Dziś przedstawiam przepis na kolejną lekką surówkę, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Drobno poszatkowana kapusta, u mnie jeszcze młoda, ze startą marchewką i obłędnym dressingiem. Doskonała do obiadu, jak i do kanapek. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybka surówka z młodej kapusty
(4 porcje)
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej w cienkie paski
- 1 duża marchewka, starta na tarce
Składniki na dressing:
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu.
- Następnie wmieszaj kapustę i marchewkę.
- Włóż do lodówki na kolka godzin a najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
English version
Easy young cabbage slaw
(4 servings)
Ingredients:
- 1/2 head of young cabbage, thinly sliced
- 1 large carrot, shredded
Ingredients for the dressing:
- 1/2 cup mayonnaise
- 1/4 cup sour cream
- 1/4 cup sugar
- 1 tbsp of honey
- juice from 1/2 of lemon
- 1 tbsp dill, chopped
- 1 clove of garlic, pressed
- salt and pepper to taste
Preparation:
- In a bowl whisk together all of your dressing ingredients.
- Toss together with shredded cabbage and carrots.
- Refrigerate until ready to serve. Best when it sits overnight.
Enjoy!
Magusz says
Wygląda przepysznie, muszę ją przygotować w najbliższym czasie! 🙂
Przemysław Pawlicki says
Świetny przepis. Już wiem co dzisiaj zrobię na kolację. Dziękuje za pyszny pomysł. Dostałem inspirację. Jestem przekonany że będzie smakowało. Mmm… już nie mogę się doczekać „oblizywania palców”. 🙂
Kasia says
Dziś zrobię z twoim sosen 🙂
hagleitner says
własnie takiego przepisu szukałam, bez udziwnień, łatwo, szybko i przyjemnie 😉
Dzi says
🙂
Norbert says
dobra to obiadu i szybka w wykonaniu