecam .

    Odpowiedz
  9. Anna R. says

    16 maja 2018 at 20:21

    Czy golden syrup można zastąpić syropem klonowym? Czy lepszy będzie miód?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 maja 2018 at 20:35

      Moim zdaniem sprawdzi się i miód i syrop 🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Makaron z pikantnym sosem BBQ / Pasta with spicy BBQ sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    31 lipca 2018 o 09:35

    […] 250 ml ulubionego sosu BBQ, gotowego lub z tego przepisu  […]

    Odpowiedz
  2. Spaghetti BBQ - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    15 czerwca 2020 o 14:37

    […] 200 ml sosu BBQ (gotowego lub domowego) […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Losos-w-miodowej-glazurze-Honey-glazed-salmon

Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon

Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel

Warsztaty z Malmą „O makaronach i winach”

Szparagi-z-boczkiem-i-gorgonzola-Bacon-gorgonzola-asparagus

Szparagi z boczkiem i gorgonzolą / Bacon gorgonzola asparagus

Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress