Dziś przedstawiam kolejny przepis dla zabieganych, którzy nie mają czasu na stanie przy garach a lubią zdrowo o smacznie zjeść. Klasyczny strogonow wołowy w szybszej wersji, ze świetnej jakości soczystej wołowiny, w kremowym sosie z pieczarkami z odrobiną koniaku i podany z ulubionym makaronem zadowolą każdego głodomora. Przyznam, że ta potrawa wyjątkowo przypadła mi do gustu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybki strogonow wołowy
(6 porcji)
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- sól i pieprz
- 2 łyżki koniaku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm a następnie w 0,5 cm paski
Przygotowanie:
- W dużej patelni rozgrzej 1 1/2 łyżki masła i włóż cebulę wraz z pieczarkami. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli a pieczarki lekko zarumienią, przez około 5 minut.
- Wlej koniak i gotuj na dużym ogniu aż prawie odparuje, przez około 10 sekund. Następnie wlej bulion i gotuj przez 5 minut i wmieszaj śmietanę wraz z musztardą. Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje, przez około 5 minut po czym odstaw.
- W międzyczasie rozgrzej na dużym ogniu drugą patelnię z resztą masła i oliwy. Dopraw mięso solą i pieprzem smaż, odwracając raz na drugą stronę, do lekkiego zarumienienia, przez 2 minuty.
- Przełóż mięso do patelni z sosem, zeskrobując wszelkie drobinki i podgrzej całość przez 1 minutę. Podawaj natychmiast z ulubionym makaronem.
Smacznego!
English version
Easy beef stroganoff
(6 servings)
Ingredients:
- 4 tablespoons butter
- 1 large onion, thinly sliced
- 450 g mushrooms, sliced
- salt and pepper
- 2 tablespoons Cognac
- 1 cup chicken stock
- 1/2 cup sour cream
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 2 tablespoons extra-virgin olive oil
- 500 g beef tenderloin, sliced 0,5 cm thick and cut into 0.5 cm strips
Preparation:
- In a large skillet, melt 1 1/2 tablespoons of butter. Add onion and mushrooms, season with salt and pepper and cook over high heat until the onion is softened and the mushrooms are browned and tender, about 5 minutes.
- Add the Cognac and cook over high heat until evaporated, about 10 seconds. Add the stock to the mushrooms and boil until nearly evaporated, 5 minutes. Stir in the sour cream and mustard and simmer until thickened, about 5 minutes, keep warm.
- Heat second skillet over high heat, melt the remaining 1 tablespoon of butter with the oil. Season the meat with salt and pepper and add it to the hot skillet. Cook, turning once, until lightly browned in spots but still rare, about 2 minutes.
- Scrape the meat and any juices into the mushroom sauce and simmer just until heated through, 1 minute. Serve right away, with the cooked pasta.
Enjoy!
Kuba says
Wyglada cudownie! Nigdy nie wykonywałem takiej potrawy nigdy chociaż uwielbiam spędzać czas w kuchni! Gotuję, gotuję i gotuję i muszę spróbować i to! Mam nadzieję, ze się uda i wyjdzie smacznie! Z pewnością będzie to dla mnie nowy smak – smak jakiego jeszcze nie znam! pozdrawiam serdecznie! Miłego gotowania!
Dzi says
Polecam, to danie jest bardzo łatwe w wykonaniu, a równocześnie bardzo smaczne.
Pradex says
Uwielbiam mięsko! Bardzo smaczne. Dziękuję za przepis i polecam 🙂
Sprzęt fitness says
Muszę zrobić 🙂 szybkie, łatwe i uwielbiam wołowinę, więc to aż żal nie spróbować 😀
Dominika says
Mam nadzieję że smakuje lepiej niż wygląda 🙂 Nie wiem czy to ja mam problem ze wzrokiem, czy na prawdę czcionka jest za mała.
Dzi says
Zapewniam, że danie jest przepyszne. Co do czcionki, dziwne ale u mnie wszystko jest ok:P
Marika says
Wygląda i pewnie smakuje obłędnie. Mięso i pieczarki to świetne połączenie.
ps.: W składnikach brakuje makaronu.
Dzi says
A już nie narzucałam tego makaronu:P Polecam!