Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup

Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup"

  • Facebook
  • Twitter
Brokuły to jedne z niewielu warzyw, które toleruje mój Luby. Na szczęście ja też je bardzo lubię, więc bardzo często lądują na naszym stole. Zazwyczaj dodaję je gotowane na parze jako dodatek do dań głównych, jednak dzisiaj przedstawiam Wam inny sposób na ich wykorzystanie. Pyszna zupa z brokułami i pieczarkami, z dodatkiem sera z pewnością zadowoli nawet męską część rodziny. Jak to też zupy mają w zwyczaju, nie wymaga wysiłku przy jej przygotowaniu. Polecam gorąco!
Zupa-brokulowa-z-pieczarkami-Broccoli-and-mushroom-soup
Scroll down for recipe in English
Zupa brokułowa z pieczarkami
(6-8 porcji)
Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plastry
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki lub ćwiartki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, posiekany lub pokrojony w plasterki
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 450 g brokuła, podzielonego na różyczki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (lub więcej jeżeli zupa będzie zbyt gęsta)
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej większy garnek na na średnim ogniu, dodaj boczek i podsmaż do ładnego zarumienienia. Przełóż go na talerz i odstaw.
  2. Dodaj masło do tego samego garnka, włóż ziemniaki, marchewkę i grzyby i smaż do lekkiego zarumienienia przez około 5 minut. Dodaj cebulę, smaż kolejne 2 minuty i dodaj czosnek, zamieszaj i smaż około 1 minuty.
  3. Dodaj wino, i gotuj przez około 2 minuty, aż połowa odparuje, następnie dodaj brokuły i zioła, przykryj pokrywką i duś przez około 5 minut. Zdejmij pokrywkę, posyp całość mąką, wymieszaj, smaż przez 1 minutę.
  4. Następnie dodaj śmietanę, bulion drobiowy, boczek i ser, wymieszaj i gotuj przez około 15 minut aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem, posmakuj i podawaj!

Smacznego!

Zupa-brokulowa-z-pieczarkami-Broccoli-and-mushroom-soup

English version

Broccoli and mushroom soup
Serves: 6-8
Ingredients:
  • 2 tablespoons butter
  • 100 g smoked bacon, diced
  • 2-3 potatoes, peeled and diced
  • 1 carrot, peeled and sliced
  • 250 g quartered or sliced button mushrooms
  • 1 onion, diced
  • 1 clove garlic, minced
  • 1/2 cup dry white wine
  • 450 g broccoli,cut into florets
  • 1 teaspoon herbes de Provence
  • 3 tablespoons flour
  • 2 cups double cream
  • 3 cups chicken or vegetable stock
  • 100 g grated melting cheese
  • salt and pepper, to taste
Preparation:
  1. Heat a soup pot over medium heat, add bacon and cook until browned. Transfer on the plate an set aside.
  2. Add butter to the same pot, add potatoes, carrot and mushrooms and allow cook until browned, for about 5 minutes. Add onion, cook about 2 minutes and add garlic, stir, and cook about 1 minute.
  3. Add the wine, stir to combine and cook about 2 minutes, until half of it evaporates, next add the broccoli and herbs, cover with a lid and simmer for 5 minutes. Remove the lid, sprinkle on the flour, stir to combine and cook for 1 minute.
  4. Add the cream, chicken stock, bacon and cheese, stir to combine and cook for about 15 minutes. Season with salt and pepper, to taste and serve!

Enjoy!

Zupa-brokulowa-z-pieczarkami-Broccoli-and-mushroom-soup

Share the post "Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: białe wino, brokuły, grzyby, obiad, pzystawka, ser, wino, zioła, zupa

« Muffiny z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon muffins
Kurczak z papryką i chorizo / Chicken with chorizo and pepper »

Comments

  1. Marysia says

    15 marca 2019 at 09:13

    Dzięki za świetny przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Winnice says

    21 października 2019 at 01:18

    Idealne połączenia z lampką winka <3

    Odpowiedz
  3. Polskiniegryzie says

    12 lutego 2020 at 09:29

    Nie ma czegoß takiego jak ziele prowansalskie, zioła prowansalskie jest to mieszanka kilku ususzonych wcześniej ziół (bazylia, oregano, tymianek etc). Stosowanie slowa ziele jako jednego rodzaju zioła jest mylące. Sa to zioła prowansalskie. Nie zrywa sie i nie hoduje jednego zioła o nazwie prowansalskie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 lutego 2020 at 10:40

      Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia. Jednakże, była to tylko omyłka pisarska;)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup | FlyB Kulinaria pisze:
    12 marca 2019 o 12:18

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

sledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring

Szybki-kurczak-z-suszonymi-pomidorami-i-mozzarella-Easy-chicken-with-sun-dried-tomatoes-and-mozzarella

Szybki kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą / Easy chicken with sun dried tomatoes and mozzarella

Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek / Olive oil mashed potatoes with herbs

Inspiracje na Wielkanoc 2021!

latwe-ciasteczka-maslane-Easy-butter-cookies

Łatwe ciasteczka maślane / Easy butter cookies

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress