Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam kolejny przepis dla zabieganych, którzy nie mają czasu na stanie przy garach a lubią zdrowo o smacznie zjeść. Klasyczny strogonow wołowy w szybszej wersji, ze świetnej jakości soczystej wołowiny, w kremowym sosie z pieczarkami z odrobiną koniaku i podany z ulubionym makaronem zadowolą każdego głodomora. Przyznam, że ta potrawa wyjątkowo przypadła mi do gustu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

Szybki strogonow wołowy

(6 porcji)

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm a następnie w 0,5 cm paski

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej 1 1/2 łyżki masła i włóż cebulę wraz z pieczarkami. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli a pieczarki lekko zarumienią, przez około 5 minut.
  2. Wlej koniak i gotuj na dużym ogniu aż prawie odparuje, przez około 10 sekund. Następnie wlej bulion i gotuj przez 5 minut i wmieszaj śmietanę wraz z musztardą. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje, przez około 5 minut po czym odstaw.
  3. W międzyczasie rozgrzej na dużym ogniu drugą patelnię z resztą masła i oliwy. Dopraw mięso solą i pieprzem  smaż, odwracając raz na drugą stronę, do lekkiego zarumienienia, przez 2 minuty.
  4. Przełóż mięso do patelni z sosem, zeskrobując wszelkie drobinki i podgrzej całość przez 1 minutę. Podawaj natychmiast z ulubionym makaronem.

Smacznego!

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

English version

Easy beef stroganoff

(6 servings)

Ingredients:

  • 4 tablespoons butter
  • 1 large onion, thinly sliced
  • 450 g mushrooms, sliced
  • salt and pepper
  • 2 tablespoons Cognac
  • 1 cup chicken stock
  • 1/2 cup sour cream
  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 2 tablespoons extra-virgin olive oil
  • 500 g beef tenderloin, sliced 0,5 cm thick and cut into 0.5 cm strips

Preparation:

  1. In a large skillet, melt 1 1/2 tablespoons of butter. Add onion and mushrooms, season with salt and pepper and cook over high heat until the onion is softened and the mushrooms are browned and tender, about 5 minutes.
  2. Add the Cognac and cook over high heat until evaporated, about 10 seconds. Add the stock to the mushrooms and boil until nearly evaporated, 5 minutes. Stir in the sour cream and mustard and simmer until thickened, about 5 minutes, keep warm.
  3. Heat second skillet over high heat, melt the remaining 1 tablespoon of butter with the oil. Season the meat with salt and pepper and add it to the hot skillet. Cook, turning once, until lightly browned in spots but still rare, about 2 minutes.
  4. Scrape the meat and any juices into the mushroom sauce and simmer just until heated through, 1 minute. Serve right away, with the cooked pasta.

Enjoy!

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

Share the post "Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa Tagged With: grzyby, makaron, mięso, obiad, pieczarki, wołowina

« Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini
Szybka surówka z młodej kapusty / Easy young cabbage slaw »

Comments

  1. Kuba says

    1 lipca 2015 at 20:49

    Wyglada cudownie! Nigdy nie wykonywałem takiej potrawy nigdy chociaż uwielbiam spędzać czas w kuchni! Gotuję, gotuję i gotuję i muszę spróbować i to! Mam nadzieję, ze się uda i wyjdzie smacznie! Z pewnością będzie to dla mnie nowy smak – smak jakiego jeszcze nie znam! pozdrawiam serdecznie! Miłego gotowania!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lipca 2015 at 20:59

      Polecam, to danie jest bardzo łatwe w wykonaniu, a równocześnie bardzo smaczne.

      Odpowiedz
  2. Pradex says

    2 lipca 2015 at 09:26

    Uwielbiam mięsko! Bardzo smaczne. Dziękuję za przepis i polecam 🙂

    Odpowiedz
  3. Sprzęt fitness says

    3 lipca 2015 at 11:20

    Muszę zrobić 🙂 szybkie, łatwe i uwielbiam wołowinę, więc to aż żal nie spróbować 😀

    Odpowiedz
  4. Dominika says

    13 lipca 2015 at 10:54

    Mam nadzieję że smakuje lepiej niż wygląda 🙂 Nie wiem czy to ja mam problem ze wzrokiem, czy na prawdę czcionka jest za mała.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 lipca 2015 at 11:12

      Zapewniam, że danie jest przepyszne. Co do czcionki, dziwne ale u mnie wszystko jest ok:P

      Odpowiedz
  5. Marika says

    20 października 2015 at 13:46

    Wygląda i pewnie smakuje obłędnie. Mięso i pieczarki to świetne połączenie.

    ps.: W składnikach brakuje makaronu.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 października 2015 at 14:08

      A już nie narzucałam tego makaronu:P Polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Salatka-jajeczna-z-boczkiem-i-sosem-miodowo-musztardowym-Egg-salad-with-bacon-and-creamy-honey-mustard-dressing

Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym / Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing

Letnie scones z czereśniami

Ciasteczka walentynkowe

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress