Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon

Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu, dostałam od mamuni WIADRO dojrzałych truskawek z domowego ogródka. Troszkę mnie to przeraziło, gdyż miejsca w zamrażarce jak zwykle nie miałam, a wiadomo – owoce psują się niestety w zastraszającym tempie. Zdecydowałam więc, że przerobię je na dżem. Przekopałam moją pokaźną kolekcję książek kucharskich i w każdej mniej więcej przepis brzmiał podobnie: owoce+cukier+cytryna i dużo czasu na gotowanie. Zabrałam się do pracy i okazało się, że przygotowanie dżemu jest dziecinnie proste, a wyszedł przepyszny. Przygotowywałam go metodą tradycyjną, czyli gotując aż do momentu zgęstnienia, można jednak dodać cukier żelujący lub fix, który podobna przyśpiesza ten proces. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Dżem truskawkowy z nutą cytrynową/ Strawberry jam with lemon

Dżem truskawkowy

(słoik o pojemności 1 litra)

Ingredients:

  • 1 kg truskawek, bez szypułek pokrojonych na ćwiartki
  • 600 g cukru
  • sok z 1 cytryny

Preparation:

  1. W większym rondlu wymieszaj truskawki z cukrem, wlej sok z cytryny i odstaw na kilka godzin (max 8 godzin) w temperaturze pokojowej. W międzyczasie wymieszaj jeden lub dwa razy.
  2. Umieść rondel z truskawkami na średnim ogniu i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Jeżeli powstanie w trakcie gotowania piana, zbierz ją i wyrzuć.
  3. Po 15-20 minutach, gdy całość będzie miała już konsystencję dżemu (po wychłodzeniu lekko zgęstnieje), przełóż do wysterylizowanych słoiczków, zakręć i odstaw do ostygnięcia do góry nogami na ręczniku kuchennym.

Smacznego!

Dżem truskawkowy z nutą cytrynową/ Strawberry jam with lemon

English version

Strawberry jam

(1 l jar)

Ingredients:

  • 1 kg strawberries, hulled and quartered
  • 600 g sugar
  • juice form 1 lemon

Preparation:

  1. Toss strawberries with the sugar in a large pot. Cut the lemon in half, squeeze the juice into the pot, and stir well. Cover, and let sit a couple of hours (up to 8 hours) at room temperature, stirring one or two times while they marinate.
  2. Turn the heat on under the strawberries to medium-high and cook the strawberries, stirring occasionally, as they reduce and the juices thicken. If a lot of foam rises to the surface, skim it away.
  3. After 15-20 minutes or so, when the juice jamy, ladle the jam into the prepared jars and seal.

Enjoy!

 Dżem truskawkowy z nutą cytrynową/ Strawberry jam with lemon

Share the post "Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik, Przetwory Tagged With: cytryny, dżem, konfitury, poradnik, przetwory, truskawki

« Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce
Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini »

Comments

  1. Programista w kuchni says

    26 czerwca 2015 at 20:22

    Kolor dżemu wyszedł rewelacyjny 🙂 Muszę spróbować, póki trwa sezon na truskawki 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 czerwca 2015 at 20:30

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  2. Ewelina says

    29 czerwca 2015 at 10:34

    mmm wygląda i zapewne smakuje fantastycznie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 czerwca 2015 at 12:28

      Zdecydowanie słoiki za szybko znikają;P

      Odpowiedz
  3. PD says

    2 lipca 2015 at 13:14

    Dżem truskawkowy, mniam mniam. A do tego orzeźwiająca cytrynka.

    Odpowiedz
  4. Justyna says

    2 lipca 2015 at 14:09

    Takiego dżemu moja mama jeszcze nie robiła, może w końcu ja będę miała szansę popisać się konfiturą?

    Odpowiedz
  5. Herbatkowo says

    3 lipca 2015 at 12:00

    Ooo, muszę spróbować Twojego przepisu, bo w sklepach nie mogę znaleźć żadnego dżemu, który by mi bardzo smakował 😉

    Odpowiedz
  6. kcal says

    11 lipca 2015 at 23:41

    Taki dżemik to ja rozumiem 🙂 Swoją drogą też robiliśmy ostatnio dżemy truskawkowe, ale ze znacznie mniejszą ilością cukru. Na 1 kg truskawek poszło ca. 2,5 czubatej łyżki cukru. Tak niskosłodzony dżem wymaga jednak wysterylizowania poprzez gotowanie słoiczków razem z zawartością. Twój jest wysokosłodzony, więc raczej nie ma ryzyka, żeby coś tam się rozwinęło i zagazowało.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 lipca 2015 at 08:03

      To prawda, przechowują się świetnie!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw

Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw

Gulasz-z-karkowka-i-cukinia-Pork-and-zucchini-stew

Gulasz z karkówką i cukinią / Pork and zucchini stew

Kaczka-w-sosie-wisniowym-Duck-with-cherry-sauce

Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce

Truskawki-i-czeresnie-pod-owsiana-kruszonka-Strawberry-and-sweet-cherry-crumble

Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble

Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress