Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble"

  • Facebook
  • Twitter

Dostałam od mamy piękne truskawki i rabarbar i dosłownie wołały do mnie z lodówki, nie mogłam im się oprzeć. Przedstawiam więc deser, który przygotowuje się dosłownie w kilka chwil! Słodkie truskawki z rabarbarem z nutą pomarańczy, zapiekane pod słodką kruszonką z płatków owsianych i zmielonych migdałów – pyszności:) Super szybki i przepyszny deser dla każdego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką

(8 porcji)

Składniki na nadzienie:

  • 200 g truskawek, bez szypułek i podzielonych na połówki
  • 3 średnie łodygi rabarbaru, obrane z zewnętrznej błony i pokrojone na 0,5 cm kawałki
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm.
  2. W średniej misce umieść truskawki, rabarbar, cukier, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, skrobię/mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania.
  3. W tej samej misce umieść płatki owsiane, migdały, cukier i szczyptę soli i wymieszaj. Wlej olej, dokładnie wymieszaj i wyłóż równomiernie na truskawki z rabarbarem.
  4. Włóż naczynie do piekarnika i piecz na środkowej półce przez 30-40 minut, lub do ładnego zarumienia.
  5. Wyjmij z piekarnika, odstaw na co najmniej 15 minut i podawaj.

Smacznego!

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble

English version

Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

(8 servings)

Ingredients for the filling:

  • 200 g strawberries, hulled, and choppe din half
  • 3 medium stalks of rhubarb, red outer coating removed,  sliced into 0,5 cm slices
  • ¾ cup brown sugar
  • zest of 1 medium orange
  • juice of ½ an orange
  • 1½ tablespoons cornstarch

Ingredients for crumble:

  • 1 cup rolled oats
  • ½ cup all purpose flour
  • ½ cup almond meal
  • ½ cup brown sugar
  • pinch of salt
  • ½ cup olive oil

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish 20 cm in diameter.
  2. Place the strawberries, rhubarb, sugar, orange zest, orange juice, and cornstarch in a medium bowl and toss to combine. Place into prepared baking dish.
  3. Place the oats, almond meal, brown sugar, and pinch of salt in a medium bowl and stir to combine. Add the oil and stir together until the crumble is completely moistened. Sprinkle evenly over the top of the fruit mixture.
  4. Bake the crisp on the middle rack of the oven for 30-40 minutes, or until the bubbly and golden brown.
  5. Remove from heat and let stand at least 15 minutes to set. Serve warm.

Enjoy!

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble

Share the post "Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, migdały, rabarbar, słodkości, truskawki, wypieki

« Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup
Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce »

Comments

  1. Karolka says

    19 czerwca 2015 at 12:26

    Wygląda wyśmienicie! #omnomnom

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 czerwca 2015 at 13:11

      Jest to zaskakująco smaczne;)

      Odpowiedz
  2. Danka says

    19 czerwca 2015 at 15:07

    Uwielbiam ciasto rabarbarowe i kruszonkę, myślę, że mi zasmakuje 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 czerwca 2015 at 15:30

      Na pewno, polecam:)

      Odpowiedz
  3. Gosia says

    19 czerwca 2015 at 18:09

    A oliwię można używać do zapiekania w wysokiej temperaturze? Nie jest to szkodliwe? Nie lepiej z masłem?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 czerwca 2015 at 18:11

      Spokojnie, to był tylko mit i już dawno został obalony. Można ewentualnie zamienić na olej rzepakowy.

      Odpowiedz
      • Gosia says

        19 czerwca 2015 at 19:04

        Dziękuję za odpowiedź. Dziś zabieram się za jej zrobienie. A ile może postać? Wytrzyma tak z 2-3 dni? Trzeba przechowywać w lodówce czy niekoniecznie?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          19 czerwca 2015 at 19:23

          Spokojnie wytrzyma, ja trzymałam ją w lodówce i było ok.

          Odpowiedz
  4. Momik says

    3 lipca 2015 at 08:23

    Moje ulubione ciasto, piekę je co niedzielę i jeszcze mi się nie znudziło 😀 Polecam wam, spróbujcie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lipca 2015 at 09:10

      Cieszę się, że smakuje:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    7 lipca 2017 o 09:17

    […] każdemu, po prostu nie można go zepsuć. Jeżeli lubisz takie szybkie deserki, polecam też truskawki i rabarbar pod kruszonką i obłędne brzoskwinie i jagody pod kruszonką. Desery doskonałe na lato, […]

    Odpowiedz
  2. Rabarbar i czereśnie pod kruszonką / Rhubarb cherry crumble - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    22 czerwca 2018 o 13:03

    […] chęć na słodkości. Jeżeli lubisz takie proste i szybkie desery w tym stylu polecam także truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką, truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką, czy jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami

Udka-kurczaka-w-sosie-z-powidlami-i-cebula-Chicken-legs-baked-with-onion-and-plum-jam-sauce

Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce

Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya

Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce

Babka z advocatem / Advocaat bundt cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress